Studenten mboRijnland krijgen mooie kans in Groene Hart Ziekenhuis

Tussen het Groene Hart Ziekenhuis en mboRijnland bestaat al een jarenlange samenwerking. Studenten werken en leren in de keuken, de bedrijfshygiëne of als voedingsassistent. Hoe ziet de samenwerking eruit? En hoe kan deze nog verder geprofessionaliseerd worden zodat het voor beide partijen waardevol blijft? 

Deze week brachten Judith Geraedts (directeur Start-Up), Oege de Jong (lid College van Bestuur), Arnold Blok (programmamanager CIV Leven Lang Flex) en onderwijskundig teamleider Ad van Dijk een bezoek aan het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda.

Mirjam Terlouw en Corrie Vermeulen, die als instructeur en docent in het GHZ werken vanuit mboRijnland College Start-Up, vingen de delegatie op. Ze lieten met een helder filmpje en toelichting zien op welke uiteenlopende plekken in het ziekenhuis studenten van niveau 1 en 2 werken en inzetbaar zijn. Dat kan achter het buffet zijn in het personeelsrestaurant of in de logistiek om eten van de keuken naar de afdeling te brengen. Anderen maken eten klaar in de centrale keuken of werken in de bedrijfshygiëne. Weer anderen werken als voedingsassistent en nemen de maaltijdwensen op van de patiënten. In totaal leren en werken achttien studenten drie dagen per week in het ziekenhuis en volgen één generieke dag les bij mboRijnland in Gouda.

Iman, een van de studenten: “Ik ben bijna klaar met niveau 2 en ga straks door met de opleiding Verzorgende op niveau 3. Dat doe ik in een zorginstelling in Schoonhoven.” Drie jaar geleden kwam ze uit Spanje en heeft razendsnel Nederlands geleerd.

Vlnr: Arnold Blok, Judith Geraedts, Corrie Vermeulen, student Iman en Oege de Jong

“Het GHZ denkt echt mee”
Tijdens de rondleiding krijgt het MT een kijkje achter de schermen en in de keuken (letterlijk!) en spreekt met eerste- en tweedejaars studenten die de opleiding Servicemedewerker volgen.

Mirjam Terlouw, instructeur bij mboRijnland: “Ik werk nu zes jaar met veel plezier in het Groene Hart Ziekenhuis. In het begin hadden we best behoorlijk wat uitdagingen. Studenten die bijvoorbeeld te laat kwamen of die soms wegbleven zonder afmelding. Daarnaast hebben gemerkt dat de Nederlandse taal spreken een must is in het ziekenhuis. Van deze ervaringen hebben we echt geleerd en ons beleid op aangepast. Nu werken er gemotiveerde studenten, waar het ziekenhuis van op aan kan. In zo’n traject is de samenwerking met de partner essentieel. Het Groene Hart Ziekenhuis denkt echt mee.”

Initiatiefnemer vanuit het GHZ is Jeroen Mulder, Hoofd Bedrijfshygiëne en Logistiek. Hij heeft de persoonlijke overtuiging dat iedereen een kans moet krijgen in het leven. Hij is zeer betrokken. Vanaf dag één heeft hij zich enorm ingezet om de samenwerking te laten slagen.

Geleerde lessen
Voorkomen moet worden dat het succes van deze samenwerkingen afhangt van één of twee personen. Het GHZ heeft dit nu geborgd met praktijkopleider en stagebegeleider Cindy Kerkhof. Zij werkt zeer nauw samen met Mirjam en Corrie.

Corrie Vermeulen, docent mboRijnland College Start-Up: “We kunnen alles tegen elkaar zeggen, de communicatie is open en transparant. Het is geweldig om als docent in zo’n dynamische omgeving als het ziekenhuis te werken. Heel anders dan op school.”

mboRijnland beweegt steeds meer toe naar samenwerkingen met het werkveld. Het GHZ wil graag onderzoeken of de samenwerking ook voor andere opleidingen zou kunnen worden uitgebreid. Flexibel en modulair onderwijs zijn de toekomst. De student wil steeds vaker meteen in een organisatie aan de slag om te ervaren hoe het beroep dat hij of zij voor ogen heeft er in de dagelijkse praktijk uitziet.

Symposium mentale gezondheid jongeren
Een andere mooie samenwerking is het symposium dat het Groene Hart Ziekenhuis op donderdag 22 juni samen met mboRijnland, het Hoornbeeck College en Voortijdig Schoolverlaters Gouda organiseert. Het symposium draagt de titel ‘Als ik het even niet meer weet’ en gaat over het mentale welzijn van jongeren. Jongeren hebben steeds vaker te kampen met een burn-out, prestatiedruk en depressie. Het symposium is bedoeld voor studenten, docenten, praktijkopleiders, zorgverleners, ouders en andere belangstellenden. Aanmelden kan via https://www.werkenbijghz.nl/symposium

Locatie: mboRijnland Gouda
Adres: Groen van Printerersingel 52
Tijd: 19.00-21.30 uur