Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Marketing & Communication Specialist stomen we jou klaar voor je toekomstige beroep, waarbij jij je bezighoudt met het maken van toffe reclamecampagnes en het doen van marktonderzoek. Jij weet als geen ander hoe je een nieuw product in de markt moet zetten.

Je leert alles over het doen van marktonderzoek en het bedenken van creatieve oplossingen voor vraagstukken. Zo bedenk jij bijvoorbeeld hoe je het beste een kledingmerk lanceert, een gezonde snack in de markt zet of wat de beste manier is om een nieuwe doelgroep aan te trekken. Je houdt je bezig met online marketing en social media. Ook leer je meer over public relations en het ontwerpen van reclamecampagnes.

Tijdens de opleiding leer je commercieel denken, want jouw doel is het verkopen van producten of diensten. We leren je concurrentieanalyses uitvoeren en hoe je de beste verkoopactie opzet. Je leert flyers en posters opmaken en commerciële brieven en webteksten schrijven. Naast uitstekend Nederlands leer je ook Engels en een derde taal. Ieder jaar loop je stage bij een bedrijf. Zo weet jij straks precies hoe het in de praktijk werkt!

Toegestaan

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Leidschendam-Voorburg (BOL)

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BOL)

Woerden (BOL)

Start je deze opleiding in Woerden?
Het eerste jaar van deze opleiding in Woerden is een gezamenlijk breed basisjaar van de opleiding Marketing & Sales.

 

 

Direct aanmelden

Over jou

 • Je houdt van afwisseling
 • Je kan goed analyseren
 • Je bent gemotiveerd
 • Je hebt interesse in marketing en economie
 • Je kan goed samenwerken

In de praktijk

Na drie jaar BOL-opleiding stroom je door naar het hbo, of ga je direct aan het werk! Je werkt bij een marketing en communicatieafdeling of -bureau waar je projecten uitvoert voor verschillende klanten.

Als Marketing & Communication Specialist zorg jij dat producten en diensten van je opdrachtgever onder de aandacht komen van de doelgroep. Zo denk jij mee over bijvoorbeeld een campagne om jongeren te stimuleren om meer naar buiten te gaan, maak je een contentkalender voor de socials of analyseer je de uitkomsten van het laatste marktonderzoek. Elke dag ga je met veel plezier naar je werk en vind je nieuwe uitdagingen.

Studie in cijfers

Aanvullend informatie

 • Kosten
 • BOL
 • Keuzedelen

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Veel gestelde vragen

Wanneer zijn de Open Dagen?

Informatie over de Open Dag en andere voorlichtingsevenementen van mboRijnland kun je vinden in onze voorlichtingskalender