Samenwerken?
Neem contact op

Contactformulier

Word
stagebedrijf

Meer informatie

Lopende samenwerkingen

Meer informatie

Uitdagingen
De bakkerijbranche innoveert op gebruikte technieken voor en tijdens het bakproces. Dat een bakker voor dag en dauw opstaat, lijkt bij het leven van een bakker te horen. Maar dat kan ook een beletsel zijn voor jonge mensen. Zeker als er relatief makkelijk werk te vinden is in andere branches. Dat Nederland in de toekomst van het gas af wil, is een uitdaging voor de bakkerijbranche, een grootverbruiker van gas.  

Steeds meer consumenten vinden gezonder eten belangrijk. Die ontwikkeling stelt de bakkerijbranche voor de uitdaging om suiker en zout te reduceren en toch een heerlijke smaak te behouden. Zo wil de branche duurzamer werken qua gezondheid en energiegebruik. 

Wij bewegen mee
Om toekomstbestendig te zijn, is het voor de branche nodig om te innoveren. Om met andere technieken en op andere manieren hetzelfde heerlijke brood en gebak te maken. In dat proces zit de bakkerijbranche. Wij denken mee en bewegen mee. Zo ontwikkelden we samen met de branche in de eigen regio een lijst waarin de gebruikte technieken in de bakkerij beschreven staan. Met die technieken maken we onze BOL- en BBL-studenten vertrouwd. De overgang tussen school en bedrijf (voor een stage of na afstuderen) houden we het liefst zo klein mogelijk. Door nauw samen te werken met de branche, weten we wat er speelt in het werkveld en kunnen we daar onze opleidingen op aanpassen. 

Ons aanbod in de regio
mboRijnland biedt in deze branche vijf opleidingen aan: de niveau 2-opleiding Uitvoerend Bakker (in Gouda en Leiden), de niveau 3-opleiding Zelfstandig Werkend Bakker (in Gouda en Leiden) en de drie niveau 4-opleidingen Leidinggevende Bakkerij (in Leiden), Patissier (in Gouda) en Boulanger (in Leiden). Met deze opleidingen kunnen studenten overal aan de slag in Nederland en in het buitenland. 

De opleidingen in de bakkerijbranche bedienen primair het Groene Hart en de Bollenstreek. Daar komen ook de meeste studenten vandaan. De niveau 4-opleiding Patissier trekt studenten van veel verder weg, zelfs uit Brabant, Friesland en Twente. Dat twee patissiers van het Dutch Pastry Team in deze opleiding de lessen verzorgen, heeft duidelijk een magneetfunctie.

Onze samenwerkingen
Bedrijfsleven – Veel bedrijven in de bakkerijbranche zijn blij met de stagiaires (BOL en BBL) van mboRijnland. Met deze bedrijven onderhouden we goede contacten. 

Scholen – We werken nauw samen met andere scholen om de bakkerijbranche van goed opgeleide jonge mensen te voorzien. 

  • De François Vatel school voor vmbo in Den Haag verzorgt onder meer koks- en bakkersopleidingen. mboRijnland biedt daar op locatie onder andere de niveau 2-opleiding Uitvoerend Bakker.  Aan het einde van deze opleiding zijn de studenten vertrouwd geraakt met het mbo. We hopen dan dat zij verder gaan met de niveau 3-opleiding Zelfstandig Werkend Bakker in Gouda of Leiden.  
  • Met College KTS Voorhout, onderdeel van het Teylingen College, hebben we eenzelfde afspraak gemaakt. Ook op deze vo-school in Voorhout verzorgen we de niveau 2-opleiding Uitvoerend Bakker.

Samenwerken? Neem contact op

mboRijnland kent de bakkerijbranche van haver tot gort. In ons opleidingenaanbod volgen wij de ontwikkelingen in de branche op de voet. Heeft uw bedrijf goede opdrachten voor onze studenten? En bent u bereid samen met onze collega’s studenten te ondersteunen in hun leerproces? Neem dan contact op met ons bakkerijteam via onderstaand formulier. Laten we samen een win-winsituatie creëren: voor u, de student en de opleidingen.