Tijdens de opleiding Onderwijsassistent leer jij alles wat je nodig hebt om te starten met werken in de wereld van het onderwijs. Als Onderwijsassistent help jij kinderen én leraren met het schoolwerk en werktaken.
Je leert alles over Communicatievaardigheden, Creatieve activiteiten en Ontwikkelingspsychologie. Je leert hoe je kinderen ondersteunt en begeleidt bij het lezen en rekenen en hoe je samen met de leerkracht andere onderwijstaken uitvoert. Dit is onderdeel van het basisdeel van jouw opleiding. Een belangrijk onderdeel van de opleiding is al je kennis in de praktijk te brengen. Dit doe je door middel van een stage. Na drie jaar studeren ben jij helemaal klaar om de docenten en kinderen te helpen!
Vakken en keuzedelen
Je krijgt tijdens de opleiding te maken met een breed pakket aan vakken, zoals: Methodisch handelen, Didactiek, Schrijven, Communicatie, Observeren, Sociale problematiek, Drama, Interactievaardigheden, Gesprekken met ouders en Zaakvakken. Zaakvakken zijn vakken als Aardrijkskunde, Geschiedenis en Natuur & Techniek. Daarnaast komen er regelmatig gastdocenten langs. Zij laten zien hoe het er in de praktijk aan toe gaat. De opleiding is praktisch ingericht, wat inhoudt dat je veel in de praktijk leert. Zo ben je extra goed voorbereid als je na je studie aan de slag gaat!
Naast de beroeps specifieke vakken volg je ook generieke vakken, zoals: Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om je te specialiseren door middel van Keuzedelen. Een keuzedeel geeft jou de mogelijkheid om je in een onderwerp te verdiepen of voor te bereiden op een vervolgopleiding. Een van de keuzedelen waar je voor kunt kiezen is ‘voorbereiding pabo’. In dit keuzedeel bereiden we je voor op de toelatingstoetsen van de pabo en een succesvol eerste jaar. Haal je de toelatingstoetsen, dan kun je direct beginnen met het eerste jaar van de pabo.
Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
We vinden het belangrijk dat jij als student bij ons alle mogelijkheden krijgt om je te ontwikkelen. Dit doen we door middel van gepersonaliseerd onderwijs. Daarnaast krijg je te maken met een enthousiast docententeam, dat je stimuleert om het beste uit jezelf te halen.
Versneld Hybride Traject (Zoetermeer)
Studenten die de opleiding in Zoetermeer volgen krijgen de kans om na het eerste jaar in te stappen in een Versneld Hybride Traject. Dit traject wordt aangeboden in nauwe samenwerking met het regionale werkveld, stichting Openbaar Primair Onderwijs Zoetermeer (OPOZ) en het Beroepscollege Zoetermeer. Het maatwerktraject betekent een half jaar versnelling van de reguliere opleidingsduur, dus 2,5 jaar i.p.v. 3 jaar en biedt daardoor mogelijkheid om per 1 februari door te stromen naar een hbo Lerarenopleiding of de Pabo.