Doktersassistent

Je kunt prima met mensen omgaan. Kinderen, volwassenen en ouderen weet je op hun gemak te stellen. Je staat voor hen klaar en kunt goed naar hen luisteren. Je bent nauwkeurig en houdt ervan om dingen te organiseren. Dat alles maakt jou heel geschikt voor een opleiding Assisterende in de gezondheidszorg.
Bekijk opleidingen

Zowel aan de telefoon als in de praktijk sta je mensen vriendelijk en deskundig te woord. Je luistert naar hun verhaal, vraagt goed door en maakt vervolgens een beslissing. Het kan zijn dat je voorlichting geeft of doorverwijst naar de juiste hulpverlener. Ook voer je vaak zelf licht medische handelingen uit. Verder houd je als assistent de agenda, administratie, patiëntendossiers en voorraad bij. Kortom: je hebt veel verantwoordelijkheden en mede dankzij jou kan de apotheker, dokter of tandarts goed functioneren.

Let op: aanmelden voor de opleiding Medewerker Steriele Hulpmiddelen (BBL, start januari 2019) is momenteel niet meer mogelijk. 

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als doktersassistent ben je voor patiënten vaak de eerste contactpersoon bij de artsenpraktijk. Je bedient de telefoon, regelt het spreekuur en ontvangt patiënten. Gegevens van patiënten noteer je en je legt de dossiers klaar voor de arts. Ook assisteer je bij allerlei medische handelingen. Je hebt intensief contact met de patiënten en moet patiënten gerust kunnen stellen. Als doktersassistent kun je werken bij een huisarts of een groepspraktijk, maar ook kun je aan de slag bij een ziekenhuis, Eerste Hulppost, een gezondheidscentrum of in de jeugdgezondheidszorg.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je alle kennis en vaardigheden die je voor het beroep nodig hebt. Enerzijds leer je medisch-technische handelingen. Anderzijds, leer je kennis van ziektebeelden en hoe je patiënten moet voorlichten. Je moet daarnaast in staat zijn tot betrokkenheid bij patiënten, maar ook voldoende afstand kunnen nemen van de (emotionele) problemen die zich kunnen voordoen. Ook besteden we aandacht aan je leer- en burgerschapscompetenties. Dat betekent dat je leert hoe je moet studeren en dat je de waarden en normen leert die je nodig hebt om als verantwoordelijk burger te kunnen functioneren. In de beroepspraktijkvorming leer je het beroep in de praktijk kennen. 

BOL

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.

BBL

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en volg je minimaal 640 uur stage/bpv (per studiejaar) bij een erkend leerbedrijf. Je hebt een praktijkplaats bij een erkend leerbedrijf nodig. Je leert de opleiding in de praktijk en krijgt op school de benodigde kennis en vaardigheden. Het is heel belangrijk om meteen bij de start van de opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen. Heb je hulp nodig bij het vinden van een leerwerkbedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl en bespreek dit in het intakegesprek.

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Beroepseisen

Als doktersassistent heb je inlevingsvermogen en kan je goed met mensen omgaan. Dat combineer je met een flinke deskundigheid, want je moet patiënten ook nog werkelijk kunnen helpen. Om die deskundigheid op peil te houden en uit te breiden ben je onder meer veel bezig met het lezen van vakliteratuur en jezelf bijscholen. Verder is het belangrijk dat je representatief bent en respectvol met mensen omgaat.

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4  

Maximum aantal plaatsen
Deze opleiding heeft een maximum aantal plaatsen. Dit aantal is: 75

We plaatsen studenten op volgorde van aanmelding. Als we het maximum aantal studenten geplaatst hebben, dan kom je op een wachtlijst. Je wordt hier dan over geïnformeerd. 
Je kunt je aanmelden door het aanmeldformulier volledig in te vullen. Daarnaast neem je verplicht deel onze aan intakeactiviteiten: het invullen van onze Startmeter en een intakegesprek.

Wil je meer informatie over toelating bij mboRijnland kijk dan hier.

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Locaties

  • Leiden (Breestraat) (BOL & BBL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL & BBL
Niveau
4
Duur
3 jaar
Locatie
Leiden (Breestraat)

Deze opleiding heeft maximaal 75 plaatsen

De wachtlijst geldt alleen voor de BOL-opleiding.

Je aanmelding komt op een wachtlijst
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen