Wat ga je leren?

Je leert succesvol zijn in het snel veranderende winkellandschap. We nemen je mee in de wereld van de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van retail. Ook leer je meer over marketingonderzoek, presenteren, promotie, verkoop, service en hospitality. En uiteraard leer je ook over financieel management en personeelsmanagement, je bent straks immers leidinggevende!

In Nederland hebben we te maken met mensen van over de hele wereld. Toeristen, zakenlui en expats. Het is daarom belangrijk om meerdere talen te spreken, zo leer je Duits, Spaans en Frans tijdens de opleiding. Ook tillen we jouw Engels naar een hoger niveau. Extra leuk aan de opleiding is dat je ieder jaar op een meerdaagse excursie naar het buitenland gaat. Tijdens de opleiding volg je gastcolleges en workshops van ervaren retailspecialisten uit het bedrijfsleven. Ook loop je tijdens de opleiding stage, aan jou de keuze of dit in Nederland of in het buitenland is! Voor de afronding van je studie schrijf je een bedrijfsplan voor jouw filiaal. Hierin breng je al jouw geleerde ervaringen, kennis en opvattingen samen. En dan? Dan ben je klaar voor een leidinggevende functie in een modern winkelcentrum!

Westfield Mall of the Netherlands
mboRijnland heeft voor een bijzondere samenwerking met Westfield Mall of the Netherlands getekend. Hierdoor is het mogelijk dat studenten van de opleiding Internationaal Manager Retail & Hospitality stage lopen, opdrachten uitvoeren en presentaties houden voor dit innovatieve winkelcentrum voor entertainment en beleving.

Toelatingseisen

 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

Aanvullende eisen
Deze opleiding heeft aanvullende eisen. Je moet voldoen aan deze eisen om geplaatst te kunnen worden. Als je kiest voor deze opleiding, dan kies je voor een zwaardere opleiding. Je moet daarom een goede motivatie hebben.

Aanvullende instroomactiviteiten
Als je je aanmeldt bij mboRijnland dan krijg je een individueel kennismakingsgesprek. Daarnaast vragen je we de startmeter in te vullen. Een online vragentest. We willen je graag beter leren kennen. Voor deze opleiding geldt dat er ook een aanvullende instroomactiviteit is. We vragen je om een motivatiebrief te schrijven. Dit doe je thuis. De brief wordt besproken tijdens het kennismakingsgesprek. Mocht je niet worden toegelaten tot de internationale opleiding, dan kom je in aanmerking voor de reguliere variant van Manager Retail.

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Leidschendam-Voorburg (BOL)

Let op:
Deze opleiding heeft aanvullende toelatingseisen!

Direct aanmelden

Over jou

 • Ondernemend
 • Creatief
 • Doorzetter
 • Nieuwsgierig

In de praktijk

Na de driejarige BOL-opleiding stroom je door naar het hbo of ga je aan de slag! Je werkt als eigenaar of manager van een kleine tot middelgrote winkel, als filiaalbeheerder van een keten of leidinggevende van een afdeling in een warenhuis.

Jij weet precies wat de klant wil door onderzoek, social media en marketing. Jij snapt welke klantreis de consumenten maken. Ook ben bekend met de stappen die kanten doorlopen bij het kopen van een product, dit noem je de customer journey. Daar speel jij met je producten, diensten en service op in. Hospitality is daarbij het leidende thema. Als echte gastheer zorg jij dat de klanten een fantastische winkelbeleving hebben.

Studie in cijfers

Als je klaar bent

Voor de afronding van je studie schrijf je een bedrijfsplan voor jouw filiaal. Hierin breng je al jouw geleerde ervaringen, kennis en opvattingen samen. En dan? Dan ben je klaar voor een leidinggevende functie in een modern winkelcentrum, zoals de hypermoderne Westfield Mall of the Netherlands, die op dit moment gebouwd wordt in Leidschendam.

Aanvullende informatie

 • BOL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Kosten

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Voor deze variant van de opleiding wordt een verplichte bijdrage van €300 per studiejaar voor excursies en activiteiten in rekening gebracht. De kosten voor het verplichte examen Anglia bedragen voor B2 €80, en C1 €90,-. Deze kosten moet je in het derde jaar voldoen.  Wil je de kosten voor de excursie en de Anglia examens niet maken dan kun je je aanmelden voor de reguliere opleiding “manager retail