Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Apothekersassistent leer jij gesprekken te voeren aan de balie waarbij je goed uitleg kan geven over het gebruik en de bijwerkingen van medicijnen. Je weet welke medicijnen waarvoor worden gebruikt daarom leer je alles over medicatie en de onderliggende klachten waar het voor wordt voorgeschreven. Daarnaast leer je doktersrecepten te lezen, het verwerken van de informatie in de digitale systemen en het belangrijkste, het uitgeven van deze medicijnen aan cliënten.

Daarbij werk je aan het vormen van je persoonlijkheid en het versterken van je sociale vaardigheden. Je staat als apothekersassistent tenslotte veel achter de balie, waarbij je in contact bent met cliënten en soms tactvol met hen het gesprek moet voeren. Ook leer je kennis en vaardigheden uit de meer technische kanten van het beroep, zoals bijvoorbeeld het bereiden van geneesmiddelen (alleen BOL). Je leert het geven van voorlichting over geneesmiddelen en het beheren van de voorraden en de administratieve taken die hierbij horen. Tijdens deze mbo-opleiding op mboRijnland leer je over de waarden en normen die je nodig hebt om goed in de maatschappij te kunnen leven en werken. In de beroepspraktijkvorming tenslotte, leer je het beroep in de praktijk zodat je aan het eind van de opleiding helemaal klaar bent om aan het werk te gaan in een apotheek!

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 4
Duur
2 tot 3 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Leiden Breestraat

Direct aanmelden

Over jou

 • Je bent nauwkeurig
 • Je bent klantvriendelijk
 • Je hebt interesse in medicatie
 • Je wilt werken in een apotheek, ziekenhuis of gezondheidscentrum

In de praktijk

Je volgt de BOL-variant van deze opleiding gedurende 3 jaar. Maar misschien ben jij wel iemand die dit sneller kan. Dan is deze mogelijkheid er ook. Dit zal blijken gedurende het 1e leerjaar. Daarnaast is het mogelijk om de opleiding in de BBL-variant te volgen. Deze variant duurt in principe 2 jaar. Nadat je bent geslaagd ga je aan het werk of stroom je door naar een hbo-opleiding. Je kunt gaan werken bij een openbare apotheek, ziekenhuisapotheek, apotheekhoudende huisarts of in de farmaceutische industrie. Je werkt daarbij intensief samen met de apotheker en andere assistenten en zorgverleners.

Als apothekersassistent neem je recepten in ontvangst en controleer je deze recepten. Daarnaast bereid je geneesmiddelen en geef je voorlichting over het gebruik van geneesmiddelen. Je hebt goede farmaceutische en medische kennis. Als je een verkeerd advies geeft, kan dat grote (medische) gevolgen hebben voor de klant. Ook ben je klantvriendelijk, tactvol, nauwkeurig en kan je je jezelf goed verwoorden, maar ook goed luisteren. Je helpt bij het beheren van de voorraad, de cliëntenadministratie en de financiële administratie. Alles wat jij doet, doe je geconcentreerd, nauwkeurig en je werkt altijd hygiënisch.

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • BOL
 • BBL
 • Kosten
 • Studeren met laptop

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Alle eerstejaarsstudenten van de opleiding apothekersassistent in alle vestigingen van mboRijnland werken met laptops op een draadloos netwerk. Dit betekent dat deze studenten verplicht zijn op school over een eigen laptop te beschikken.