Logistiek medewerker

Als je wat op internet koopt, wil je dat het snel geleverd wordt. Je zou best een keer achter de schermen willen kijken hoe dat dan wordt geregeld. ‘Vandaag voor 22.00 uur gekocht, morgen al in huis.’ Mooi, maar je moet het wél waarmaken. Dat alles leer je tijdens een opleiding in de logistiek. Daarna kun je overal gaan werken waar artikelen moeten worden verstuurd. Wil je doorgroeien? Dan kun jij leidinggeven aan een team van logistiek medewerkers  worden. Een baan in de logistiek levert iedere dag weer uitdagingen op die jij oplost. 

Bekijk opleidingen

Ontdek hieronder welke opleidingen er zijn en welke het beste bij jou past. Ben je een doener? Dan is de opleiding Logistiek medewerker heel geschikt voor je. Ben je een doener én een leider? Kijk dan eens naar de opleiding Logistiek teamleider. Als je de opleiding hebt gevonden die jij graag wilt gaan doen, meld je dan online aan.

Opleidingen Logistiek

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Jij bent een doener. Je vindt het heerlijk om achter de schermen bezig te zijn. Om oplossingen te vinden, zodat dingen sneller gebeuren. Dan ben je als logistiek medewerker helemaal op je plek. Je verzamelt de orders van klanten. Maakt ze klaar voor verzending. Jij zorgt voor het lossen, inslaan, controleren, sorteren, stickeren, ompakken en verplaatsen van goederen. Dat doe je niet met je blote handen. Je maakt daarbij gebruik van geautomatiseerde systemen. Rijdt in een heftruck en werkt met een steekwagen. Je weet precies waar welke goederen zijn opgeslagen. Zo draag je bij aan een goed voorraadbeheer. Verder zorg je dat alles schoon blijft en doe je soms onderhoudsklusjes. Je werkt in een bedrijf op de ontvangst- en opslagafdeling. Of in een magazijn op de orderproductie- en expeditieafdeling.

Let op: de opleiding duurt 1,5 jaar

Opleidingsinhoud

In deze opleiding krijg je klassikaal les. Maar dat niet alleen. Je leert ook om zelfstandig te werken. Om je eigen verantwoordelijkheid te nemen. Om samen te werken. Allemaal vaardigheden die je als logistiek medewerker goed kunt gebruiken. Je studeert een aantal uren per week zelfstandig. Dan ben je bezig met projecten waarin de leerstof van alle vakken aan de orde komt. Soms doe je dat met een groepje andere studenten. Die projecten staan heel dicht bij de praktijk. Net als de hele opleiding. Voor jou is dat een mooie manier om de kennis, vaardigheden en houding aan te leren die jij als logistiek medewerker nodig hebt. Het is belangrijk dat jij in deze opleiding je eigen leervragen inbrengt. Dat je zo jouw leerproces vormgeeft. Wat je gedaan en geleerd hebt, leg je vast in een portfolio. Wees gerust: je docenten begeleiden je daar goed bij.Als je na 1,5 jaar de opleiding afgerond hebt, dan kun je eventueel verder met de niveau 3 opleiding logistiek teamleider. Deze opleidingen sluiten goed op elkaar aan. Je stroomt in de derde periode in van het eerste leerjaar. Je verliest daardoor niet onnodig een half jaar. 

Aan deze opleiding kan je in Alphen het hele jaar door beginnen (BBL).

BOL

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.

BBL

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en werk je minimaal 640 uur (per schooljaar) in een erkend leerbedrijf. Zorg ervoor dat je voor de start van je studie een erkend leerwerkbedrijf hebt. Hulp nodig bij het vinden van een leerwerkbedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Beroepseisen

 • Je hebt kennis van geautomatiseerde systemen.
 • Je kunt verschillende interne transportmiddelen gebruiken zoals een heftruck en een steekwagen.
 • Je bent in je werk gericht op de klanten.
 • Omdat je zeer waarschijnlijk in teamverband gaat werken, moet je goed kunnen samenwerken.
 • Je doet je werk doelgericht. Zoekt oplossingen bij problemen. Je bent flexibel en kan werken volgens standaardprocedures.

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
 • Diploma entreeopleiding
 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

Maximum aantal plaatsen
Deze opleiding heeft een maximum aantal plaatsen. Het aantal plaatsen geldt voor alle locaties samen. Dit aantal is: 40 voor de BOL-opleiding en 40 voor de BBL-opleiding.

We plaatsen studenten op volgorde van aanmelding. Als we het maximum aantal studenten geplaatst hebben, dan kom je op een wachtlijst. Je wordt hier dan over geïnformeerd.
Je kunt je aanmelden door het aanmeldformulier volledig in te vullen. Daarnaast neem je verplicht deel aan onze intakeactiviteiten: het invullen van onze Startmeter en een intakegesprek. Als een opleiding nog andere intakeactiviteiten organiseert, dan word je daarover geïnformeerd. Zodra dit bekend is, komt dit ook op deze opleidingspagina te staan. Wil je meer informatie over toelating bij mboRijnland kijk dan hier.

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Studeren met Laptop

Bij deze opleiding is veel lesstof webbased dat wil zeggen via internet toegankelijk en dus altijd en overal bereikbaar. We raden je daarom aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Klik hier voor meer informatie (PDF)

Locaties

 • Alphen aan den Rijn (Ambonstraat) (BOL & BBL)
 • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BOL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL & BBL
Niveau
2
Duur
2 jaar
Locaties
Alphen aan den Rijn
Gouda
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen