Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Retailspecialist supermarkt, leren we je alles over het vak verkopen in de supermarkt. Van de presentatie van artikelen tot het adviseren van klanten. Ook nemen we je mee in de wereld van samenwerken in een team en over het personeelsbeleid. Dit is nodig voor de werving en selectie van nieuwe medewerkers. Na de opleiding kan je als Retailspecialist supermarkt bij allerlei verschillende soorten supermarkt organisaties terecht. Denk aan de Jumbo, Albert Heijn, Plus, Dirk van de Broek, COOP, Aldi, Lidl enz.

De opleiding start met het leren kennen van de Retail en in het bijzonder de supermarkt. Vervolgens gaan we dieper op de stof in en leer je meer over verkoop, service, presentatie en promotie. Door al jouw kennis weet jij straks hoe je voor hogere verkoopcijfers zorgt. Ook leer je over goederenverwerkingen en het begeleiden en motiveren van je collega’s. Daarnaast leren we je meer over economie en hoe een webshop werkt. De lessen zijn klassikaal in een supermarkt locatie, maar soms leer je ook zelfstandig. Je werkt aan opdrachten in de praktijk, en daarbij word je intensief begeleid door onze docenten en collega’s op de winkelvloer. Zo stomen we je klaar voor een carrière in de supermarkt.

Het eerste jaar
Het jaar is verdeeld in vier periodes van 10 weken. Elke periode bestaat uit negen weken les en een week met toetsen en examens.

In de eerste helft van je eerste jaar leer je alles over de dagelijkse werkzaamheden in de Retail en supermarkt. Bij de dagelijkse werkzaamheden moet je denken aan: het aanvullen en verzorgen van de winkel, de goederenontvangst en -opslag, het verkopen en afrekenen met klanten en marketing. Na een voorbereiding van 5 weken (zowel op school alsook in de winkel, begin je met je stage. In je stageperiode voer je leuke en uitdagende praktijkopdrachten uit.

Vakken en keuzedelen
Als Retail specialist supermarkt, ben je altijd druk bezig. Naast het verkopen doe je ook verbetervoorstellen voor de winkel, denk je aan de presentatie van de producten en houd je je bezig met de promotie.

De nadruk ligt op de modules die ingaan op het werk dat je gaat doen. Denk aan:
– Goederenstroom
– Retail Sales
– Marketing Skills
– Visual Merchandising
– Hospitality

Naast de vakken die gericht zijn op het beroep van Retailspecialist supermarkt, volg je algemene vakken als Engels, Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap.

Daarnaast krijg je tijdens de opleiding Retailspecialist supermarkt  keuzedelen gericht op specialisme die je nodig hebt binnen de supermarkt branche. De keuzedelen geven je de mogelijkheid je te specialiseren in b.v. Aardappelen, groente en fruit, Brood en banket, sociale hygiëne, BHV.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
MboRijnland onderscheidt zich ook door de integratie van het leren op school en op de werkplek. Leren voor een beroep doe je nu eenmaal sneller in de praktijk. Samen met het bedrijfsleven (Jumbo) geven wij lessen en opdrachten op de werkvloer.

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 3
Duur
2 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Leidschendam-Voorburg (BOL)

Over jou

 • Commercieel
 • Handel en ondernemerschap
 • In een winkel of showroom
 • Klantvriendelijk
 • Leidinggeven
 • Retail
 • Sales en aftersales

In de praktijk

Na de tweejarige BOL- opleiding stroom je door naar een niveau 4 opleiding of ga je aan het werk! Je werkt op de verkoopafdeling van een winkel, waar je alle werkzaamheden coördineert en begeleidt. Daarbij leg je verantwoording af bij de filiaalmanager.

Als retailspecialist weet jij als geen ander hoe de producten in de winkel het beste verkopen. Je bent verantwoordelijk voor de omzet van één of meerdere assortimentsgroepen. Dus je beslist ook over de samenstelling, presentatie en promotie van het assortiment. Je bestelt artikelen en bepaalt waar en hoe ze in de winkel komen. De bestrijding van diefstal is een belangrijke taak van jou als verkoopspecialist. Verder ben je verantwoordelijk voor het personeelsbeleid. Dit betekent dat jij in samenwerking met de afdeling Personeelszaken zorgt voor de werving en selectie van nieuwe medewerkers. Wanneer nodig, organiseer je trainingen en cursussen voor de verkoopmedewerkers. Je bent een ster in producten en diensten verkopen en je maakt winkelen niet alleen leuk voor de klant, maar ook voor jouw collega’s!   

Als je klaar bent

 • Doorstroom binnen mbo – 37% (deze opleiding) 48% (landelijk gemiddelde)
 • Percentage gediplomeerden met werk – 84% (deze opleiding) 80% (landelijk gemiddelde)
 • Kans op werk in jouw vakgebied – 4 sterren (regio & landelijk)
 • Bekijk studiewijzer

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • BBL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Studeren met een laptop
 • Vakken

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Bij deze opleiding raden we je aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Meer informatie over het gebruik van een laptop en over de keuze van een laptop vind je hier.

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.