Tijdens de opleiding E-commerce Specialist leer je alles over online verkoop en online marketing. Je ontwerpt zelf (online) marketinguitingen en weet welke kanalen je het beste kunt inzetten om de verkoop van producten en diensten een boost te geven. Ben jij creatief, klantgericht, commercieel ingesteld en ondernemend? Dan is de opleiding E-commerce Specialist wat voor jou!
E-commerce, oftewel online verkoop is niet meer weg te denken in de huidige markt. Als E-commercemanager ben je verantwoordelijk voor de online verkopen en zichtbaarheid van je bedrijf. Jij houdt je bezig met social mediacampagnes, het analyseren van websitedata en zichtbaarheid in Google. Ook webcare en het ontwerpen van toffe media-uitingen, zoals blogs, vlogs en infographics zijn voor jou een dagelijkse bezigheid.
De praktijk staat centraal. Dit betekent dat je echte opdrachten gaat uitvoeren bij bedrijven. Jouw klaslokaal bevindt zich soms dus ook op een bedrijf. Ook ga je tijdens de opleiding stagelopen. Dat doe je twee dagen per week. De andere dagen volg je lessen.
Het eerste jaar
In het eerste jaar leer je de basis van de digitale klantreis. Dit doen we aan de hand van thema’s. Iedere periode van 10 weken ga je aan de slag met een thema uit de klantreis. Thema’s waar je in het eerste jaar mee aan de slag gaat, zijn:
- Uitvoeren van een businesscase: wie zijn mijn klanten en hoe is binnen een bedrijf de situatie op het gebied van e-commerce, bijvoorbeeld de webshop en online marketing?
- Zoekmachinemarketing: hoe zorg ik ervoor dat mijn website hoog in de zoekresultaten verschijnt?
- Social media & webcare: hoe kan ik met de juiste media op de juiste kanalen klanten trekken en behouden.
- Data & conversie: hoe kan ik op basis van data uit Google Analytics en de webshop ervoor zorgen dat klanten digitaal nog beter worden geholpen?
Om alle thema’s goed onder de knie te krijgen volg je theorielessen over o.a. de vakken E-commerce, online marketing en conversieoptimalisatie. Ook trainen we je in het maken van een webshop met WordPress, leer je de beste content schrijven, passende beelden te ontwikkelen en leren we je meer over werken met Google Analytics.
Daarbij hoort natuurlijk ook dat je les volgt in algemene vakken. Het gaat hierbij om de lessen: Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.
Dus, word de professional op het gebied van online verkoop en ga na de opleiding aan de slag voor een grote webshop óf start je eigen webshop!
Toegestane vooropleidingen
- Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
- Diploma mbo-opleiding niveau 2
- Diploma mbo-opleiding niveau 3
- Overgangsbewijs naar havo/vwo 4
In het kort
Woerden (BBL / BOL)
Zoetermeer Van Doornenplantsoen (BBL / BOL)
De BOL-opleiding start in Woerden en Zoetermeer ook in januari 2025.
Over jou
- Commercieel ingesteld: je wilt dus verkopen
- Je bent flexibel en kunt makkelijk inspelen op verschillende situaties
- Je doet je werk zelfstandig en nauwkeurig
- Je werkt goed samen
In de praktijk
Na de BOL-opleiding stroom je door naar het hbo of ga je aan het werk! Je kan bij allerlei bedrijven terecht, want online is de toekomst! Jij bent dagelijks bezig met de bedrijfsresultaten. Je onderzoekt en analyseert waar het beter kan. Als E-Commercemanager ben je in staat zelfstandig te werken, maar functioneer je ook goed in teamverband. Je bent een goede gesprekspartner, hebt commercieel inzicht en bent klantgericht. Daarom ga je ook vaak met je sales collega’s op pad naar klanten en prospects. Al met al ben je een echte aanpakker met oog voor detail!
Als je klaar bent
Aanvullende informatie
- BOL
- BBL
- Kosten
- Buitenland
- Keuzedelen
- Ondernemerschap
- Studeren met een laptop
BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding
BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding
Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.
Kosten van boeken en materialen
De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.
Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering
Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen
Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap
Bij deze opleiding raden we je aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Meer informatie over het gebruik van een laptop en over de keuze van een laptop vind je hier.