Docent Niels combineert politie en onderwijs: ‘Ik breng de praktijk naar de klas’

“Iedere week sta ik vijf dagen voor de klas en werk ik één dag als politieagent. In mijn lessen vertel ik je over mijn werk op straat, maar ik laat je ook vooral veel zelf ervaren.”

Informatie over docent Niels VroegeVan wennen aan een uniform tot je eerste echte dienst op een groot evenement. Docent Niels Vroege (31) stoomt je klaar voor werken als buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA). Als politieagent én docent bij de opleiding Handhaving, Toezicht & Veiligheid (HTV) in Alphen aan den Rijn weet hij als geen ander hoe belangrijk praktijkervaring is. “Ik vind het mooi om te zien hoe studenten zich ontwikkelen tot zelfverzekerde handhavers.” 

Werken aan je zelfvertrouwen 

“In het eerste jaar leer je ontzettend veel. Je werkt aan je communicatieskills, conditie, zelfvertrouwen en doet ervaring op tijdens (praktijk)oefeningen en stages. Hoe en in welke situatie gebruik je je wapenstok en handboeien? Hoe ga je om met slachtoffers of verwarde mensen? En wanneer mag je iemand aanhouden? In dit werk is het belangrijk dat je weet wat je wel en niet mag doen. Daarom krijg je ook les in wet- en regelgeving. Als handhaver kun je tijdens een incident of melding niet op een pauzeknop drukken. Je moet snel denken en handelen. Daarom zeg ik altijd: kennis is macht!” 

Als handhaver de straat op

“Iedere week sta ik vijf dagen voor de klas en werk ik één dag als politieagent. In mijn lessen vertel ik je over mijn werk op straat, maar ik laat je ook vooral veel zelf ervaren. In het eerste jaar bezoek je bijvoorbeeld de rechtbank in Den Haag, begeleid je praalwagens tijdens carnaval in Boskoop en houd je toezicht tijdens het evenement Gouda bij Kaarsjeslicht. Ook ga je in gesprek met (oud-)agenten over spannende en moeilijke situaties die ze hebben meegemaakt. Dit werk is prachtig, maar niet makkelijk. Daarom vertellen we je ook eerlijk over de minder leuke kanten van dit beroep. Zo word je goed voorbereid op het échte werk!”  

Wennen aan je uniform

“Als handhaver sta je midden in de samenleving. Mensen kijken naar je en verwachten dat jij weet wat je doet. Daarom besteden we veel aandacht aan houding en gedrag. Eén keer per week draag je je uniform op school. Zo wen je aan je kleding én aan je rol. Hoe straal je gezag uit? Hoe reageren mensen op straat op je? Ook integriteit vind ik belangrijk. Dat betekent dat je eerlijk bent en altijd het juiste doet, ook als niemand kijkt. Een keer te laat komen in de les kan gebeuren, maar liegen over waarom je te laat bent niet.” 

Op de jaarmarkt praktijkervaring opdoen

“Al na vier weken ga je de straat op. Op de Jaarmarkt in Alphen aan den Rijn, een evenement met zo’n honderdduizend bezoekers, draai jij je eerste echte dienst. Natuurlijk bereiden we je goed voor. Je leert de plattegrond kennen, weet waar de nooduitgangen en EHBO-posten zijn en oefent met de portofoon. Samen met een klasgenoot houd je toezicht, let je op verdacht gedrag en geef je signalementen door aan de politie, handhavers of beveiliging. Ook help je mensen, zoals ouders die hun kind kwijt zijn. De eerste keer is dit spannend, maar we begeleiden je goed. Je leert er ontzettend veel van!”  

Garantie op leerzame stage en werk 

“Bij de HTV-opleiding van mboRijnland regelen wij jouw stage. We werken samen met ervaren stagebegeleiders en organisaties, zodat je altijd een goede stageplek hebt. En als je tijdens je stage iets spannends meemaakt, staan we voor je klaar. We regelen ondersteuning en zorgen dat je goed wordt begeleid.

Ook ná je opleiding heb je volop kansen. BOA’s krijgen steeds meer taken en verantwoordelijkheden, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, maar ook specifieke rollen, zoals een wijk- of jeugdboa. Dit betekent dat er genoeg werk is en je na je opleiding snel een baan vindt. Denk je dat deze opleiding iets voor jou is? Kom naar een Open Dag, inloopavond of volg een proefles om te ervaren of het bij je past.”