Wat ga je leren?

Tijdens de opleidingsvariant Marketing & Events Specialist ga je aan de slag met alles dat ook in de reguliere opleiding Marketing & Communication Specialist zit. Je leert tijdens de opleiding Marketing & Events Specialist alles om producten en diensten creatief en doelgericht onder de aandacht te brengen. We doen dat vanuit een context rondom evenementen(organisatie). Zo werk je bijvoorbeeld mee aan reclamespotjes op YouTube en zorg jij dat het billboard langs de snelweg opvalt.

Tijdens de opleiding leer je commercieel denken, want jouw doel is het verkopen van evenementen. We leren je concurrentieanalyses uitvoeren en hoe je de beste verkoopactie opzet. Je leert flyers en posters opmaken en commerciële brieven en webteksten schrijven, in het Nederlands, Engels en een derde taal. Ook leer je marktonderzoek uitvoeren en hoe je de resultaten daarvan analyseert. Ieder jaar loop je stage bij een bedrijf, zo weet jij straks precies hoe het in de praktijk werkt!

Je gaat ook nadenken over veel verschillende factoren die bij het organiseren van een evenement komen kijken. Zo verloopt, na jouw opleiding, elk door jouw georganiseerd evenement vlekkeloos. Je begint bij de voorbereiding: het maken van het draaiboek. Je leert nadenken over plannen 
van vervoer, het inrichten van ruimtes, de ondersteuning bieden op het gebied van personeelszaken, het organiseren van de beveiliging en assisteren tijdens het evenement zelf.

Hoe ziet het eerste jaar van de opleiding eruit?
Tijdens je eerste jaar heb je 3 periodes lang lessen op school. Tijdens deze lessen bezoeken we het bedrijfsleven en komt het bedrijfsleven naar de school toe. Na deze lessen ga je voor het eerst een periode lang op stage, je doet ervaring op in de praktijk. Je volgt het hele jaar een keuzedeel rondom evenementenorganisatie, de context van de opdrachten van de opleiding Marketing & Communication Specialist is geschreven rondom evenementenorganisatie.

Welke vakken krijg je?
De modules bestaan uit lessen marketing en communicatie. Je volgt het vak events en je leert hoe je doelgroepen het beste kunt benaderen en welke strategie je moet toepassen op die specifieke doelgroep. De lessen communicatie staan daarnaast in het teken van hoe je die doelgroep (klanten) kunt bereiken en bijvoorbeeld het foutloos schrijven van een persbericht.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Je krijgt in deze opleiding extra moderne vreemde talen (Duits en Spaans) en de keuzedelen zorgen ervoor dat jij straks de marketing & communicaton specialist bent met een specialisatie rondom evenementenorganisatie.

Toegestaan

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Leidschendam-Voorburg (BOL)

Direct aanmelden

Over jou

 • Je houd van afwisseling
 • Je bent klantvriendelijk
 • Kunst en cultuur
 • Marketing en management
 • Samenwerken 

In de praktijk

Na deze 3-jarige BOL-opleiding op mboRijnland stroom jij door naar het hbo of ga je aan het werk. Je werkt dan bij een evenementenbureau of bij een groot bedrijf op de afdeling die de evenementen voor dat bedrijf organiseert. Denk ook aan theaterbureaus, poppodia en festivals.  

Als marketing en events specialist bedenk je samen met de manager de evenementen. Je maakt een inschatting van de kosten en de opbrengsten van de evenementen die worden georganiseerd. Je maakt draaiboeken om alles perfect te laten verlopen en je evalueert het evenement om te leren wat er volgende keer nog beter kan. Je zorgt ervoor dat het evenement bekend wordt bij de doelgroep en je communiceert dat zo aantrekkelijk dat ze graag naar het evenement komen. Je hebt veel contact met mensen: opdrachtgevers, ontwerpers, artiesten, sprekers, cateraars, noem maar op. Hiervoor zet jij jouw uitstekend ontwikkelde communicatieve vaardigheden dagelijks in, zowel mondeling als schriftelijk.  

Als je klaar bent

 • Doorstroom naar hbo 65% (regio) 56% (landelijk gemiddelde)
 • Percentage gediplomeerden met werk – 76% (landelijk gemiddelde)
 • Bekijk studiewijzer

Aanvullend informatie

 • BOL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Studeren met een laptop
 • Vakken

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Bij deze opleiding raden we je aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Meer informatie over het gebruik van een laptop en over de keuze van een laptop vind je hier.

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.