Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding international Marketing & Communication Specialist stomen we jou klaar voor je toekomstige beroep, waarbij jij je bezighoudt met het maken van toffe reclamecampagnes en het organiseren van (zakelijke) evenementen. Ook bereiden we je voor op een carrière in een internationale omgeving.

Je leert alles over het doen van marktonderzoek en het bedenken van creatieve oplossingen voor vraagstukken. Zo bedenk jij bijvoorbeeld hoe je het beste een internationaal drankje lanceert, een foodtruck festival in de markt zet of wat de beste manier is om een nieuwe doelgroep aan te trekken. Je houdt je bezig met online marketing en social media. Door het keuzedeel organiseer jij (zakelijke) evenementen en congressen voor bedrijven. Ook leer je meer over pr (public relations) en het ontwerpen van reclamecampagnes.

Extra leuk is dat je bij deze opleiding naar het buitenland op stage gaat en elk jaar een buitenlandexcursie doet. Hierdoor krijg je een veel bredere blik op de wereld! Je stage gaat misschien wel naar Spanje, Malta of Duitsland. Je krijgt naast Engels ook nog andere moderne vreemde talen zoals Duits, Spaans of Frans. Bovendien ga je voor het internationaal erkende Anglia certificate, waardoor je een hoog niveau Business English behaalt.

Hoe ziet het eerste jaar van de opleiding eruit?
Tijdens je eerste jaar heb je 3 periodes lang lessen op school. Tijdens deze lessen bezoeken we het bedrijfsleven en komt het bedrijfsleven naar de school toe. Je kunt hierbij denken aan marketingbureaus, multinationals of evenementenbureaus. Na deze lessen ga je voor het eerst een periode lang op stage, je doet ervaring op in de praktijk. We laten je veel kennis maken met het bedrijfsleven. Je leert daarnaast klanten te woord te staan in hun eigen taal doordat je Engels op een hoger niveau krijgt en naast Duits nog een extra moderne vreemde taal kiest (Spaans en/of Frans).

Welke vakken krijg je?
De modules bestaan uit lessen marketing en communicatie. Je leert hoe je doelgroepen het beste kunt benaderen en welke strategie je moet toepassen op die specifieke doelgroep. De lessen communicatie staan daarnaast in het teken van hoe je die doelgroep (klanten) kunt bereiken en bijvoorbeeld het foutloos schrijven van een persbericht.

Je volgt het keuzedeel internationaal II, waarbij ervaring in het buitenland een verplicht onderdeel is.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Je sluit Engels af op een hoger niveau en kunt een Anglia certificaat behalen (op eigen kosten).

Voor Duits & Spaans behaal je een internationaal certificaat, voor Frans kan dat ook (wanneer je de opleiding in Leidschendam doet).

Elk jaar maak je een uitstapje naar het buitenland rondom de opleiding. Je loopt daarnaast een keer een stage in het buitenland.

Extra kosten
Voor deze variant van de opleiding wordt een verplichte bijdrage van €300 voor studiejaar 1 en €350 voor studiejaar 2 en voor studiejaar 3 voor excursies en activiteiten in rekening gebracht. De kosten voor het verplichte examen Anglia bedragen, op dit moment, voor B2 €85, en C1 €95,-.

Je dient ook rekening te houden met kosten voor een stage in het buitenland, dit is afhankelijk van de situatie op dat moment rondom Erasmus+ subsidie en duo studiefinanciering.

Wil je de extra kosten niet maken dan kun je je aanmelden voor de reguliere opleiding Marketing &  Communication Specialist.

Toegestane vooropleidingen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

Aanvullende eisen
Deze opleiding heeft aanvullende eisen. Je moet voldoen aan deze eisen om geplaatst te kunnen worden. Als je kiest voor deze opleiding, dan kies je voor een zwaardere opleiding. Je moet daarom een goede motivatie hebben.

Aanvullende instroomactiviteit
Als je je aanmeldt bij mboRijnland dan krijg je een individueel kennismakingsgesprek. Voor deze opleiding geldt dat er ook een aanvullende instroomactiviteit is. We vragen je om een motivatiebrief te schrijven. Dit doe je thuis. De brief wordt besproken tijdens het kennismakingsgesprek.

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Leidschendam-Voorburg (BOL)

Woerden (BOL)

Let op:
Deze opleiding heeft aanvullende toelatingseisen!

Direct aanmelden

Over jou

 • Je houdt van afwisseling
 • Je gaat graag naar het buitenland
 • Je bent gemotiveerd en een doorzetter
 • Je hebt interesse in marketing en economie
 • Je kan goed samenwerken

In de praktijk

Na drie jaar BOL-opleiding ga je direct aan het werk of stroom je door naar het hbo. Deze opleiding is daar een uitstekende voorbereiding op. Je werkt bij een marketing en communicatieafdeling of -bureau van een (internationale) organisatie waar je projecten uitvoert voor verschillende klanten. Dit kan in Nederland of in het buitenland, want je bent internationaal opgeleid.

Als International Marketing & Communication Specialist zorg jij dat bedrijven in ‘the picture’ staan. Dit doe je door middel van marketingcampagnes gericht op verschillende doelgroepen. Zo denk jij mee over bijvoorbeeld een campagne om jongeren te stimuleren om meer naar buiten te gaan, maak je een contentkalender voor de socials of denk je mee over het draaiboek van een zakelijk event. Elke dag ga je met veel plezier naar je werk en vind je nieuwe uitdagingen.

Studie in cijfers

Aanvullend informatie

 • Kosten
 • BOL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Studeren met een laptop
 • Vakken

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Bij deze opleiding raden we je aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Meer informatie over het gebruik van een laptop en over de keuze van een laptop vind je hier.

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.