Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker leer jij om een veilige, vertrouwde omgeving voor kinderen te creëren waarin zij zich goed kunnen ontwikkelen. Dit doe je in een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of een buitenschoolse opvang.

In je opleiding maak je kennis met ontwikkelingspsychologie, communicatievaardigheden en ga je aan de slag meet creatieve activiteiten. Je leert hoe je taken moet coördineren en hoe je beleid vertaalt in acties. Je leert om kinderen te begeleiden met diverse achtergronden en in verschillende ontwikkelingssituaties. Leuke activiteiten organiseren die bijdragen aan hun ontwikkeling en het voeren van oudergesprekken horen hier ook bij. Tijdens de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker stomen we je klaar voor de beroepspraktijk. Je volgt stages en verschillende keuzedelen om jouw kennis verder te verdiepen.

Let op: deze opleiding kun je ook op niveau 3 doen. Ga daarvoor naar Pedagogisch Medewerker Kinderopvang.

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 4
Duur
2 tot 3 jaar
Startmoment
Eind januari Na de zomervakantie Zo snel mogelijk (BBL)
Locaties

Alphen a/d Rijn (BBL / BOL)

Gouda (BOL)

Leiden Bètaplein (BBL / BOL)

Leidschendam-Voorburg (BOL)

Woerden (BOL)

Zoetermeer Van Doornenplantsoen (BOL)

De BOL-variant van deze opleiding duurt 3 jaar. De BBL-variant duurt 1,5 tot 3 jaar.

De BBL variant in Alphen a/d Rijn start ook in januari 2021.

 

Direct aanmelden

Over jou

 • Communicatief – sociaal
 • Raakt enthousiast door kinderen
 • Interesse in onderwijs en pedagogiek
 • Speciale aandacht
 • Organiseren en coördineren

In de praktijk

Je volgt de BOL of BBL-variant van deze opleiding gedurende 3 jaar. Of een versnelde variant van de BBL-opleiding. in een versnelde variant en sluit hem succesvol af. Je hebt dan een niveau 4 diploma op zak en kunt aan het werk, of doorstromen naar het hbo. Ga je aan het werk, dan werk je bij een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of de buitenschoolse opvang. Samen met je team maak je de dagindeling en een specifiek activiteitenprogramma voor de kinderen.

Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker bied je een groep kinderen een veilige, vertrouwde omgeving, waarin ze zich goed kunnen ontwikkelen. Je zorgt voor een balans tussen rust en structuur aan de ene kant en voor uitdagende activiteiten en leuke spelletjes of vrij spelen aan de andere kant. Je kunt goed organiseren en coördineren. Je bent aanspreekpunt voor ouders, collega’s en organisaties die kinderen met specifieke problemen begeleiden. Denk daarbij aan gedragsproblemen, ontwikkelingsachterstanden of een handicap. Verder ben je vaak betrokken bij de aansturing van collega’s.

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • BBL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
 • Studeren met een laptop

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Om toegelaten te worden tot de opleiding is een VOG niet verplicht. Een VOG is wel verplicht op het moment dat je gaat werken of stagelopen als onderdeel van deze opleiding.

Check daarom goed of je een VOG kan krijgen. Dit kun je hier doen: https://watdevog.nl/#wat-de-vog

In de meeste gevallen is het geen probleem om een VOG te krijgen. Krijg je toch geen VOG, dan raden we je af om met deze opleiding te beginnen, omdat je geen stage kunt lopen en dus ook de opleiding niet kunt afronden.

Wil je meer informatie, klik dan hier

Bij deze opleiding raden we je aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Meer informatie over het gebruik van een laptop en over de keuze van een laptop vind je hier.

Bijzonderheden

BOL
Je kunt deze opleiding op bijna iedere locatie van mboRijnland beginnen. Je raakt daardoor dichtbij vertrouwd met de opleiding en onze school.
Vanaf het tweede of derde leerjaar kan het zijn dat je de opleiding vervolgt op een andere locatie van mboRijnland.

BBL
Als je kiest voor een BBL-opleiding, volg je een dag in de week onderwijs bij mboRijnland.
In september 2020 start deze opleiding in Alphen aan den Rijn en in Leiden.