Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Tandartsassistent leer je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om de tandarts te kunnen ondersteunen bij verschillende soorten werkzaamheden. Zoals patiënten ontvangen, behandelingen voorbereiden en het ondersteunen van de tandarts bij deze behandelingen.

Je leert over de administratie: de telefoon opnemen, patiëntadministratie en patiënten in ontvangst nemen. Maar natuurlijk ook over de voorbereiding van en het assisteren bij behandelingen. Hiervoor leer je welke behandelingen er zijn en welke apparatuur de tandarts daarbij gebruikt. Je leert ook over het onderhouden en schoonhouden van deze apparatuur. Daarnaast werk je aan het vormen van je persoonlijkheid. Je moet namelijk niet alleen in staat zijn tot betrokkenheid bij patiënten, maar ook voldoende afstand kunnen nemen van de (emotionele) problemen die zich kunnen voordoen. Tenslotte besteden we bij mboRijnland ook aandacht aan je leer- en burgerschapscompetenties. We leren je hoe je moet studeren en welke waarde en normen van belang zijn in de maatschappij en jouw beroep.

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Leiden Breestraat

Direct aanmelden

Over jou

 • Je bent representatief
 • Je bent nauwkeurig
 • Je bent sociaal
 • Je wilt werken in een tandartspraktijk of ziekenhuid

In de praktijk

Na 3 jaar sluit jij de BOL of BBL-variant van de opleiding Tandartsassistent succesvol af. Je bent dan klaar om aan het werk te gaan, of je stroomt door naar het hbo. Ga je aan het werk, dan werk je bij een tandartsenpraktijk of bij een tandheelkundige specialist, zoals een orthodontist of kaakchirurg. Je kan ook werken bij de afdeling mondziekte of kaakchirurgie in een ziekenhuis. Je werkt goed samen met tandartsen, artsen en andere assistenten.

Als tandartsassistent ben je het visitekaartje van de tandarts. Het is belangrijk dat je vriendelijk bent en de patiënt op zijn gemak kunt stellen. Je moet zeer nauwkeurig, zorgvuldig en vooral ook hygiënisch werken. Je speelt een belangrijke rol bij de behandeling van patiënten. De tandarts moet zijn aandacht volledig kunnen richten op de behandeling. Dat kan alleen als alles ’eromheen’ overgelaten kan worden aan de assistent. Je assisteert de tandarts bij de behandeling van patiënten en je onderhoudt, desinfecteert en steriliseert het instrumentarium. Verder bedien je de telefoon, regel je het spreekuur en ontvang je de patiënten. Gegevens van patiënten noteer je en je legt de dossiers klaar voor de tandarts.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • BOL
 • BBL
 • Kosten
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Studeren met laptop

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Alle eerstejaarsstudenten van de opleiding apothekersassistent in alle vestigingen van mboRijnland werken met laptops op een draadloos netwerk. Dit betekent dat deze studenten verplicht zijn op school over een eigen laptop te beschikken.