Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Verpleegkundige leer je mensen verzorgen in alle branches van de verpleging. Dit kunnen patiënten zijn die voor een behandeling in een algemeen ziekenhuis liggen, maar ook patiënten die verblijven in een verpleeg-, verzorg- of thuiszorgorganisatie of een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking of psychische aandoening. Je leert hoe je voor al deze zorgvragers een plan maakt om ze goede en passende zorg te bieden.  

Je leert tijdens de opleiding verpleegtechnische vaardigheden zoals: wonden verzorgen, medicijnen toedienen en injecties geven. Een ander belangrijk onderdeel van de opleiding is het ondersteunen bij de dagelijkse verzorging, zoals: douchen, aankleden, haren kammen en soms zelfs een rondje lopen met de patiënt. Je leert herkennen welke zorg de zorgvrager nodig heeft. Daar hoort ook het coördineren van de zorg bij, wat betekent dat jij regelt dat de zorg gewoon doorgaat, ook als jij er even niet bent. Daarnaast leer je gezondheidsvoorlichting geven. Een grote groep mensen voorlichten over gezond eten, medicijngebruik of beweging is voor jou straks een makkie! Als verpleegkundige wil je er zijn voor anderen. Dat betekent dat je goed kunt luisteren en om kan gaan met allerlei typen zorgvragers. We besteden daarom veel aandacht aan je sociale en communicatieve vaardigheden.

Het eerste jaar
Als BOL-student volg je het eerste half jaar van de opleiding vijf dagen per week les. Aan de hand van praktijksituaties leer je de zorg rondom de patiënt plannen en ga je werken aan je verpleegtechnische vaardigheden. In het tweede half jaar loop je twee dagen per week stage bij een zorginstelling en volg je de overige drie dagen les.

Vakken en keuzedelen
Je volgt vakken aan de hand van praktijksituaties. Een voorbeeld van zo’n situatie is dat een patiënt een gebroken been heeft. Vervolgens ga jij die lessen aan de slag met alles rondom het gebroken been. Zo leer je over de verschillende botten in het been, de verpleegkundige zorg, wondmaterialen, hoe je een patiënt uit bed haalt en hoe je communiceert met de patiënt. Daarnaast volg je ook generieke vakken, zoals: Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap. We vinden het belangrijk dat je goed begeleid wordt tijdens de opleiding, de docenten houden je ontwikkeling daarom goed in de gaten en weten zo precies wanneer je klaar bent voor het examen.

Om de opleiding te verrijken bieden we keuzedelen aan. Keuzedelen geven jou de kans om je ergens in te specialiseren. Keuzedelen waar je o.a. uit kunt kiezen zijn: Zorgtechnologie en Innovatie, Gezonde Leefstijl en Mensen met niet aangeboren hersenletsel.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
De studenten staan bij ons centraal. Dat betekent dat we luisteren naar onze studenten en het onderwijs waar nodig aanpassen naar de situatie van de student. Daarnaast hebben we een hele nauwe samenwerking met het werkveld. Samen met het werkveld ontwikkelen we opleidingstrajecten, waarbij we gebruikmaken van innovatieve lesmethodes. Ook staan verpleegkundigen uit het werkveld voor de klas. Zo zorgen we voor praktijkgericht onderwijs en zijn onze studenten op de hoogte van zorgtechnologieën.

Toegestane vooropleidingen

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
4 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Alphen a/d Rijn (BOL)

Startmomenten: Availability 2024, na de zomervakantie (BOL) - https://mborijnland.nl/wp-content/themes/mborijnland-childflat/images/Geen keuze

Gouda (BOL)

Startmomenten: Availability 2024, na de zomervakantie (BOL) - https://mborijnland.nl/wp-content/themes/mborijnland-childflat/images/Geen keuze

Leiden Breestraat (BOL)

Startmomenten: Availability 2024, na de zomervakantie (BOL) - https://mborijnland.nl/wp-content/themes/mborijnland-childflat/images/Geen keuze

Woerden (BOL)

Startmomenten: Availability 2024, na de zomervakantie (BOL) - https://mborijnland.nl/wp-content/themes/mborijnland-childflat/images/Geen keuze

Zoetermeer Van Doornenplantsoen (BOL)

Startmomenten: Availability 2024, na de zomervakantie (BOL) - https://mborijnland.nl/wp-content/themes/mborijnland-childflat/images/Geen keuze

Over jou

  • Behulpzaam
  • Integer 
  • Samenwerken
  • Stevig in je schoenen staan
  • Verantwoordelijk

Zorg in beeld - Verpleegkundige

Student vertelt

In de praktijk

Je volgt de BOL-variant van deze opleiding 4 jaar en sluit hem succesvol af. Daarna stroom je door naar het hbo of ga je aan het werk. Misschien kun jij wel blijven werken bij je stageplek! Je kunt dan werken in vrijwel elke zorginstelling. Denk aan een verpleeghuis, verzorgingshuis of ziekenhuis, of in de thuiszorg of psychiatrie.

Als verpleegkundige ben jij er voor anderen. Je komt veel verschillende zorgvragers tegen. Jij bent in je dagelijks werk verantwoordelijk voor de lichamelijke verzorging en begeleiding van deze zorgvragers. Bloeddruk meten, helpen met aankleden en een rondje lopen, je doet het allemaal graag met de zorgvragers! Ook betrek je hun naasten bij de zorg. Met de familie bespreek je bijvoorbeeld de voortgang, of spreek je af dat op bepaalde dagen iemand langs komt om een rondje te wandelen. Je werkt ook dagelijks samen met verschillende collega’s uit andere beroepen in de zorg. Zoals de diëtiste, behandelend art of fysiotherapeut. Je bent als het ware de spil rondom de zorgvrager. Je hebt heel afwisselend en dankbaar werk en haalt hier elke dag veel plezier uit.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

  • Kosten
  • BOL
  • Buitenland
  • Keuzedelen
  • Ondernemerschap
  • Vakken
  • Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Om toegelaten te worden tot de opleiding is een VOG niet verplicht. Een VOG is wel verplicht op het moment dat je gaat werken of stagelopen voor deze opleiding. Check daarom goed of je een VOG kan krijgen. Dit kun je hier doen: watdevog.nl/#wat-de-vog In de meeste gevallen is het geen probleem om een VOG te krijgen.  Krijg je toch geen VOG, dan raden we je af om met deze opleiding te beginnen, omdat je geen stage kunt lopen en dus ook de opleiding niet kunt afronden.  Wil je meer informatie, kijk dan dit filmpje:  www.justis.nl/overjustis/themadossiers/index.aspx

Nieuws