Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Tandartsassistent leer je alles wat je nodig hebt om de tandarts te ondersteunen bij verschillende soorten werkzaamheden. Denk hierbij aan het ontvangen van patiënten, behandelingen voorbereiden, het ondersteunen van de tandarts bij deze behandelingen en het schoonmaken van apparatuur.

We leren je welke behandelingen er zijn, wat voor apparatuur de tandarts gebruikt en welke voorbereiding daarbij hoort. Ook leren we je meer over het onderhouden en schoonhouden van de apparatuur. Daarnaast werk je tijdens de opleiding ook aan je sociale en communicatieve vaardigheden. Je moet namelijk niet alleen in staat zijn tot betrokkenheid bij patiënten, maar ook voldoende afstand kunnen nemen van de (emotionele) problemen die zich soms voordoen. Ook leer je over administratie, zoals de telefoon opnemen, patiëntadministratie en patiënten ontvangen zodat jij na de opleiding gelijk aan de slag kan!

Hoe ziet het eerste jaar eruit? 
Er wordt cyclisch gewerkt, waarbij je werkt aan leerdoelen uit een module. Per module neemt de complexiteit toe.
1. Front Office taken 1 en 2.
2. Tandheelkundige zorg 1 en 2.
3. Kwaliteit en Deskundigheid 1 en 2.
4. SLB/BPV begeleiding.
5. Generiek: Rekenen, Nederlands, Engels en Burgerschap.

BOL: Beroeps Opleidende Leerweg, in periode 3 loop je twee dagen per week stage, de overige dagen volg je lessen.
BBL: Beroeps Begeleidende Leerweg, vanaf aanvang werk je minimaal 12 uur per week en kom je één dag per week naar school.

Als de student daaraan ertoe is krijgt hij/zij de mogelijkheid de modules sneller af te ronden. Bijvoorbeeld Front Office module 3 en 4.

Wat zijn de specifieke kenmerken van de opleiding?
Voor Front Office taken, Tandheelkundige zorg en Kwaliteit & deskundigheid heb je 4 modules die je formatief (voorwaardelijk) afrondt. Een module bestaat uit leerdoelen die je op school en/of op de BPV (stage/werkplek) kunt afronden. Sommige leerdoelen behaal je met opdrachten, andere leerdoelen laat je tijdens een praktijkles of op de BPV zien.

Beroepsgerichte modulen:
Module Front Office taken 1, 2, 3 en 4
Module Tandheelkundige zorg 1, 2, 3 en 4
Module Kwaliteit en Deskundigheid 1, 2, 3 en 4

Voor SLB/BPV stel je gedurende het leerproces een portfolio samen waarin je aantoont dat je hebt gewerkt aan jouw (loopbaan)competenties.

Voor de generieke vakken werk je aan:
Rekenen: Getallen, Verhoudingen, Meten/meetkunde en Verbanden
Nederlands: Gesprekken voeren, lezen/luisteren, schrijven en spreken.
Engels: Gesprekken voeren, lezen/luisteren, schrijven en spreken.

Voor Burgerschap lever je onder begeleiding van de docent een inspanning op de leereenheden: politiek, rechtsstaat, maatschappij, arbeid, consument en vitaal.
Bij Loopbaan doe je dat op de leereenheden: talent, werkplek, loopbaansturing.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo? 
Wij bieden uitdagend en gevarieerd onderwijs dat onze studenten motiveert om het beste uit zichzelf te halen. Ons onderwijs is blended: een beproefde mix van leerstrategieën die de studenten ondersteunt bij het leerproces. We delen good practices en geven deze een plaats in ons onderwijs.

Wij geven studenten keuzemogelijkheden. Onze docenten coachen hen om keuzes te maken die bij hen passen. Zo ontdekken studenten hun eigen talenten en pakken zij steeds meer de regie op hun loopbaan en leerproces. We geven, samen met het vmbo, de doorlopende leerroutes vmbo-mbo vorm zodat studenten kunnen verdiepen, verrijken en/of versnellen. Daarnaast hebben we aandacht voor de doorstroom naar hbo.

Toegestane vooropleidingen

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 4
Duur
2 tot 3 jaar
Startmoment
2025, januari 2025, na de zomervakantie
Locaties

Leiden Breestraat (BBL / BOL)

Deze opleiding start ook in januari 2025.

De BOL-opleiding duurt 3 jaar.
De BBL-opleiding duurt 2 tot 3 jaar.

Als je deze opleiding wil gaan volgen moet je, om stage te gaan lopen, van de Rijksoverheid gevaccineerd worden tegen hepatitis B.

Over jou

  • Je bent representatief
  • Je bent nauwkeurig
  • Je bent sociaal
  • Je wilt werken in een tandartspraktijk of ziekenhuis

In de praktijk

Na driejarige BOL- of BBL-opleiding stroom je door naar het hbo of ga je aan de slag! Je werkt bij een tandartsenpraktijk of tandheelkundige specialist, zoals een orthodontist of kaakchirurg. Daarnaast is het ook mogelijk om op de afdeling mondziekte of kaakchirurgie in het ziekenhuis te werken. Je werkt goed samen met tandartsen, artsen en assistenten.

Als tandartsassistent ben je het visitekaartje van de tandarts. Het is belangrijk dat je vriendelijk bent en de patiënt zich op zijn of haar gemak voelt. Je werkt nauwkeurig, zorgvuldig en hygiënisch. Je speelt een belangrijke rol bij de behandeling van patiënten. De tandarts is volledig gericht op de behandeling, jij zorgt ervoor dat alles ‘eromheen’ klopt en op z’n plek ligt. Je assisteert de tandarts bij de behandeling van patiënten en je onderhoudt, desinfecteert en steriliseert het instrumentarium. Verder neem je de telefoon op, regel je het spreekuur, ontvang je patiënten en zorg je dat alle patiëntgegevens in de dossiers kloppen. Je hebt dus veel verantwoordelijkheid!

Het beroep tandartsassistent kun je op verschillende manieren uitvoeren, denk hierbij aan het werken bij een:
– Reguliere tandartspraktijk
– Angsttandarts
– Gnatholoog
– Implantoloog
– Endodontoloog
– Pedondontoloog (kindertandheelkunde)
– Protheticus
– Parodontoloog
– Ouderenzorg
– Slaapapneu
– Restauratief tandarts
– Gehandicaptenzorg
– Orthodontist
– Kaakchirurg
– Tandarts Defensie (landmacht, luchtmacht, marine, DTD)
– Gevangenis/detentie tandarts
– Tandarts aan huis/mobiele tandzorg

Maar denk ook aan andere ontwikkelingen die je aan de hand van een cursus kunt ontwikkelen. Deze cursussen volg je meestal pas na een aantal jaar werkervaring vanuit een praktijk zoals preventie-assistent, lokale verdoving en praktijkmanager. Bovendien kun je na deze opleiding doorstromen naar het HBO.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

  • BOL
  • BBL
  • Kosten
  • Buitenland
  • Vaccinatieplicht
  • Vakken en keuzedelen
  • Studeren met laptop

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Als je deze opleiding wil gaan volgen moet je, om stage te gaan lopen, van de Rijksoverheid gevaccineerd worden tegen hepatitis B. Klik hier voor meer informatie

We leren jou bij Front Office taken een patiënt te ontvangen aan een balie, verschillende werkzaamheden uit te voeren, zoals afspraken maken, begrotingen, verwijsbrieven en voorlichting te geven. We leren voor Tandheelkundige zorg diverse instrumenten klaar te leggen, te assisteren bij verschillende behandelingen en zelfstandig handelingen uit te voeren zoals een sealant, noodkroon, afdruk en röntgenfoto’s te maken. Daarnaast leer je hoe je veilig en hygiënisch werkt. Daarnaast leer je tijdens Kwaliteit en Deskundigheid hoe je kwaliteit kan leveren in een tandartspraktijk en deskundig werkt. Denk hierbij aan wetten en regelgeving, werken volgens protocollen, maar ook wat te doen bij een vermoeden van kindermishandeling en hoe te handelen bij een calamiteit, zoals EHBO. Bij alle onderdelen leer je sociale en communicatieve vaardigheden. Je moet namelijk niet alleen in staat zijn tot betrokkenheid bij patiënten, maar ook voldoende afstand kunnen nemen van de (emotionele) problemen die zich soms voordoen. Daarnaast volgt de student keuzedelen die gericht zijn op het beroep als specialisatie of de student volgt keuzedelen ten aanzien van een vervolgopleiding zoals voorbereiding HBO.
Alle eerstejaarsstudenten van de opleiding tandartsassistent in alle vestigingen van mboRijnland werken met laptops op een draadloos netwerk. Dit betekent dat deze studenten verplicht zijn op school over een eigen laptop te beschikken.

Nieuws