CSS Breda en mboRijnland ontwikkelen werkplekleren en nieuwe leertechnologie

CSS Breda, mboRijnland en diverse zorg- en welzijnsinstellingen ontwikkelen samen een nieuwe methode en leertechnologie voor een innovatieve praktijkleerroute voor BBL-studenten. Otto Jelsma, voorzitter College van Bestuur van mboRijnland, en Rens van den Berg van CSS Breda ondertekenden daarvoor op woensdag 19 december een samenwerkingsovereenkomst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor (vlnr): Otto Jelsma (mboRijnland) en Rens van den Berg (CSS Breda). Achterste rij (vlnr): Annette van Krimpen (mboRijnland), Neltien Kreijger (FLorence) en Sonja Jong (mboRijnland)

De branches welzijn en gezondheidszorg veranderen door de snelle technologische ontwikkelingen in de samenleving. Robotisering, sociale media, biomedische nanotechnologie en kunstmatige intelligentie hebben grote invloed op het werk in deze sectoren. Het is belangrijk dat welzijns- en zorgprofessionals deze veranderingen een plek weten te geven in hun werk en houding. Dat vraagt om nieuw onderwijs. Leren in een leslokaal op school voldoet niet meer. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat leren in de praktijk een hoger leerrendement oplevert. CSS Breda, mboRijnland en instellingen gaan dit samen vormgeven in werkplekleren met leertechnologie. Dat onderwijs gaat in het nieuwe studiejaar 2018-2019 van start, onder andere bij zorginstelling Florence.

Bouwen van netwerk bij werkplekleren

Werkplekleren vindt plaats in een zorginstelling. 'Daar vinden het leerproces, onderwijsproces en beoordelingsproces plaats.' Werkplekleren is anders dan de huidige leerafdelingen van mboRijnland. 'Studenten doen dan praktijkervaring op in slechts één afdeling,' vertelt Rens van den Berg. 'In werkplekleren werken de studenten in een netwerk, met collega's en medestudenten van verschillende afdelingen. Het onderwijs dat ze daar krijgen is altijd gekoppeld aan de praktijkervaringen die ze dagelijks opdoen.'

In de nieuwe onderwijsroute werken de studenten in de praktijk. Ze komen onder leiding van een docent iedere dag 2 uur samen in de leerruimte op locatie van de zorgpartner(s) van mboRijnland. Tijdens deze dagelijkse bijeenkomsten bespreken en analyseren de studenten praktijksituaties waarmee ze te maken hebben gehad. Ook leggen de studenten en docent een verbinding met de competenties die de studenten moeten leren en de eisen die het kwalificatiedossier van de opleiding stelt. Gedurende het Leertraject verzamelt de student bewijsmateriaal waarmee hij aantoont dat hij alle vereiste competenties beheerst.

 

Vernieuwende beeldtafel

In het werkplekleren wordt gebruik gemaakt van leertechnologie. Dit zijn werkvormen die gebruik maken van ICT en andere moderne technologische ontwikkelingen. Te denken valt hierbij aan: beeldactie, reflectie in beeld, beeldend Leren, de Peer Feedback Community en de Leergame.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Docent Sonja Jong werkt al met de beeldtafel. 

​Op dit moment werkt docent Sonja Jong in de ALA Gastvrijheid al met de innovatieve beeldtafel. Dit is een enorme interactieve tablet in de vorm van een statafel. 'Ik heb een film gemaakt met heel veel beelden die te maken hebben met gastvrijheid. Iedere student selecteert door de tikken op het scherm zes beelden die voor hem of haar het meest symbool staan voor gastvrijheid. Onder leiding van de docent gaan de studenten aan de hand van de gekozen beelden met elkaar in gesprek over de gemaakte keuzes en hun visie op gastvrijheid.' Sonja is erg positief over deze werkvorm. 'Studenten zijn heel enthousiast en gedreven. Ze zijn heel geconcentreerd en worden helemaal niet afgeleid. Die tafel brengt echt hele fundamentele gesprekken op gang.' Ze balt haar vuisten. 'Studenten zijn hierbij heel fanatiek. Niet zo gek, zij bepalen welke beelden worden gekozen, zij hebben de regie in handen.'

Neltien Kreijger, praktijkopleider van Florence, herkent dit enthousiasme: 'Wij gebruiken de beeldtafel bij onze interne cursussen en trainingen. 'Het werkt. Mensen in de zorg zijn vooral beelddenkers en minder gericht op teksten. De beelden blijven langer hangen. Bovendien zijn ze herkenbaar. De studenten zien hun eigen praktijkervaringen terug. Dat vergroot het rendement van het leerproces.'
 

Docenten trainen tijdens voorbereidingen

De komende maanden beginnen mboRijnland en CSS Breda met de voorbereidingen van het opzetten van werkplekleren en leertechnologie. Daarbij worden docenten van mboRijnland geschoold naar expert werkplekleren om de methodiek en denkwijze van het werkplekleren door te geven aan collega's en praktijkopleiders in het werkplek. Otto Jelsma ziet het belang in van werkplekleren en nieuwe leertechnologie: 'De ontwikkelingen in de samenleving gaan snel. Dat vraagt om onderwijs waarin de beroepspraktijk in de volle breedte zichtbaar is. Werkplekleren is hiervan een belangwekkend voorbeeld.' Werkplekleren en leertechnologie gaan in het nieuwe studiejaar 2018-2019 van start. Ook Annette van Krimpen, directeur van het MBO College Welzijn en penvoerder van het Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Welzijn en Zorg, is positief over de samenwerking tussen CSS Breda, Florence Academie en mboRijnland: 'Dit traject zorgt niet alleen voor een betere verbinding tussen praktijk en onderwijs, maar ook voor een leerroute die voldoet aan de eisen van de onderwijsinspectie en bovendien zorgt voor een goede borging van de resultaten en leercurve van de studenten.'
 

Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Welzijn en Zorg

De samenwerking tussen CSS Breda, mboRijnland en de Florence Academie vindt plaats in het kader van het Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Welzijn en Zorg, waar mboRijnland penvoerder van is. In het CIV werken ene groot aantal instellingen uit de zorg- en welzijnssector en mboRijnland samen aan het oplossen van opleidingsvraagstukken binnen welzijn en zorg. Dat gebeurt door middel van het ontwikkelen van modulair en certificeerbaar onderwijs, hybride onderwijs in (wijk)labs en een practoraat.