Even voorstellen: nieuw bestuurslid Saskia Schenning

Saskia Schenning maakt het College van Bestuur weer compleet sinds het vertrek van Ricardo. We spraken Saskia om haar wat beter te leren kennen.

Hi Saskia, welkom bij mboRijnland. Per 1 augustus, nog in de zomervakantie, ben je begonnen als nieuw lid van het bestuur. Hopelijk kon je er een beetje rustig inkomen de afgelopen maand. Fijn dat we je even kort kunnen spreken om je een beetje te leren kennen. Wat is je indruk van mboRijnland tot nu toe?
Dank voor je welkom en interesse. Ik ben officieel per 1 augustus begonnen bij mboRijnland, maar ik was toen nog op vakantie met mijn gezin in Zeeland. Maandag 16 augustus ben ik echt gestart en heb ik mij vanuit huis ingelezen en mij verder verdiept in mboRijnland. Van het mboRijnland kompas, het jaarverslag en SharePoint tot veel zaken over onderwijskwaliteit en de kwaliteitscultuur van mboRijnland. Ook heb ik veel leuke interviews en filmpjes bekeken waarin studenten of docenten aan het woord zijn.

Een week later, maandag 23 augustus, was het tijd om de eerste locatie te bezoeken. Collega-bestuurders Otto Jelsma, Oege de Jong en bestuurssecretaris Cindy Mosseveld hebben mij rondgeleid op Lammenschans in Leiden. Ook hebben we toen het nieuwe LLokaal bezocht. Wat een mooie ontmoetingsplek om met collega’s, bedrijven en overheid samen aan de slag te gaan met leven lang ontwikkelen! Ik begrijp dat veel mensen de locatie nog niet gezien hebben door  alle omstandigheden, maar wat een fijne plek om hopelijk binnenkort eens af te spreken met elkaar of om een bijeenkomst te organiseren! En de koffie is er ook nog eens heerlijk.

Ook ben ik inmiddels begonnen met het bezoeken van onze MBO Colleges op de 6 vestigings- locaties. Tijdens deze bezoeken heb ik allerlei kennismakingsgesprekken met collega’s en externen. Maar het zal nog wel even duren, voordat ik daar klaar mee ben. Erg leuk om de locaties te zien en nieuwe collega’s te leren kennen!

Leuk dat je al wat mensen in het echt hebt kunnen ontmoeten en locaties hebt kunnen zien! Dat is toch een luxe voor veel collega’s in deze tijd. En wat is je indruk van mboRijnland tot nu toe?
Dat het een onderwijsinstelling is die volop in beweging is, met zeer enthousiaste collega’s die zin hebben om met elkaar de volgende stappen te zetten. Ik draag graag bij aan alle ontwikkelingen waar mboRijnland mee bezig is. Verder krijg ik een erg welkom gevoel van de ontmoetingen die ik tot nu toe heb gehad. Collega’s willen mij graag de weg wijzen en mij beter leren kennen. Zo ben ik al 24 uur op stap geweest met Otto, Oege en Cindy met begeleiding van Goudvisie. We hebben elkaar beter leren kennen, de accenten voor dit nieuwe studiejaar kunnen bespreken en hoe we dit zouden willen aanpakken met elkaar en alle andere betrokkenen. Voor de zomervakantie heb ik ook al een kleine Yurt mogen meemaken met bestuur, directeuren en collega’s van de ondersteunende diensten. Ook heb ik voor de zomervakantie de ondernemingsraad en studentenraad gesproken. De eerste beelden beginnen zich langzaam al te vormen!

Welke ervaring of wijze lessen van vorige banen neem je mee naar mboRijnland?
De eerste maanden vooral goed luisteren, kijken en voelen wat er allemaal leeft en speelt. En op basis daarvan mijn beeld bepalen van mboRijnland en welke bijdrage ik daaraan zou kunnen leveren. En dat beeld natuurlijk ook vooral toetsen en in gesprek brengen, zodat ik weet of ik het bij het rechte eind heb of het gevormde beeld nog wat bij moet stellen.

Verder ben ik echt iemand die graag samenwerkt en het vooral niet alleen wil doen. We hebben elkaar nodig om goed onderwijs te kunnen geven, van student, docent, ondersteuner, teamleider, directeur, bestuur, raad van toezicht tot alle bedrijven en overheden waar mboRijnland mee samenwerkt.

Ben je met een bepaalde ambitie voor de organisatie binnengekomen? En zoja, welke?
Ik neem de portefeuille van mijn voorganger Ricardo Winter over. Hier vallen de MBO Colleges Economie, Dienstverlening, Start-Up en VAVO onder. Ook ben ik verantwoordelijk voor het Onderwijsservicecentrum, voortijdig schoolverlaten, zorg en internationalisering. En daarnaast ga ik mij bezighouden met het verbeteren van de onderwijskwaliteit en het verder ontwikkelen van de kwaliteitscultuur binnen mboRijnland. In onderwijskwaliteit en kwaliteitscultuur heb ik bij mijn vorige werkgever ook veel energie gestoken. Ik zou het mboRijnland gunnen dat de basiskwaliteit van alle opleidingen nog verder op orde is en dat we ons volop kunnen concentreren op hybride en gepersonaliseerd leren plus de samenwerking met bedrijven en overheden die daarvoor nodig is. En verder hoop ik goede samenwerkingsrelaties in- en extern op te bouwen en daarmee studenten en collega’s van dienst te kunnen zijn.

Wat bewonder je aan de organisatie en waar valt wellicht nog winst te behalen?
Ik vind het bijzonder dat er na de fusie zo snel één organisatie is ontstaan, niet alleen in woord maar ook in het hele doen en laten. Dat vind ik echt een knappe prestatie. mboRijnland mag het hele fusietraject nu achter zich laten en volop vooruitkijken en nieuwe stappen zetten. Hiervoor liggen heel veel zaken klaar die nog beter met elkaar in verbinding gebracht kunnen worden. Hopelijk helpt mijn frisse blik daarbij.

We zouden het leuk vinden om ook áchter het bestuurslid Saskia te kijken en iets meer over jou als persoon te weten te komen. Wil je iets over jezelf vertellen? Bijvoorbeeld wat doe je graag in je vrije tijd, heb je kinderen, waar woon je? We zijn benieuwd.
Ik ben opgegroeid in Enschede en heb gestudeerd aan de Universiteit Tilburg. Ik woon alweer 25 jaar in Leidschendam-Voorburg, vlakbij de Mall of the Netherlands met de Blue School. Ik woon samen met mijn vriend Rob en onze twee zonen Ole (18 jaar) en Finn (14 jaar). Ole begint nu aan zijn tweede jaar Rechten aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en Finn zit in klas 2 van het Novum College in Voorburg. Onze dochter Ana (21 jaar) woont in Amsterdam en studeert Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, maar komt gelukkig nog regelmatig in het weekend thuis. Ik hoop op een jaar voor hen waarin ze weer veel op school of de universiteit kunnen zijn. Dit hoop ik natuurlijk ook voor de studenten van mboRijnland!

Naast het werk probeer ik natuurlijk zoveel mogelijk tijd aan mijn gezin te besteden. Daarnaast houd ik werk-privé in balans door te lezen, tuinieren, yoga en museumbezoek. Ik ben een liefhebber van moderne kunst.

Wat staat je nog bij uit je eigen schooltijd?
Ik heb het altijd fijn gevonden om naar school te gaan. Om zelf te kunnen leren, maar ook door de contacten met andere leerlingen, studenten en docenten. Op de middelbare school heeft mijn docent Nederlands mijn liefde voor taal verder aangewakkerd. En dat kwam zeker omdat zij mijn interesse zag en het gesprek aanging over boeken die we lazen. Komend uit een onderwijsfamilie wilde ik zeker niet het onderwijs in om Nederlands te gaan geven en ben toen Taalkunde gaan studeren in Tilburg. En zie nu waar ik al jaren werk: in het onderwijs! De liefde voor onderwijs is mij blijkbaar toch met de paplepel ingegoten. En ik voel me helemaal op mijn plek.

Bedankt voor dit leuke gesprek en fijn dat we je beter hebben leren kennen. Veel succes en plezier bij mboRijnland!
Jij bedankt, hopelijk treffen we elkaar snel nog eens! Maar nu eerst maar eens goed mijn draai vinden binnen mboRijnland.