Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Baby’s in het vizier leer je om alle baby’s van de groep goed in het vizier te houden. Je leert je begeleiding nog meer af te stemmen op de baby´s. De opleiding geeft jou als pedagogisch medewerker verdieping in het werken met baby’s. Je onderzoekt welke vaardigheden je verder kunt ontwikkelen om jouw handelen zo optimaal mogelijk af te stemmen op de behoeften van de baby’s. Deze opleiding is door de branche Kinderopvang erkend en IKK-proof.

Onderwerpen die tijdens de opleiding centraal staan zijn onder andere: hechting, tiltechnieken, spel- en ontwikkelingsmateriaal voor baby’s, interactie tussen baby’s stimuleren en begeleiden, fysieke ontwikkeling en tiltechnieken. Bekijk voor het volledige overzicht de opleidingsinhoud bij aanvullende informatie. Naast de theoretische verdieping wordt er praktisch geoefend met behulp van energieke werkvormen en beeldmateriaal. Natuurlijk is er ook voldoende ruimte om ervaringen uit te wisselen.

De opleiding wordt in overleg met de opdrachtgever ingepland en kan zowel incompany als op een van de locaties van mboRijnland worden georganiseerd.

Doelgroep en toelatingseisen

De opleiding Baby’s in het vizier is speciaal ontwikkeld voor pedagogisch medewerkers die op de babygroep staan. Om deel te nemen heb je een diploma in je bezit op minimaal mbo 3-niveau dat jou kwalificeert voor de functie van Pedagogisch Medewerker/Peuterspeelzaalleider. Daarnaast werk je bij een organisatie voor kinderopvang, zodat je je huiswerkopdrachten kunt uitvoeren.

 • Diploma mbo-opleiding niveau 3

In het kort

Niveau
Niveau 4
Duur
1 jaar

Studiebelasting  24 uur per week
Startdatum  Informatie volgt

Direct aanmelden

Opleidingsinhoud

 • Dagdeel 1 Begroeten & afscheid: ontwikkeling van het babybrein, hechting, tiltechnieken, interactievaardigheid: sensitieve responsiviteit.
 • Dagdeel 2 Spelen met liggende baby’s: ontwikkelingsgebieden en mijlpalen, activiteiten en ontwikkelingsmaterialen aanbieden, spel- en ontwikkelingsmateriaal voor 0-jarigen, interactie tussen baby’s stimuleren en begeleiden, interactievaardigheden: ontwikkeling stimuleren & interactie in de groep begeleiden.
 • Dagdeel 3 Spelen met baby’s die zich kunnen voortbewegen: ontwikkelingsgebieden en mijlpalen, activiteiten en ontwikkelingsmaterialen aanbieden, spel- en ontwikkelingsmateriaal voor 0-jarigen, interactie tussen baby’s stimuleren en begeleiden, interactievaardigheden: ontwikkeling stimuleren & interactie in de groep begeleiden.
 • Dagdeel 4 Verschonen & verzorgen: fysieke ontwikkeling, respectvolle verzorging met de inbreng van de baby als uitgangspunt, initiatieven van 0-jarigen herkennen en hierop adequaat reageren, informatie en uitleg geven en autonomie respecteren.
 • Dagdeel 5 Voeden & slapen: fysieke ontwikkeling, initiatieven van 0-jarigen herkennen en adequaat op reageren, inspelen op individuele slaap- en waakritmes, tiltechnieken, interactievaardigheden: leidinggeven, structuur bieden en autonomie respecteren.

Optioneel en aanvullend op de baby opleiding kinderopvang

 • In overleg een extra dagdeel Babygebaren: Het stimuleren van de communicatie en taalontwikkeling van de baby. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Nederlands met Gebaren (NmG).
 • Voorafgaand aan de training een introductiebijeenkomst voor leidinggevenden om hen te informeren over de inhoud en opdrachten.
 • Terugkombijeenkomst na een aantal maanden met de pedagogisch medewerkers.
 • Coaching on the job.

In de praktijk

Na het volgen van deze baby opleiding kinderopvang heb jij een door de branche Kinderopvang erkend bewijs van deelname van de opleiding Baby’s in het vizier. Je volgt vijf dagdelen van 2,5 uur scholing met huiswerkopdrachten. De studiebelasting is 25 uur.

Na deze opleiding weet je alles over de ontwikkeling, hechting en het ritme van de baby. Je bent bekwaam om alle baby’s van de groep goed in het vizier te houden en jouw handelen zo optimaal mogelijk afstemmen op de behoeften en ontwikkeling van de baby’s. Hierdoor krijg jij nog meer plezier in je werk!

Over jou

 • Samenwerken
 • Verdiepen in je vak
 • Affiniteit met pedagogiek
 • Communicatief vaardig

Aanvullende informatie

 • Studiebelasting en duur
 • Erkenning en voorwaarden
 • Startdatum en groepsgrootte
 • Locatie
 • Kosten en financieringsmogelijkheden
 • Informatie en aanmelden
 • De Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang
De opleiding bestaat uit vijf dagdelen van elk 2,5 uur met een frequentie van één keer per 2 weken (over een periode van ongeveer drie maanden). Het aantal studiebelastingsuren (SBU) is 25, inclusief huiswerk- en praktijkopdrachten.
De deelnemers ontvangen op basis van hun inzet en het positief afronden van opdrachten een door de branche Kinderopvang erkend bewijs van deelname.
Bij een groep van minimaal 12 deelnemers wordt de opleiding in overleg met de opdrachtgever ingepland. In geval van individuele aanmeldingen wordt, bij voldoende aanmeldingen, de startdatum bepaald in overleg met de deelnemers. Het maximaal aantal deelnemers is 18 per groep. De startdatum voor individuele deelnemers wordt z.s.m. bekend gemaakt.
De locatie wordt in overleg met de opdrachtgever bepaald en is afhankelijk van de woonplaatsen van de deelnemers. De opleiding kan zowel op een locatie van mboRijnland als incompany worden aangeboden.
Voor de individuele student
De kosten voor de individuele student zijn € 578,-. Dit is inclusief studiematerialen, maar exclusief het extra dagdeel Babygebaren (€ 55,-).

Voor de werkgever
De kosten voor een groep van maximaal 15 deelnemers bedragen € 5.784,-. Indien u enkele personen wilt scholen zijn de kosten € 578,- per student. De prijzen zijn inclusief studiematerialen, maar exclusief het extra dagdeel Babygebaren (€ 55,- p.p.). De bedragen zijn vrijgesteld van BTW.

Wil je meer informatie over bijvoorbeeld lesdagen en startmomenten van de opleiding Baby's in het vizier? Stuur dan een e-mail naar contractonderwijs@mborijnland.nl.

Ben je enthousiast en voldoe je aan de toelatingseisen? Dan kun je je aanmelden via dit e-mailadres.

Deze opleiding voldoet aan de eisen die in de Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) zijn gesteld. Deze is op 1 januari 2018 in werking getreden. De Wet IKK verbetert de kwaliteit en de toegankelijkheid van de kinderopvang. De nieuwe kwaliteitseisen zijn opgedeeld in vier thema’s: de ontwikkeling van het kind centraal, veiligheid en gezondheid, stabiliteit en pedagogisch maatwerk en kinderopvang is een vak.