Interview Ciske

Ciske (16) heeft vorig jaar haar vmbo-diploma gehaald. Ze twijfelde of ze daarna naar de havo of het mbo wilde. Toen Ciske informatie las over de mbo-opleiding Internationaal Medewerker Marketing, Communicatie & Evenementen, was de beslissing snel genomen. ‘‘Ik ben blij dat ik voor deze beroepsgerichte mbo-opleiding op mboRijnland* in Woerden heb gekozen, want ik doe tijdens de stages veel praktijkervaring op,’’ vertelt ze.

Kiezen tussen havo en mbo
Ciske vond het lastig een keuze te maken tussen de havo en het mbo. “Eigenlijk wist ik door mijn bijbaan welke keuze ik moest maken. Sinds de middelbare school werk ik bij een evenementenlocatie. Ik help bij het opbouwen van een evenement, denk na over de tafelindeling en sta in de bediening. Door deze bijbaan weet ik dat ik later van evenementen organiseren mijn beroep wil maken.” Toen Ciske op internet meer informatie las over de opleiding Internationaal medewerker marketing, communicatie en evenementen, wist ze dat ze voor het mbo moest gaan.

“Als je een leuke mbo-opleiding hebt gevonden, zou ik daarvoor kiezen. Omdat je ieder jaar stage loopt, leer je snel en krijg je een goed beeld van het beroep. Ook heb je na het mbo een goede basis voor het hbo, mocht je nog verder willen leren. Weet je nog niet welke richting je op wil? Dan kun je daar op de havo nog even over nadenken.”

Meer dan alleen evenementen
Ciske is erg blij met haar keuze. ‘‘Naast het organiseren van evenementen, leren we ook hoe je mensen enthousiast maakt om een evenement te bezoeken. Marketing is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Ook leren we een plan te schrijven en een begroting op te stellen. Alle aspecten van evenementenorganisatie komen dus aan bod.” Ciske kiest heel bewust voor de evenementenbranche, maar uiteraard kun je ook bij andere bedrijven aan de slag als marketing- of communicatiemedewerker. “Je kunt alle kanten op met deze opleiding.”

Leuke lessen en docenten
Tijdens de opleiding werkt Ciske samen met andere studenten aan leuke projecten. “We bedenken bijvoorbeeld samen een reclamecampagne voor een merk, product of dienst. De creativiteit komt dan bij iedereen naar boven.” Ook over de docenten is Ciske tevreden. “Ze helpen ons altijd goed op weg en willen graag van ons weten hoe ze hun lessen kunnen verbeteren.”

Toekomstdroom
Ciske wil later graag haar eigen bedrijf starten. ‘‘Het lijkt me erg leuk om te ondernemen. Dankzij de vakken die ik nu volg, weet ik straks genoeg om een eigen bedrijf te starten.” Maar voordat haar droom uitkomt, wil Ciske eerst meer ervaring opdoen bij andere bedrijven. “Dat kan mooi tijdens de stages die ik loop.”