Wat ga je leren?

Als coördinator sportinstructie, training en coaching heb je doorzettingsvermogen, je wekt vertrouwen op bij de deelnemers, inspireert hen en haalt het beste uit hen naar boven. Je toont doorzettingsvermogen en het vermogen om SB-deelnemers te motiveren om gefocust te blijven op gestelde doelen. Je bent inzetbaar op een heel breed terrein van sportbeoefening, voor reguliere sporten, voor minder reguliere sporten en voor ‘nieuwe’ sporten.

Je kan je beroep om die reden in een groot scala aan organisaties uitoefenen. Je werkt vooral in organisaties die primair gericht zijn op sport en bewegen zoals sportverenigingen, fitnesscentra, sport- en bewegingscentra. Ook kan je werkzaam zijn in buitensportondernemingen of andere organisaties die sport, bewegen en recreatie met elkaar combineren en in organisaties waarin sport en bewegen deel uitmaakt van de beroepsuitoefening, zoals defensie, brandweer, politie. Daarnaast kan je werken in organisaties waarin sport en bewegen deel uit maakt van het ondersteuningsaanbod, bijvoorbeeld van gemeentes. Je werkt regionaal, nationaal dan wel internationaal niveau en het resultaat van de werkzaamheden is het behalen van gestelde korte en/of lange termijn doelstellingen betreffende de sportieve dan wel recreatieve prestaties van de deelnemers/sporter(s).

Vooropleidingseisen

Een diploma Sport- en Bewegingsleider niveau 3 (BOL/BBL) is voorwaardelijk voor starten van de niveau 4 BBL-opleiding, en daarbij een baan binnen het sportieve werkveld. Je kan denken aan een baan als (Gespecialiseerd) pedagogische medewerker, combinatiefunctionaris bij de gemeente, zwem/ski/snowboard/fitness- instructeur of bijvoorbeeld als recreatiemedewerker op vakantieparken.

Aanvullende eisen

Deze opleiding organiseert aanvullende instroomactiviteiten afhankelijk van je aanmelding.

In het kort

Leerweg
BBL
Niveau
Niveau 4
Duur
1 jaar
Startmoment
2022, na de zomervakantie
Locaties

Gouda (BBL)

Leiden Storm Buysingstraat (BBL)

Zoetermeer Ayers Rock (BBL)

De opleiding start na de zomervakantie 2022 in Gouda en/of Zoetermeer.

De opleiding start in februari 2023 in Leiden

Direct aanmelden

Over jou

 • Je kunt motiveren
 • Je houdt van leidinggeven
 • Je bent sportief
 • Trainer / Coach

In de praktijk

Je behaalt jouw diploma van deze BBL-opleiding na 1 jaar.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • BBL
 • Kosten
 • Verklaring omtrent gedrag
 • Social media en sites
 • Meer info?

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Voordat je start met de opleiding Sport- en bewegingsbegeleider, willen we je nog een overzicht geven van opleidingsactiviteiten/onderdelen waaraan kosten zijn verbonden:
 • kledingpakket (ongeveer € 350,00)
 • leermiddelen, o.a. boeken, licenties software (ongeveer € 400,00, deels zelf aan te schaffen, deels via school)
 • kamp in het eerste leerjaar (ongeveer  € 325,00)
 • aanschaf van een laptop
Afhankelijk van de keuze van de vakken kunnen er aanvullende kosten in rekening gebracht worden en afhankelijk van de duur van de opleiding zijn er ieder jaar kampen. Hiervan krijg je in de eerste periode van de opleiding een overzicht.Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.Kosten van boeken en materialen De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.
Met deze opleiding kies je ervoor om te gaan werken met mensen. Dat doe je ook tijdens je stage. Veel organisaties vragen daarom of je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunt laten zien. Die vraag je aan op het gemeentehuis. Houd daarmee rekening als je een studie bij Sport en Bewegen wilt volgen.

Social media en sites
Wil je meer weten over onze opleiding of de beroepen waar we je voor opleiden, kijk dan eens op onderstaande pagina's:

Facebook →

LinkedIn →

Youtube →

Instagram →

Wil je meer weten? Stuur een mail naar Jordy Gijsberts