Dag van de Verpleging: studenten in het zonnetje, workshops en hoog bezoek

Vandaag, op de Dag van de Verpleging, werden de studenten Verpleegkunde en Verzorgende bij mboRijnland in het zonnetje gezet. In de ochtend volgden ze diverse creatieve en informatieve workshops. ’s Middags kwamen de voorzitter van de  beroepsvereniging V&VN en de minister van VWS op bezoek om in gesprek te gaan met een groep studenten over hun vak, hun drijfveren en uitdagingen.

Natasha Ouwehand, docent Verpleegkunde en een van de organisatoren: “We vinden het belangrijk om op deze dag onze studenten in het zonnetje te zetten en leuke en aansprekende workshops te organiseren waarbij ze ook nog nieuwe dingen leren. Zo was er een workshop schilderen en theater, maar ook een workshop over werken als verpleegkundige in een gevangenis. In een andere workshop maakten studenten een noodkamp voor noodsituaties als een oorlog of ramp.”

In gesprek met voorzitter V&VN en minister Agema

’s Middags kwamen Bianca Buurman, voorzitter van beroepsvereniging V&VN en Fleur Agema, minister van VWS, op bezoek en gingen met BOL- en BBL-studenten Verzorgende IG in gesprek over hun drijfveren voor het vak en de uitdagingen die ze tegenkomen tijdens hun stages. De minister sprak haar bewondering en waardering uit voor de studenten die al tijdens hun stages zoveel verantwoordelijkheid (moeten) dragen en soms voor complexe vraagstukken staan. Daarnaast leefde de vraag hoe jongeren enthousiast gemaakt kunnen worden voor de zorg.

“Het was een waardevol gesprek. Mooi om te horen dat sommige studenten al van jongs af aan in de zorg willen werken, dat ze vol energie en stralend van hun werk komen en blij zijn om mensen die ziek zijn te kunnen helpen. Aan de andere kant schrok ik wel van de grote verantwoordelijkheid die studenten al tijdens hun stage dragen, de soms minimale stagebegeleiding en lage stagevergoeding die ze ontvangen. Genoeg werk aan de winkel nog”, aldus Buurman.

Over het algemeen daalt de instroom van mbo-studenten die voor de zorg kiezen, hoewel de cijfers bij mboRijnland gelukkig weer een iets meer stijgende lijn laten zien in vergelijking met vorig jaar. Het tekort aan zorgpersoneel is echter schrijnend en wordt in de toekomst nog groter. Daarom voert V&VN de campagne ‘GENeratie Zorg’ om jongeren te inspireren en stimuleren om voor een opleiding in de zorg te kiezen.

Lage stagevergoeding

Om jongeren te blijven enthousiasmeren zouden wel een paar zaken beter kunnen volgens de studenten. Een van hen noemt de lage stagevergoeding iets waar ze tegenaan loopt. “Ik krijg 100 euro per maand, terwijl ik verantwoordelijk werk doe en vaak gewoon als personeel wordt ingezet. Wat meer begeleiding op de werkvloer zou ik ook wel fijn vinden. Daar is nu lang niet altijd ruimte en capaciteit voor.” De lage stagevergoeding noemen de studenten ook als een van de redenen dat studenten voortijdig stoppen met hun studie of overstappen naar een BBL-opleiding waar studenten 3 of 4 dagen werken en 1 dag naar school gaan. De werkgever betaalt dan de opleiding en de student krijgt salaris.

Sam, een andere student, deelt zijn persoonlijke ervaringen tijdens een stage: “Ik merkte dat ik het helemaal niet naar mijn zin had, wat ervoor zorgde dat ik bijna was gestopt met mijn studie. Mijn passie voor het vak en de mensen maakte dat ik toch ben doorgegaan en nu bijna ga afstuderen.”

De passie voor het vak en het contact met de cliënt of patiënt komen regelmatig terug in het gesprek. “De band die je opbouwt met een patiënt is wel bijzonder en dat aspect zou wel wat meer gepromoot mogen worden”, geeft een van de zij-instromers als tip. Daarnaast vindt ze dat je als zorgverlener veel terugkrijgt van de patiënt: “Het is dankbaar werk om te doen”.