Merve sinds 2016 docent Burgerschap

“Het mooie is, is dat mboRijnland echt met de tijd meegaat. Hier wordt gekeken naar waar studenten behoefte aan hebben en daar spelen we flexibel op in. We blijven niet hangen in kaders, maar kijken vooruit.”

Merve is docent Burgerschap:
“Dit is het mooiste vak dat er is”

Studenten klaarstomen om burger te zijn in onze samenleving. Dat is de taak van Merve. Als docent Burgerschap leert ze studenten over sociaal-maatschappelijke en politiek-juridische zaken, maar ook over praktische kennis rondom werk en consumeren, rechten en plichten en een gezonde leefstijl. “Een ideaal vak om de buitenwereld binnen de opleiding te brengen.”

Merve is sinds 2016 docent en dat bevalt haar ontzettend goed. “Ik werkte in een warenhuis en mocht op een gegeven moment stagiairs begeleiden. Dat vond ik zó leuk! Toen één van de stagiairs zei: ‘U kunt zo goed uitleggen, waarom wordt u geen docent?’, viel het kwartje. Ik ben meteen op zoek gegaan naar een geschikte lerarenopleiding en voilà.”

Inspelen op de actualiteit
Ze werkte twee jaar bij een andere opleidingsinstelling, toen Merve de overstap naar mboRijnland maakte. “Hier zit ik veel beter op mijn plek: ik kan hier mijn visie op het vak toepassen en krijg meer vrijheid om mijn lessen zelf vorm te geven. Ik kan heel flexibel inspelen op de actualiteit en zo burgerschap – dat voor de studenten toch een ‘verplicht nummer’ is – aantrekkelijker en interessanter maken. Door aan te sluiten bij hun belevingswereld en bijvoorbeeld gastdocenten uit te nodigen, haal ik de buitenwereld naar binnen: ideaal voor het vak dat ik geef. Bovendien word je  hier als docent ook gestimuleerd om verder te leren en je verder te ontwikkelen. Dat houdt je zelf ook bij de les.”

De behoefte van de student
Sinds juni 2021 is Merve expertdocent burgerschap en verantwoordelijk voor dit vak binnen mboRijnland. Ze schreef een nieuwe visie op burgerschap en stuurt collega-docenten aan. “Dit maakt mijn werk nóg een stuk leuker. En het mooie is, is dat mboRijnland echt met de tijd meegaat. Hier wordt gekeken naar waar studenten behoefte aan hebben en daar spelen we flexibel op in. We blijven niet hangen in kaders, maar kijken vooruit. Dit gebeurt zeker niet overal. Fijn dat ik hier studenten wat mag leren. Dit is het mooiste vak dat er is!”

Wil jij ook werken als docent bij mboRijnland?
Bekijk onze vacatures