Gespecialiseerd pedagogisch medewerker (BOL en BBL)

Jij vindt het heerlijk om met kinderen om te gaan. Ze zijn zo ongecompliceerd en eerlijk. Je bent dan ook niet weg te slaan bij je kleine neefjes en nichtjes. Je weet precies hoe zij zich voelen en wat ze leuk vinden. Vaak doe je spelletjes met ze, of je verzorgt ze. Heerlijk vind je dat. En de kinderen reageren altijd leuk op jou. Ze vinden het fijn als jij er bent. En daar geniet jij dan weer van.

Bekijk opleidingen

Een opleiding in ons als pedagogisch medewerker of onderwijsassistent ligt dan voor de hand. Je kunt daarmee een baan zoeken in de kinderopvang, de peuterspeelzaal, de buitenschoolse opvang en op de basisschool. Werelden die nu nog aardig gescheiden zijn, maar die in de nabije toekomst intensiever gaan samenwerken. Om kinderen van 0 tot 12 jaar meer kansen te geven om zichzelf beter te ontwikkelen.

Als jij hierdoor enthousiast raakt, ontdek dan welke van onderstaande drie opleidingen het beste bij jou past. Springt een van die opleidingen er voor jou uit, meld je dan online aan.

Opleidingen Werken met kinderen

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker bied je een groep kinderen een veilige, vertrouwde omgeving, waarin ze zich goed kunnen ontwikkelen. Je zorgt voor een balans tussen rust en structuur aan de ene kant. Voor uitdagende activiteiten en leuke spelletjes of vrij spelen aan de andere kant. Je kunt goed organiseren en coördineren. Je werkt in een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of de buitenschoolse opvang. Samen met je team maak je de dagindeling en het activiteitenprogramma. Je bent aanspreekpunt voor ouders, collega’s en partijen die kinderen met specifieke problemen begeleiden. Denk daarbij aan gedragsproblemen, ontwikkelingsachterstanden of een handicap. Verder ben je vaak betrokken bij de aansturing van collega’s.

Opleidingsinhoud

Stel je voor dat je kinderen begeleidt die een achterstand hebben. Gedragsproblemen of een handicap. Hoe zorg je er dan voor dat zij leuke activiteiten doen die bijdragen aan hun ontwikkeling? Dat is een van de vaardigheden die je leert in de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker. Je start je opleiding met een basisdeel. Daarin krijg je veel kennis over ontwikkelingspsychologie, communicatievaardigheden en creatieve activiteiten. Je leert hoe je taken moet coördineren. Hoe je beleid vertaalt in acties. Na dit basisdeel volg je jouw profiel in de kinderopvang. Je gaat intensief aan de gang met Nederlands, rekenen en Engels. Daarmee kom je steviger in je schoenen te staan. Je hebt zo ook meer kansen wanneer je wilt doorstromen naar het hbo. Tijdens de opleiding kun je een aantal keuzedelen doen. Zij maken het mogelijk om je kennis verder te verdiepen.

BOL

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.

BBL

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en volg je minimaal 640 uur stage/bpv (per studiejaar) bij een erkend leerbedrijf. Je hebt een praktijkplaats bij een erkend leerbedrijf nodig. Je leert de opleiding in de praktijk en krijgt op school de benodigde kennis en vaardigheden. Het is heel belangrijk om meteen bij de start van de opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen. Heb je hulp nodig bij het vinden van een leerwerkbedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl en bespreek dit in het intakegesprek.

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4  

Let op: deze opleiding kun je óók op niveau 3 doen! Ga daarvoor naar Pedagogisch werker kinderopvang.

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Met deze opleiding kies je ervoor om te gaan werken met mensen. Dat doe je ook tijdens je stage, bijvoorbeeld op een kinderdagverblijf. Dan moet je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen laten zien. Check daarom goed of je een VOG kan krijgen. Dit kun je hier doen: https://watdevog.nl/#wat-de-vog

In de meeste gevallen is het geen probleem om een VOG te krijgen.  Krijg je toch geen VOG, dan raden we je af om met deze opleiding te beginnen, omdat je geen stage kunt lopen en dus ook de opleiding niet kunt afronden. 

Wil je meer informatie, kijk dan dit filmpje: https://www.justis.nl/overjustis/themadossiers/index.aspx

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Laptop
Ga je de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker doen, dan werk je met je eigen laptop op een draadloos netwerk. Door op 'laptop' te klikken, krijg je hierover meer informatie.

Bijzonderheden

BOL
Je kunt deze opleiding op bijna iedere locatie van mboRijnland beginnen. Je raakt daardoor dichtbij vertrouwd met de opleiding en onze school.

Vanaf het tweede of derde leerjaar kan het zijn dat je de opleiding vervolgt op een andere locatie van mboRijnland.

BBL
Als je kiest voor een BBL-opleiding, volg je een dag in de week onderwijs bij mboRijnland.
In september 2019 start deze opleiding in Alphen aan den Rijn en in Leiden.
In februari 2020 start deze opleiding in Alphen aan den Rijn bij voldoende aanmeldingen.

Locaties

 • Alphen aan den Rijn (Ambonstraat) (BOL & BBL)
 • Leiden (Bètaplein) (BOL & BBL)
 • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BOL)
 • Leidschendam-Voorburg (Fluitpolderplein) (BOL)
 • Woerden (Polanerbaan) (BOL)
 • Zoetermeer (Van Doornenplantsoen) (BOL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL & BBL
Niveau
4
Duur
3 jaar
Locaties
Alphen aan den Rijn
Leiden (Bètaplein)
Gouda
Leidschendam - BOL is VOL voor schooljaar 2019-2020
Woerden
Zoetermeer (Van Doornenplantsoen)
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag