Tijdens de opleiding leer je onderdelen samenstellen voor machine- en staalconstructies. We leren je onderdelen maken, repareren en onderhouden. Het gaat om onderdelen van een hijskraan of schip, maar ook om onderdelen van gebouwen, grote én kleine machines.
De opleiding bestaat uit drie delen: het basisgedeelte, het profielgedeelte en de keuzedelen. In het basisgedeelte leer je de basisvaardigheden van metaal. Dit leer je door middel van theorie en praktijk. In het profielgedeelte ga je dieper op de stof in, en in het keuzedeel kies je een vak waar jij meer over wil leren en echt wil uitblinken.
Je leert tijdens de opleiding werken met verschillende soorten metalen, zoals aluminium, roestvrij staal en staal. Als allround constructiewerker heb je een uitvoerende en controlerende rol. Het is daarom belangrijk dat je weet hoe je een technische tekening leest, zo weet jij precies wat je moet doen. We vinden het ook belangrijk om aan je beroepshouding te werken. Je leert daarom nauwkeurig werken en hoe je het beste problemen oplost. Daarnaast werken we nog aan je sociale en communicatieve vaardigheden, zodat jij straks goed kan samenwerken met klanten, collega’s en leidinggevenden.
Vakken
Het leren bewerken van verschillende metalen staat centraal tijdens de opleiding. De vakken die daarbij horen zijn:
– Scheidende bewerkingen: hier leer je knippen, ponsen en snijbranden
– Verbindende bewerkingen: hier leer je klinken, felsen en bouten lassen
– Vervormende bewerkingen: hier leer je zetten, kanten en walsen
– Veilig werken op de werkvloer: hier leer je hijsen, stroppen en klemmen
– Kostprijs berekeningen, technisch tekenen en tekeningen lezen
Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
De nadruk op het praktisch leren maakt deze opleiding méér dan mbo, en daarnaast is er een groot gebrek aan echte vaklieden in Nederland. Je komt dus gegarandeerd aan een baan na deze opleiding!
Toegestane vooropleidingen
Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
- Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
- Diploma mbo-opleiding niveau 2
- Diploma mbo-opleiding niveau 3
- Overgangsbewijs naar havo/vwo 4
Als je je aanmeldt bij mboRijnland dan krijg je een invidueel intakegesprek. Daarnaast vragen je we de startmeter in te vullen. Een online vragentest. We willen je graag beter leren kennen.
In het kort
Gouda (BBL)
Leiden Bètaplein / Lammenschans (BBL / BOL)
Over jou
- Bouwvoorbereiding
- Havens en scheepsbouw
- Leidinggeven
- Je hebt technisch inzicht
In de praktijk
Na de BOL- of BBL-opleiding stroom je door naar een niveau 4 opleiding of ga je aan het werk! Je werkt in de metaalproductenindustrie, offshore, transportmiddelenindustrie, voedingsindustrie, machinebouw of apparatenbouw. Het kan ook zijn dat je voor een wat kleiner bedrijf werkt bijvoorbeeld bij een toeleveringsbedrijf voor de elektrotechnische industrie of in de bouwsector.
Als allround constructiewerker heb je een uitvoerende en controlerende taak. Dit betekent dat je niet alleen het werk doet, maar ook het werk van jouw collega’s naloopt en controleert. In opdracht van je leidinggevende voer je werkzaamheden uit. Je bent dus verantwoordelijk voor je eigen werk, maar begeleidt ook minder ervaren collega’s.
Studie in cijfers
Aanvullende informatie
- BOL
- BBL
- Buitenland
- Keuzedelen
- Ondernemerschap
- Instroomactiviteiten
BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding
BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding
Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering
Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen
Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap
Let op: vanwege de gevolgen van het coronavirus verloopt de Instroom anders.
Als je aanmelding voldoet aan de vooropleidingseisen wordt je aanmelding omgezet in een inschrijving. In april krijg je dan meer informatie over de vervolgstappen.