Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Facilitair Leidinggevende leer jij alles over het beheren van gebouwen en aansturen van medewerkers. Jij bent de onmisbare kracht die de organisatie draaiende houdt. Je zorgt er onder andere voor dat de voorraden in het gebouw zijn aangevuld en dat de roosters van de medewerkers kloppen. 

Je leert goed plannen en coördineren, want jij bent straks de leidinggevende over de facilitaire zaken binnen het bedrijf. Ook leer je medewerkers aansturen van verschillende afdelingen, zoals de catering, technische dienst en schoonmaak. Ook leer je begrotingen op te stellen en deze te bewaken. Je krijgt tijdens je opleiding ook al een kijkje in de keuken door middel van een stage. Zo weet je precies waar je aan toe bent na je afstuderen! 

Het eerste jaar
Een studiejaar bestaat uit vier periodes van tien weken. In het eerste jaar volg je in de eerste twee periodes theorie- en praktijkles. Ook bereiden we je voor op je stage. In periode drie ga je namelijk stagelopen. Dit doe je bij een erkend leerbedrijf. In de vierde periode volg je weer theorie- en praktijkles 

Vakken en keuzedelen
Je maakt kennis met het facilitaire werkveld door middel van theorie, praktijk, projecten en stage. Je volgt allerlei beroepsspecifieke vakken, zoals:  

  • Gebouwbeheer 
  • Veiligheid in het bedrijf (ARBO) 
  • Repro en archief 
  • Catering 
  • Financiële administratie 
  • Personeelsmanagement  

Voor deze vakken maak je opdrachten. Die doe je soms in groepsverband en soms alleen.  

Daarnaast volg je nog algemene vakken: Nederlands, rekenen, Engels en burgerschap.  

Gedurende je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider. We noemen dit een slb’er. Bij je slb’er kun je terecht voor vragen en advies.  

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Onze docenten kijken verder dan het behalen van je diploma. Ze denken met je mee over jouw toekomst. Daarnaast doen we met deze opleiding ieder jaar mee aan de vakwedstrijden voor het mbo: Skills Heroes. In 2023 heeft Sandjana, student van mboRijnland, zelfs een bronzen medaille gewonnen. Je leest haar skills-ervaringen hier 

Toegestane vooropleidingen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Leiden Storm Buysingstraat (BOL)

Direct aanmelden

Over jou

Student vertelt

In de praktijk

Na de driejarige BOL-opleiding stroom je door naar het hbo of ga je aan het werk! Je werkt bij een congrescentrum, evenementenorganisatie, festival, hotel, groot bedrijfskantoor of schoolgebouw. Je bent leidinggevende, dus hebt een verantwoordelijke taak. Je kan goed samenwerken en taken uitzetten bij je collega’s. 

Als facilitair leidinggevende ben jij (mede)verantwoordelijk voor de uitvoering van de werkzaamheden. Je stuurt de facilitair medewerkers aan, zorgt voor een goede planning en lost problemen op. Kortom: dankzij jouw inzet loopt alles in en om het gebouw op rolletjes. Tijdens de studie heb je brede kennis aan zaken opgedaan, ken je het belang van goed organiseren en weet je collega’s te enthousiasmeren voor hun werk. Je bent dienstverlenend en in staat om (economische) belangen af te wegen. Je bent de spin in het web binnen de organisatie! 

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

  • BOL
  • Kosten

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn de Open Dagen?

Informatie over de Open Dag en andere voorlichtingsevenementen van mboRijnland kun je vinden in onze voorlichtingskalender

Nieuws