Zelfstandig Medewerker Travel & Hospitality

Introductietekst bij Toerisme (travel en hospitality)

Je zoekt een afwisselende baan, waarin je veel van de wereld ziet en van alles mee kunt maken. Werken in een hotel aan de Côte d’Azur bijvoorbeeld. Of reizen organiseren naar exotische bestemmingen. Je staat stevig in je schoenen en je kunt prima je zegje doen. Door jouw gevoel voor talen, leg je ook nog eens makkelijk contacten in het buitenland. Als je dan ook nog commercieel kunt denken, is een opleiding in de toeristische sector echt iets voor jou.

Bekijk opleidingen

Het accent in onze opleidingen ligt op het toerisme naar het buitenland. Je kunt aan de slag op een vakantiereisbureau, een zakenreisbureau of bij een touroperator, maar ook bij de receptie van een hotel of recreatiepark. Je verkoopt reizen, reisverzekeringen en excursies of ontvangt  gasten in ‘jouw’ hotel. Je bent altijd bezig met prachtige producten die mensen in vakantiesfeer brengen. En jouw gastvrijheid maakt hun vakantie helemaal compleet.

Haal meer uit je toeristische carierre met een extra cursus KLM service agent of KLM ticket agent. Kijk hier voor meer informatie.

Wil je een opleiding volgen op niveau 2? Kijk dan bij onze opleiding Servicemedewerker.

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als medewerker travel, leisure en hospitality word je opgeleid om te werken in bedrijven die gericht zijn op recreatie, toerisme en vrije tijd. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken bij een (internationaal) hotel, een recreatiebedrijf of een winkel gericht op reizen en vrijetijdsbesteding.

Opleidingsinhoud

Het onderwijs is een voorbereiding op je toekomstige beroep. Ons onderwijs is afgestemd op jouw individuele talenten en mogelijkheden. Je leert samen met anderen in projecten en tijdens lessen. Een belangrijk deel van de opleiding vindt plaats in de beroepscontext, dat wil zeggen binnen bedrijven in de toeristische of recreatieve sector.

Alle studenten die zich inschrijven voor de opleidingen Travel, Leisure en Hospitality worden in een gezamenlijk eerste jaar geplaatst.

In het eerste jaar is er plaats voor: 
- generieke vakken (Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan & Burgerschap)
- beroepsspecifieke vakken en projecten(o.a. tweede moderne vreemde taal, toerisme, activiteitenbegeleiding) en keuzevakken.
 
In het eerste leerjaar vindt ook een oriënterende stage plaats van 4 weken.
Aan het einde van het eerste leerjaar wordt in samenspraak met jou bepaald op welk niveau je het tweede jaar gaat volgen (niveau 3 of niveau 4) en welk uitstroomprofiel je kiest. (travel en hospitality of leisure en hospitality).

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4  

Maximum aantal plaatsen
Deze opleiding heeft een maximum aantal plaatsen. Er zijn 75 plaatsen voor de volgende opleidingen samen:

 • Leidinggevende travel & hospitality
 • Leidinggevende leisure & hospitality
 • Zelfstandig medewerker travel & hospitality
 • Zelfstandig medewerker leisure & hospitality

We plaatsen studenten op volgorde van aanmelding. Als we het maximum aantal studenten geplaatst hebben, dan kom je op een wachtlijst. Je wordt hier dan over geïnformeerd. 
Je kunt je aanmelden door het aanmeldformulier volledig in te vullen. Daarnaast neem je verplicht deel aan onze intakeactiviteiten: het invullen van onze Startmeter en een intakegesprek.

Wil je meer informatie over toelating bij mboRijnland kijk dan hier.

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Bijzonderheden

Locaties

 • Leiden (Storm Buysingstraat) (BOL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL
Niveau
3
Duur
3 jaar
Locatie
Leiden (Storm Buysingstraat)

Deze opleiding heeft maximaal 75 plaatsen

Voldoende plaats
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen