Manager Retail

Iets verkopen vond je als kind al leuk. Het is echt je talent. Dat heb je misschien ook al bewezen in je bijbaan. Je praat makkelijk met allerlei soorten mensen en wint snel hun vertrouwen. Iedere leuke deal maakt jouw dag goed. En je bent een doorzetter, laat je niet snel uit het veld slaan. Tja…, dan is de keuze voor jou toch niet zo moeilijk? Een opleiding Verkopen & Ondernemerschap ligt voor de hand. Kies voor een uitdagende carrière in de retail.
Bekijk opleidingen

Ontdek hieronder welke opleiding jou het meeste trekt. Heb je die gevonden, meld je dan aan. Gewoon digitaal.

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Je eigen winkel of filiaal runnen, da’s iets voor jou! Als manager retail beheer je een kleine tot middelgrote vestiging of geef je leiding aan een afdeling. Dat kan een afdeling zijn van een warenhuismaar ook van een supermarkt of een bouwmarkt. Je houdt je bezig met de inrichting. Klanten moeten snel wegwijs kunnen worden in je vestiging. Ook de aantrekkelijke presentatie van de producten is jouw zorg. En natuurlijk de verkoop ervan.

Je neemt zelfstandig beslissingen om de omzet te vergroten. Vind jij dat het verkoopbeleid moet worden aangepast, dan stel je dat voor aan het hoofdkantoor. Je beheert de voorraad, maar neemt ook maatregelen tegen winkeldiefstal. Je weet dat een winkel alleen goed draait met gemotiveerd personeel. Daarom zorg je voor een lekkere werksfeer in je filiaal. Ook je klanten merken dat.

Opleidingsinhoud

De opleiding Manager retail is net zo veelzijdig en afwisselend als het vak van filiaalmanager. Eerst leer je alle kanten van de detailhandel kennen. Of je kiest voor een specialisatie in de mode of de parfumerie. Daarna ga je dieper op de lesstof in. Je leert over presentatie, verkoop en service. Over promotiecommercieel en financieel beleid. Over de retailbranche en over leidinggeven. Aan de hand van je eigen leervragen geef je zelf vorm aan je leerproces. De resultaten die je hebt behaald, leg je vast in een portfolio. Bij de afronding van je studie ontwikkel je een filiaalmanagersplan voor jouw filiaal. De kennis en vaardigheden die je in alle opleidingsonderdelen hebt opgedaan, komen in dat plan samen. 

BOL

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.

BBL

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en volg je minimaal 640 uur stage/bpv (per studiejaar) bij een erkend leerbedrijf. Je hebt een praktijkplaats bij een erkend leerbedrijf nodig. Je leert de opleiding in de praktijk en krijgt op school de benodigde kennis en vaardigheden. Het is heel belangrijk om meteen bij de start van de opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen. Heb je hulp nodig bij het vinden van een leerwerkbedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl en bespreek dit in het intakegesprek.

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Beroepseisen

 • Je hebt steeds oog voor de klant, gaat goed met mensen om en bent representatief.
 • Je hebt een ondernemende houding. Staat sterk in je schoenen.
 • Je bent professioneel en commercieel ingesteld. Hebt daarbij een groot verantwoordelijkheidsgevoel.
 • Je kunt anderen stimuleren en motiveren. Je bent zo een voorbeeld voor je medewerkers. Je zoekt altijd naar oplossingen. Wilt resultaten behalen. Daarbij houd je rekening met de doelstellingen die je binnen een bepaalde periode moet halen.
 • Leidinggeven gaat jou goed af. Samenwerken ook. Je onderhoudt je netwerk.
 • De ontwikkelingen in de detailhandel volg je op de voet. Je bent op de hoogte van de laatste trends.

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4  

Maximum aantal plaatsen

Deze opleiding heeft een maximum aantal plaatsen. Het aantal plaatsen geldt voor alle locaties samen. Dit aantal is: 120

We plaatsen studenten op volgorde van aanmelding. Als we het maximum aantal studenten geplaatst hebben, dan kom je op een wachtlijst. Je wordt hier dan over geïnformeerd. 
Je kunt je aanmelden door het aanmeldformulier volledig in te vullen. Daarnaast neem je verplicht deel aan onze intakeactiviteiten: het invullen van onze Startmeter en een intakegesprek. Als een opleiding nog andere intakeactiviteiten organiseert, dan word je daarover geïnformeerd. Zodra dit bekend is, komt dit ook op deze opleidingspagina te staan. Wil je meer informatie over toelating bij mboRijnland kijk dan hier.

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Studeren met Laptop

Bij deze opleiding is veel lesstof webbased dat wil zeggen via internet toegankelijk en dus altijd en overal bereikbaar. We raden je daarom aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Klik hier voor meer informatie (PDF)

Bijzonderheden

Specialisatie mode

Tijdens het volgen van de opleidingen Verkoper, Filiaalmanager en Ondernemer detailhandel kun je een specialisatie mode volgen. Naast het programma van de opleiding krijg je extra lessen mode.

Je schrijft je in voor de opleiding Verkoper, Filiaalmanager of Ondernemer detailhandel. Tijdens het intakegesprek geef je aan dat je de specialisatie mode bij jouw opleiding wilt volgen. Wanneer je motivatie goed is, mag jij deze specialisatie volgen.

Filiaalmanager mode / Ondernemer detailhandel mode

Tijdens de extra lessen mode kun je in overleg met het docententeam een, twee of drie specialisaties Detex volgen en behalen. Detex is het opleidingsinstituut voor de mode-detailhandel. Je kunt het Detex-programma mode-adviseur volgen. Je specialiseert je in de onderwerpen modetrends, collecties, stylingadviezen, de (historie van de) modewereld en materialenkennis. Daarna kun je een Detex-programma modespecialist volgen. Tijdens dat programma  specialiseer jij je in visual merchandising en krijgt het inzicht in en leert de achtergronden van modevorming. Je maakt een examen in Doorn. Hierna kun je het Detex-programma manager Detex volgen. Je leert de voor de modebranche juiste commerciële beslissingen nemen, de juiste modecollecties kiezen en personeel specifiek op modegebied coachen. Het examen maak je in Doorn.

 

Locaties

 • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BOL & BBL)
 • Leiden (Vijf Meilaan) (BOL & BBL)
 • Alphen aan den Rijn (Ambonstraat) (BOL)
 • Woerden (Polanerbaan) (BOL)
 • Zoetermeer (Van Doornenplantsoen) (BOL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL & BBL
Niveau
4
Duur
3 jaar
Locaties
Gouda
Leiden (Vijf Meilaan)
Alphen aan den Rijn
Woerden
Zoetermeer (Van Doornenplantsoen)
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen