Assistent Dienstverlening en Zorg

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Het leven van een zieke wat aangenamer maken. De bejaarde helpen bij het schoonmaken van het huis. Omdat hij het zelf niet meer kan en zo alleen is. De juf ondersteunen in de kleuterklas. Werken in een kapsalon. Zit het haar van die mevrouw wel goed?

Als Assistent dienstverlening & zorg houd je van zorgen voor mensen. Vind je het belangrijk dat het goed gaat met die ander? Wil je een ander graag ondersteunen? Zet jij je graag in voor de mensen om je heen? En heb je geen vmbo diploma? Dan is de opleiding Assistent dienstverlening & zorg iets voor jou!

 

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je:
• ondersteunende werkzaamheden uit te voeren;
• mensen te woord staan;
• mensen doorverwijzen naar andere professionals;
• zorgende werkzaamheden en dienstverlenende werkzaamheden uit te voeren;
• ruimtes gebruiksklaar maken.

Met een diploma Assistent dienstverlening & zorg  kun je:
• aan het werk
• doorstromen naar niveau 2

BOL

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.

BBL

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en volg je minimaal 640 uur stage/bpv (per schooljaar) bij een erkend leerbedrijf. Je hebt een praktijkplaats bij een erkend leerbedrijf nodig. Je leert de opleiding in de praktijk en krijgt op school de benodigde kennis en vaardigheden. Het is heel belangrijk om meteen bij de start van de opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen. Heb je hulp nodig bij het vinden van een leerwerkbedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl en bespreek dit in het intakegesprek.

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je geen vooropleiding nodig.
Je moet wel minimaal 16 jaar oud zijn op 1 augustus van het jaar waarin je de opleiding start.

Aanvullende intakeactiviteiten

Als je je aanmeldt bij mboRijnland dan krijg je daarna een individueel intakegesprek. Daarnaast vragen je we de startmeter in te vullen. Een online vragentest. We willen je graag beter leren kennen.

Heb je een vooropleiding gedaan via het Speciaal Voorgezet Onderwijs (VSO) of ISK, dan nodigen we je ook uit voor een groepsintakeactiviteit. Deze is op hetzelfde moment als het intakegesprek, zodat je niet twee keer hoeft te komen. Tijdens de groepsintakeactiviteit werk je samen met anderen aan een opdracht. We kunnen op basis hiervan bepalen of je extra begeleiding nodig hebt. 

Verklaring Omtrent Gedrag

Studenten die kiezen voor een studie binnen het domein Gezondheidszorg kiezen voor een beroep waarin je gaat werken met mensen. In veel gevallen heb je tijdens je stage een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Het is goed dat je hiermee rekening houdt wanneer je een studie binnen Gezondheidszorg wilt volgen.

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Bijzonderheden

Locaties

  • Alphen aan den Rijn (Ambonstraat) (BOL & BBL)
  • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BOL & BBL)
  • Leiden (Storm Buysingstraat) (BOL & BBL)
  • Leidschendam-Voorburg (Fluitpolderplein) (BOL & BBL)
  • Woerden (Polanerbaan) (BOL & BBL)
  • Zoetermeer (Van Doornenplantsoen) (BOL & BBL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL & BBL
Niveau
1
Duur
1 jaar
Locaties
Alphen aan den Rijn
Gouda
Leiden (Storm Buysingstraat)
Leidschendam
Woerden
Zoetermeer (Van Doornenplantsoen)
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen