Wat ga je leren?

Als Allround Constructiewerker stel jij onderdelen samen voor machineconstructies en staalconstructies. Je hebt twee rechterhanden en in de opleiding leer je deze te gebruiken voor jouw vak. Je leert om onderdelen van constructies of apparaten te maken, repareren en onderhouden. Je werkt vooral met metaal. Denk bijvoorbeeld eens aan de schroef van een schip.

Je leert nauwkeurig en zorgvuldig te werken om problemen te kunnen oplossen. Tijdens de opleiding Allround Constructiewerker leer jij hoe je een uitvoerende én controlerende taak uitvoert. Daarom oefen je tijdens de opleiding ook je sociale en communicatieve vaardigheden. Na de opleiding kun je je verder ontwikkelen tot meewerkend leidinggevende of werkvoorbereider. Je kunt je ook verbreden in een andere richting binnen metaal bewerken.

Toegestane vooropleidingen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

Als je je aanmeldt bij mboRijnland dan krijg je een invidueel intakegesprek. Daarnaast vragen je we de startmeter in te vullen. Een online vragentest. We willen je graag beter leren kennen.

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Gouda

Leiden Bètaplein

In Gouda alleen BBL

Direct aanmelden

Over jou

 • Bouwvoorbereiding
 • Havens en scheepsbouw
 • Leidinggeven
 • Je hebt technisch inzicht

In de praktijk

Nadat je klaar bent met de BOL of BBL-variant van deze opleiding, stroom je door naar een mbo niveau 4 opleiding bij het mboRijnland of ga je aan het werk. Je werkt dan in de metaalproductenindustrie, offshore, transportmiddelenindustrie, voedingsindustrie, machinebouw of apparatenbouw. Of je werkt in een wat kleiner bedrijf, bijvoorbeeld bij een toeleveringsbedrijf voor de elektrotechnisch industrie, bij een reparatiebedrijf of in de bouwsector.

Als allround constructiewerker heb je een uitvoerende en controlerende taak. Dit betekent dat je niet alleen het werk doet, maar ook het werk van jouw collega’s naloopt en controleert. In opdracht van je leidinggevende voer je werkzaamheden uit. Dat doe je in nauw overleg met hem of haar. Daarnaast begeleid je minder ervaren collega’s. Je controleert hun werkzaamheden op vaktechnische aspecten en je bent medeverantwoordelijk voor het resultaat. De leidinggevende doet de eindcontrole.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • BOL
 • BBL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Instroomactiviteiten

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Let op: vanwege de gevolgen van het coronavirus verloopt de Instroom anders. 

Als je aanmelding voldoet aan de vooropleidingseisen wordt je aanmelding omgezet in een inschrijving. In april krijg je dan meer informatie over de vervolgstappen.