Wat leer je?

Tijdens de opleiding Apothekersassistent leren we je gesprekken voeren aan de balie en uitleg geven over het gebruik van medicijnen. Jij weet straks precies welke medicijnen waarvoor dienen. Je leert daarom alles over medicatie en de onderliggende klachten. Ook leren we je doktersrecepten lezen, het verwerken van informatie in de digitale systemen en natuurlijk het belangrijkste: het uitgeven van medicijnen aan de cliënt.

Het eerste jaar
Het eerste half jaar van de opleiding staat in het teken van lessen volgen, zowel online als fysiek. In het tweede half jaar loop je stage, dat noemen we de beroepspraktijkvorming (BPV). Je werkt dan twee dagen per week in de praktijk en drie dagen volg je les.

Je hebt de gehele opleiding een vaste studieloopbaanbegeleider die je helpt met je leertraject. Ook is er een speciale BPV-docent, die jou helpt met het vinden van een stageplaats. Loop je eenmaal stage, dan komt de BPV-docent jou opzoeken om te kijken hoe het met je gaat.

Vakken en keuzedelen
In het eerste jaar leer je hoe een apotheek georganiseerd is en wat er allemaal nodig is om patiënten de juiste medicatie mee te geven. Je leert medicatie klaarzetten om op te halen in de apotheek of uit medicijn-afhaalautomaat. Is medicatie niet leverbaar, dan zoek jij uit welke andere medicatie de patiënt kan gebruiken.

In het eerste jaar gaat het voornamelijk om eenvoudige recepten, waarbij je alle stappen leert om de juiste medicatie mee te geven. Je leert voorlichting geven over het gebruik van de medicatie en zorgt ervoor dat de patiënt de apotheek tevreden verlaat. Dit oefen je in een praktijklokaal, dat is ingericht als een echte apotheek.

De lessen wisselen af tussen theorie en praktijk. Alles leer je door middel van voorbeelden uit de praktijk. Zo leer je meer over anatomie, ziektebeelden en geneesmiddelenkennis. Je werkt in groepjes of zelfstandig.

In het eerste jaar leer je ook de basis van het bereiden van geneesmiddelen. Zo leer je bijvoorbeeld een capsule, crème of zetpil zelf te maken. Dit doe je in het praktijklokaal, waar je zowel praktijk- als theorieles volgt. Je draagt in dit lokaal altijd speciale kleding volgens de richtlijnen van de praktijk.

Daarnaast leer je werken me het computersysteem waar je de medicatie van een patiënt verzamelt en bewaakt. We geven je tijdens de opleiding ook informatie over wet- en regelgeving mee. Zo leer jij bijvoorbeeld of een vader de pil voor zijn 16-jarige dochter op mag halen.

De keuzedelen ‘Specifieke doelgroepen voor de apothekersassistent’, ‘Geneesmiddelen bereiden en aseptisch handelen’ en ‘Eerstelijns en Ketenzorg’ zijn een verdieping op je studie. Ze vergroten je kennis over de gezondheidszorg en het vakgebied waarvoor je wordt opgeleid. Heb je de ambitie om na de opleiding door te stromen naar het hbo, dan is er de mogelijkheid om het keuzedeel ‘Voorbereiden hbo’ te volgen.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Als apothekersassistent krijg je te maken met een grote diversiteit aan patiënten. Dit maakt het soms een complex beroep. Het is aan de apothekersassistent om alle patiënten van de juiste informatie te voorzien. Dit noemen we de farmaceutische begeleiding. Bij ons leer je dat in de meest moderne praktijklokalen en leiden we onze studenten in een vertrouwde omgeving op.

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 4
Duur
2 tot 3 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Leiden Breestraat (BBL / BOL)

De BOL-opleiding duurt 3 jaar.
De BBL-opleiding duurt 2 jaar.

Over jou

 • Je bent nauwkeurig
 • Je bent klantvriendelijk
 • Je hebt interesse in medicatie
 • Je wilt werken in een apotheek, ziekenhuis of gezondheidscentrum

In de praktijk

De BOL-opleiding duurt drie jaar, maar gaat het je goed af dan is eerder afstuderen mogelijk. Ook is het mogelijk de BBL-opleiding te volgen. Deze variant duurt twee jaar. Na het behalen van je diploma stroom je door naar het hbo of ga je aan het werk! Je werkt bij een openbare apotheek, ziekenhuisapotheek, apotheekhoudende arts of in de farmaceutische industrie. Je werkt daarbij intensief samen met de apotheker en andere assistenten en zorgverleners.

Als apothekersassistent neem je recepten in ontvangst en controleer je de recepten. Daarnaast bereid je geneesmiddelen voor en geef je voorlichting over het gebruik van geneesmiddelen. Je hebt goede farmaceutische en medische kennis, want als je een foutief advies geeft kan dit grote (medische) gevolgen hebben. Je bent altijd klantvriendelijk, tactvol, nauwkeuring en je weet jezelf goed te verwoorden. Maar je weet ook goed te luisteren. Ook help je bij het beheren van de voorraad, de cliëntenadministratie en de financiële administratie. Alles wat jij doet, doe je geconcentreerd, nauwkeurig en natuurlijk hygiënisch.

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • BOL
 • BBL
 • Kosten
 • Studeren met laptop

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Alle eerstejaarsstudenten van de opleiding apothekersassistent in alle vestigingen van mboRijnland werken met laptops op een draadloos netwerk. Dit betekent dat deze studenten verplicht zijn op school over een eigen laptop te beschikken.

Nieuws