Wat ga je leren?

Met deze training voldoe je aan de kwalificatie eis uit de wet IKK: Scholing Werken met 0-jarigen.

Tijdens de training Baby’s in het vizier leer je om alle baby’s van de groep goed in het vizier te houden. Je leert je begeleiding nog meer af te stemmen op de baby´s. De training geeft jou als pedagogisch medewerker verdieping in het werken met baby’s. Je onderzoekt welke vaardigheden je verder kunt ontwikkelen om jouw handelen zo optimaal mogelijk af te stemmen op de behoeften van de baby’s. Deze training is door de branche Kinderopvang erkend.

Onderwerpen die tijdens de training centraal staan zijn onder andere: hechting, tiltechnieken, spel- en ontwikkelingsmateriaal voor baby’s, interactie tussen baby’s stimuleren en begeleiden, fysieke ontwikkeling en tiltechnieken. Bekijk voor het volledige overzicht de trainingsinhoud bij aanvullende informatie. Naast de theoretische verdieping wordt er praktisch geoefend met behulp van energieke werkvormen en beeldmateriaal. Natuurlijk is er ook voldoende ruimte om ervaringen uit te wisselen.

De training wordt in overleg met de opdrachtgever ingepland en kan zowel incompany als op een van de locaties van mboRijnland worden georganiseerd.

Doelgroep en toelatingseisen

De training Baby’s in het vizier is speciaal ontwikkeld voor pedagogisch medewerkers die op de babygroep staan. Om deel te nemen heb je een diploma in je bezit op minimaal mbo 3-niveau dat jou kwalificeert voor de functie van Pedagogisch Medewerker/Peuterspeelzaalleider. Daarnaast werk je bij een organisatie voor kinderopvang, zodat je je huiswerkopdrachten kunt uitvoeren.

 • Diploma mbo-opleiding niveau 3

In het kort

Niveau
Niveau 4
Duur
1 jaar

Duur  3 maanden (5 bijeenkomsten)
Studiebelasting  25 uur incl. opdrachten
Startdatum  Voor een groep of meerdere deelnemers, neem contact op via info@llokaal.nl

Direct aanmelden

Opleidingsinhoud

 • Dagdeel 1 Begroeten & afscheid: ontwikkeling van het babybrein, hechting, tiltechnieken, interactievaardigheid: sensitieve responsiviteit.
 • Dagdeel 2 Spelen met liggende baby’s: ontwikkelingsgebieden en mijlpalen, activiteiten en ontwikkelingsmaterialen aanbieden, spel- en ontwikkelingsmateriaal voor 0-jarigen, interactie tussen baby’s stimuleren en begeleiden, interactievaardigheden: ontwikkeling stimuleren & interactie in de groep begeleiden.
 • Dagdeel 3 Spelen met baby’s die zich kunnen voortbewegen: ontwikkelingsgebieden en mijlpalen, activiteiten en ontwikkelingsmaterialen aanbieden, spel- en ontwikkelingsmateriaal voor 0-jarigen, interactie tussen baby’s stimuleren en begeleiden, interactievaardigheden: ontwikkeling stimuleren & interactie in de groep begeleiden.
 • Dagdeel 4 Verschonen & verzorgen: fysieke ontwikkeling, respectvolle verzorging met de inbreng van de baby als uitgangspunt, initiatieven van 0-jarigen herkennen en hierop adequaat reageren, informatie en uitleg geven en autonomie respecteren.
 • Dagdeel 5 Voeden & slapen: fysieke ontwikkeling, initiatieven van 0-jarigen herkennen en adequaat op reageren, inspelen op individuele slaap- en waakritmes, tiltechnieken, interactievaardigheden: leidinggeven, structuur bieden en autonomie respecteren.

Optioneel en aanvullend op de baby training kinderopvang

 • In overleg een extra dagdeel Babygebaren: Het stimuleren van de communicatie en taalontwikkeling van de baby. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Nederlands met Gebaren (NmG).
 • Voorafgaand aan de training een introductiebijeenkomst voor leidinggevenden om hen te informeren over de inhoud en opdrachten.
 • Terugkombijeenkomst na een aantal maanden met de pedagogisch medewerkers.
 • Coaching on the job.

In de praktijk

Na het volgen van deze baby training kinderopvang heb jij een door de branche Kinderopvang erkend bewijs van deelname van de training Baby’s in het vizier. Je volgt vijf dagdelen van elk 2,5 uur met een frequentie van één keer per 2 weken (over een periode van ongeveer drie maanden). Het aantal studiebelastingsuren (SBU) is 25, inclusief huiswerk- en praktijkopdrachten.

Na deze training weet je alles over de ontwikkeling, hechting en het ritme van de baby. Je bent bekwaam om alle baby’s van de groep goed in het vizier te houden en jouw handelen zo optimaal mogelijk afstemmen op de behoeften en ontwikkeling van de baby’s. Hierdoor krijg jij nog meer plezier in je werk!

Over jou

 • Samenwerken
 • Verdiepen in je vak
 • Affiniteit met pedagogiek
 • Communicatief vaardig

Aanvullende informatie

 • Studiebelasting en duur
 • Erkenning en voorwaarden
 • Startdatum en groepsgrootte
 • Locatie
 • Kosten en financieringsmogelijkheden
 • Informatie en aanmelden
 • De Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang
De training bestaat uit vijf dagdelen van elk 2,5 uur met een frequentie van één keer per 2 weken (over een periode van ongeveer drie maanden). Het aantal studiebelastingsuren (SBU) is 25, inclusief huiswerk- en praktijkopdrachten.

De deelnemers ontvangen op basis van hun inzet en het positief afronden van opdrachten een door de branche Kinderopvang erkend bewijs van deelname.

Met het bewijs van deelname voldoet de deelnemer aan de kwalificatie eis uit de Wet IKK Scholing Werken met 0-jarigen. 

Bij een groep van minimaal 12 deelnemers wordt de training in overleg met de opdrachtgever ingepland. In geval van individuele aanmeldingen wordt, bij voldoende aanmeldingen, de startdatum bepaald in overleg met de deelnemers. Het maximaal aantal deelnemers is 18 per groep. De startdatum voor individuele deelnemers wordt z.s.m. bekend gemaakt.
De locatie wordt in overleg met de opdrachtgever bepaald en is afhankelijk van de woonplaatsen van de deelnemers. De opleiding kan zowel op een locatie van mboRijnland als incompany worden aangeboden.
Voor de individuele student
De kosten voor de individuele student zijn € 546,-. Dit is inclusief studiematerialen, maar exclusief het extra dagdeel Babygebaren (€ 55,-).

Voor de werkgever
Indien u als organisatie een groep personen wilt scholen, dan zullen wij een groepsprijs op maat opstellen. De prijzen zijn inclusief studiematerialen, maar exclusief het extra dagdeel Babygebaren (€ 55,- p.p.). De bedragen zijn vrijgesteld van BTW.

Wil je meer informatie over bijvoorbeeld lesdagen en startmomenten van de opleiding Baby's in het vizier? Stuur dan een e-mail naar llo@mborijnland.nl.

Ben je enthousiast en voldoe je aan de toelatingseisen? Dan kun je je aanmelden via deze link.

Deze training voldoet aan de eisen die in de Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) zijn gesteld. De Wet IKK verbetert de kwaliteit en de toegankelijkheid van de kinderopvang. De nieuwe kwaliteitseisen zijn opgedeeld in vier thema’s: de ontwikkeling van het kind centraal, veiligheid en gezondheid, stabiliteit en pedagogisch maatwerk en kinderopvang is een vak.

Lees meer over de scholingseis Werken met 0-jarigen uit de Wet IKK op http://www.kinderopvang-werkt.nl/media/1078