Tijdens de opleiding Servicemedewerker leer je hoe je in verschillende richtingen een serviceverlenende functie vervult. Jouw sociale vaardigheden staan hierbij centraal, want jij staat patiënten, gasten of cliënten te woord.
Het eerste jaar
In het eerste jaar starten we iedere dag met een dagstart en sluiten we de dag ook gezamenlijk af. Tijdens de dagstart bespreken we wat je die dag gaat doen, maar is er ook de gelegenheid om te bespreken wat er die dag in de wereld is gebeurd. Aan het einde van de dag sluit je weer met je gehele klas af. Je bespreekt met je docent wat je hebt gedaan en of er nog bijzonderheden zijn.
Elke week heb je een coachgesprek, waarbij je samen met je coach bespreekt wat je doelen zijn voor de komende week. Na tien weken, het einde van een periode, sluit je de periode af met een supercoachgesprek. In dit gesprek ga je uitgebreid na welke doelen je hebt behaald en wat je de komende periode gaat doen.
In het eerste jaar is ook je stage een belangrijk onderdeel. Je loopt stage in het laatste halfjaar. Samen met de docent bekijk je wat een geschikte stageplek voor jou is. De docent helpt jou bij het vinden van een stageplek.
Keuzerichtingen
De opleiding Servicemedewerker heeft drie keuzerichtingen, namelijk: Zakelijk & Commercieel, Sport & Recreatie en Zorg & Welzijn. De keuzerichting zorgt ervoor dat jij je optimaal kan ontwikkelen in een van de richtingen. De keuzerichting die je kiest, volg je twee jaar lang voor vier uur per week.
Richting Zakelijk & Commercieel
Als Servicemedewerker richting Zakelijk & Commercieel steek jij graag je handen uit de mouwen om je leidinggevende te ondersteunen. Je bent de rechterhand van de afdelingssecretaresse of de directiesecretaresse. Je voert verschillende werkzaamheden uit om alles in het bedrijf op rolletjes te laten lopen. Telefoneren, post verzorgen, notuleren, de agenda beheren, de voorraad en het (elektronisch) archief bijhouden: je doet het allemaal! Je hebt een groot takenpakket en stelt de juiste prioriteiten om je werk goed uit te kunnen voeren. Je bent de spil van de afdeling en jouw collega’s zijn je dankbaar voor jouw werk.
Richting Sport & Recreatie
Bij de richting Sport & Recreatie leer je hoe je sportieve en recreatieve activiteiten uitvoert. Hoe je deelnemers enthousiast maakt. Hoe je hen begeleidt en op hun veiligheid let. De opleiding Servicemedewerker maakt jou een breed inzetbare werknemer en zorgt voor goede doorstroom naar een opleiding op een hoger niveau. Tijdens een stage doe je werkervaring op. Ook leer je sociale vaardigheden en samenwerken.
Richting Zorg & Welzijn
Kies je voor de richting Zorg en Welzijn, dan krijg je te maken met hulpbehoevende mensen. Je leert aandacht te hebben voor de zelfredzaamheid van de cliënten. Je leert hoe je hun privacy bewaakt en hoe je je aan het zorgplan houdt. Hoe je zo veel mogelijk rekening houdt met hun mogelijkheden, gewoonten en levensbeschouwing. Verder leer je verzorgende en huishoudelijke vaardigheden en het begeleiden bij activiteiten. Je docenten begeleiden je daarbij persoonlijk en op maat. Na deze opleiding kun je eventueel doorstromen naar een opleiding op een hoger niveau.
De opleiding Servicemedewerker is breed. Dit betekent dat je gedurende je hele opleiding nog kan veranderen van richting.
Vakken
Je volgt vakken zoals: gesprekstechnieken, gasten ontvangen, digitale vaardigheid en administratieve vaardigheid. De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij de opleiding. Daarnaast kun je nog extra keuzedelen en Engels kiezen om je verder te specialiseren.
Examens
Aan het einde van ieder jaar is het tijd voor de examens. Dit zijn zowel theoretische als praktijkexamens. Je legt voor de vakken Nederlands, rekenen, Engels en je stage een examen af. Voor het vak Loopbaan en Burgerschap lever je inspanningsformulieren in.
Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
De opleiding is op meerdere gebieden méér dan mbo. Zo krijg je les in bijzondere lokalen, is er een excellentieprogramma voor het vak Engels en leren we je verschillende strategieën om je doelen te bereiken. We kijken echt naar jou als individu.