Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Servicemedewerker leer je hoe je in verschillende richtingen een serviceverlenende functie vervult. Jouw sociale vaardigheden staan hierbij centraal, want jij staat patiënten, gasten of cliënten te woord.

Het eerste jaar
In het eerste jaar starten we iedere dag met een dagstart en sluiten we de dag ook gezamenlijk af. Tijdens de dagstart bespreken we wat je die dag gaat doen, maar is er ook de gelegenheid om te bespreken wat er die dag in de wereld is gebeurd. Aan het einde van de dag sluit je weer met je gehele klas af. Je bespreekt met je docent wat je hebt gedaan en of er nog bijzonderheden zijn.

Elke week heb je een coachgesprek, waarbij je samen met je coach bespreekt wat je doelen zijn voor de komende week. Na tien weken, het einde van een periode, sluit je de periode af met een supercoachgesprek. In dit gesprek ga je uitgebreid na welke doelen je hebt behaald en wat je de komende periode gaat doen.

In het eerste jaar is ook je stage een belangrijk onderdeel. Je loopt stage in het laatste halfjaar. Samen met de docent bekijk je wat een geschikte stageplek voor jou is. De docent helpt jou bij het vinden van een stageplek.

Keuzerichtingen
De opleiding Servicemedewerker heeft drie keuzerichtingen, namelijk: Zakelijk & Commercieel, Sport & Recreatie en Zorg & Welzijn. De keuzerichting zorgt ervoor dat jij je optimaal kan ontwikkelen in een van de richtingen. De keuzerichting die je kiest, volg je twee jaar lang voor vier uur per week.

Richting Zakelijk & Commercieel

Als Servicemedewerker richting Zakelijk & Commercieel steek jij graag je handen uit de mouwen om je leidinggevende te ondersteunen. Je bent de rechterhand van de afdelingssecretaresse of de directiesecretaresse. Je voert verschillende werkzaamheden uit om alles in het bedrijf op rolletjes te laten lopen. Telefoneren, post verzorgen, notuleren, de agenda beheren, de voorraad en het (elektronisch) archief bijhouden: je doet het allemaal! Je hebt een groot takenpakket en stelt de juiste prioriteiten om je werk goed uit te kunnen voeren. Je bent de spil van de afdeling en jouw collega’s zijn je dankbaar voor jouw werk.

Richting Sport & Recreatie

Bij de richting Sport & Recreatie leer je hoe je sportieve en recreatieve activiteiten uitvoert. Hoe je deelnemers enthousiast maakt. Hoe je hen begeleidt en op hun veiligheid let. De opleiding Servicemedewerker maakt jou een breed inzetbare werknemer en zorgt voor goede doorstroom naar een opleiding op een hoger niveau. Tijdens een stage doe je werkervaring op. Ook leer je sociale vaardigheden en samenwerken.

Richting Zorg & Welzijn

Kies je voor de richting Zorg en Welzijn, dan krijg je te maken met hulpbehoevende mensen. Je leert aandacht te hebben voor de zelfredzaamheid van de cliënten. Je leert hoe je hun privacy bewaakt en hoe je je aan het zorgplan houdt. Hoe je zo veel mogelijk rekening houdt met hun mogelijkheden, gewoonten en levensbeschouwing. Verder leer je verzorgende en huishoudelijke vaardigheden en het begeleiden bij activiteiten. Je docenten begeleiden je daarbij persoonlijk en op maat. Na deze opleiding kun je eventueel doorstromen naar een opleiding op een hoger niveau.

De opleiding Servicemedewerker is breed. Dit betekent dat je gedurende je hele opleiding nog kan veranderen van richting.

Vakken
Je volgt vakken zoals: gesprekstechnieken, gasten ontvangen, digitale vaardigheid en administratieve vaardigheid. De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij de opleiding. Daarnaast kun je nog extra keuzedelen en Engels kiezen om je verder te specialiseren.

Examens
Aan het einde van ieder jaar is het tijd voor de examens. Dit zijn zowel theoretische als praktijkexamens. Je legt voor de vakken Nederlands, rekenen, Engels en je stage een examen af. Voor het vak Loopbaan en Burgerschap lever je inspanningsformulieren in.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
De opleiding is op meerdere gebieden méér dan mbo. Zo krijg je les in bijzondere lokalen, is er een excellentieprogramma voor het vak Engels en leren we je verschillende strategieën om je doelen te bereiken. We kijken echt naar jou als individu.

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma entreeopleiding
 • Diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 2
Duur
2 jaar
Startmoment
2022, eind januari / begin februari 2022, begin mei 2022, na de zomervakantie Zo snel mogelijk (BBL)
Locaties

Alphen a/d Rijn (BOL)

Gouda (BBL / BOL)

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BBL / BOL)

Leidschendam-Voorburg (BOL)

Woerden (BOL)

Zoetermeer Van Doornenplantsoen (BBL / BOL)

Naast de reguliere opleiding is het ook mogelijk je aan te melden voor de BOL Start-Werkt variant in het aanmeldformulier.
Meer weten?

Over jou

 • Je bent vriendelijk en gastvrij
 • Behulpzaam
 • Je houdt van afwisselend werk
 • Je bent zorgzaam
 • Je kunt goed samenwerken

In de praktijk

Je volgt deze BOL- of BBL-opleiding en behaalt na het afronden van de opleiding een niveau 2 mbo-diploma. Je bent dan Servicemedewerker in de door jou gekozen specialisatie en je kunt doorstromen naar een niveau 3 of 4 opleiding. Je kunt ook aan het werk bij verschillende bedrijven.

Als Servicemedewerker ben je een teamspeler. Je komt veel in contact met andere mensen. Je staat graag voor hen klaar en ondersteunt bij uiteenlopende dingen. Bij alles wat je doet, werk je met mensen. En dat vind je fijn. Daarbij steek je graag de handen uit de mouwen. Als dat nodig is, maak je eerst de ruimte schoon. Je zorgt soms ook voor de catering. Dit betekent dat je vraagt wat mensen willen eten of drinken. Dit bereid je zelf of je geeft het door aan de keuken. Gastvrijheid is voor jou een groot goed. Je brengt dat graag in de praktijk tijdens je werk.

Als Servicemedewerker richting Zorg & Welzijn geniet je er elke dag van om mensen te ondersteunen die moeite hebben om zichzelf te verzorgen. Je werkt met verschillende doelgroepen, of kiest ervoor om met één specifieke doelgroep te werken. Zoals ouderen of juist met peuters. Je helpt bijvoorbeeld bij het doen met boodschappen, verzorgt sociale uitjes of helpt bij persoonlijke zorg. Je hebt elke dag contact met veel mensen en stelt je toegankelijk en integer op. Met jouw hulp zorg je ervoor dat de kwaliteit van leven van mensen omhooggaat. Je houdt ervan om mensen te helpen, iedere dag weer!

Als Servicemedewerker richting Zakelijk & Commercieel steek jij graag je handen uit de mouwen om je leidinggevende te ondersteunen. Je bent de rechterhand van de afdelingssecretaresse of de directiesecretaresse. Je voert verschillende werkzaamheden uit om alles in het bedrijf op rolletjes te laten lopen. Telefoneren, post verzorgen, notuleren, de agenda beheren, de voorraad en het (elektronisch) archief bijhouden: je doet het allemaal! Je hebt een groot takenpakket en stelt de juiste prioriteiten om je werk goed uit te kunnen voeren. Je bent de spil van de afdeling en jouw collega’s zijn je dankbaar voor jouw werk.

Als Servicemedewerker richting Sport & Recreatie zorg je dat de mensen zich welkom voelen bij het bedrijf waar je werkt. Je ontvangt de mensen netjes die komen sporten of recreëren. Je maakt hen wegwijs in het complex of het park. Verder help je bij de organisatie van recreatieve activiteiten, sportactiviteiten en spellen. Daarbij steek je graag de handen uit de mouwen. Moeten allerlei toestellen worden klaargezet voor een spel, dan ben jij van de partij. Als dat nodig is maak je eerst de ruimte schoon. Je zorgt soms ook voor de catering. Dit betekent dat je vraagt wat mensen willen eten of drinken. Dit bereid je zelf of je geeft het door aan de keuken. Gastvrijheid is voor jou een groot goed. Je brengt dat graag in de praktijk tijdens je werk.

Over Start-Werkt

Wil je de opleiding Servicemedewerker doen, maar liever niet meer fulltime naar school?
Ga leren in de praktijk en werken aan jouw toekomst met het Start-Werkt traject!

Waarom is Start-Werkt iets voor jou?

Kies je voor Start-Werkt, dan volg je de BOL-opleiding Servicemedewerker bijna helemaal bij een bedrijf. In plaats van op school zoals bij de reguliere BOL-opleiding. Drie dagen in de week leer je in de praktijk en één dag per week ga je naar school (voor o.a. Nederlands en rekenen). Bij het bedrijf krijg je zowel de theorie- als de praktijklessen van de opleiding. Je leert al doende op de werkvloer. Dit doe je samen met andere studenten van niveau 1 en 2 en je collega’s binnen het bedrijf. Je wordt goed begeleid en kunt op je eigen tempo je diploma halen. Daarna kun je aan het werk gaan of doorstromen naar niveau 3.

Klinkt dit als iets voor jou? Kies dan voor BOL Start-Werkt als leerweg in het aanmeldformulier. Dit doe je door eerst voor BOL te kiezen in het formulier, en later voor Start-Werkt.

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • BBL
 • Start-Werkt
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Studeren met een laptop
 • Bijzonderheden

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Start-Werkt
Wil je deze opleiding volgen, maar liever niet meer fulltime naar school?
Ga leren in de praktijk en werken aan jouw toekomst!

Waarom is Start-Werkt iets voor jou?
Kies je voor Start-Werkt, dan volg je de BOL-opleiding bijna helemaal bij een bedrijf. Drie dagen in de week leer je in de praktijk en één dag per week ga je naar school (voor o.a. Nederlands en rekenen). Bij het bedrijf krijg je zowel de theorie- als de praktijklessen van de opleiding. Je leert al doende op de werkvloer. Dit doe je samen met andere studenten van niveau 1 en 2 en je collega’s binnen het bedrijf. Je wordt goed begeleid en kunt op je eigen tempo je diploma halen. Daarna kun je aan het werk gaan of doorstromen naar niveau 3.

Aanmelden voor Start-Werkt
Kies in het aanmeldformulier voor BOL, je krijgt dan tijdens het invullen van het formulier de vraag of je de gewone variant wil volgen of wil kiezen voor Start-Werkt.

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Bij deze opleiding raden we je aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Meer informatie over het gebruik van een laptop en over de keuze van een laptop vind je hier.

Tijdens je opleiding kun je op ieder moment nog voor een andere richting kiezen. Wil je toch liever meer richting Zorg & Welzijn of Sport & Recreatie gaan, dan is dat dus gewoon mogelijk. 

Veelgestelde vragen

Kan ik tijdens de opleiding veranderen van richting?

Ja, als je na een jaar een andere richting wilt kiezen is dat mogelijk.