Wat ga je leren?

We leren je tijdens de opleiding Retailmedewerker alles over het verkopen van producten en diensten in de retail. We nemen je mee in de wereld van klantvriendelijkheid, de klantreis en presenteren van artikelen. Van nature houd je van verkopen en ga je graag en makkelijk met mensen om. Daarna gaan we dieper op de stof in en leren we je meer over verkopen, goederenstroom, service verlenen, presentatie van producten en over verschillende retailconcepten.

Tijdens de opleiding Retailmedewerker staat het beroep van verkoper centraal. Ervaring opdoen in de praktijk is hierin belangrijk. Bij het werken als verkoper moet je kunnen samenwerken, initiatieven nemen, creativiteit tonen en klantvriendelijk zijn.

Uiteraard word je hierbij goed begeleid. De kennis die je voor je werk nodig hebt wordt op school gegeven. Vooral in de periode dat je stageloopt zijn er veel vakken op school die samenhangen met jouw eerste praktijkervaring. De opleiding wordt gekenmerkt door een mooie afwisseling van theorie en praktijk.

Wat ga je leren?
Bij de opleiding Retailmedewerker – Verkoper leer je alles over het werken in een winkel. Je leert over klantvriendelijk zijn, verkoop en presenteren van goederen. Je weet van aanpakken en je gaat graag met mensen om. Bij onze mbo-niveau 2 opleiding Retailmedewerker is het mogelijk om je diploma binnen 1 jaar te halen.

Het eerste jaar
De opleiding is zo ingericht dat je binnen één jaar je diploma zou kunnen halen. Het jaar is verdeeld in vier periodes van 10 weken. Elke periode bestaat uit negen weken les en een week met toetsen en examens.

De eerste 10 weken ligt de nadruk op het leren kennen van de retailbranche en welke begrippen daarbij horen, bijvoorbeeld veilig werken in de winkel. In de tweede periode krijg je vakken over goederen en marketing. In de derde en vierde periode loop je 2 dagen per week stage bij een leerbedrijf. De andere drie dagen volg je vakken op die afgestemd zijn op jouw stage. Bij welke bedrijven kun je zoal stagelopen? Denk aan: supermarkten, sport- en kledingwinkels, elektronicawinkels en alle overige soorten winkels.

Voorbeelden van vakken
De nadruk ligt op modules die ingaan op het werk dat je gaat doen. Denk aan:
– Goederen
– Retail sales
– Artikelpresentatie
– Hospitality

Vakken en keuzedelen
Tijdens de opleiding kun je ook kiezen uit een groot aantal keuzedelen. Een paar voorbeelden van keuzedelen zijn: Engels in het beroepsonderwijs, Blijvend fit, Duurzaamheid, Mode en Supermarkt.

De algemene vakken zijn: Nederlands, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling en bereiden je voor op de examens in de praktijk.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Wij geloven in een persoonlijke aanpak. Zo kun je zelf kiezen of je de studie binnen een jaar wilt afronden of toch wat meer tijd wilt nemen. Je kunt ook extra vakken volgen om je opleiding interessant te maken met vakken die jij leuk vindt. Maar ook als het door persoonlijke omstandigheden niet lukt word je begeleid tijdens de studie om zo het beste eruit te halen voor jou!

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
MboRijnland onderscheidt zich ook door de integratie van het leren op school en op de werkplek. Leren voor een beroep doe je nu eenmaal sneller in de praktijk. Samen met het bedrijfsleven geven wij lessen en opdrachten op de werkvloer. Zo hebben we bijvoorbeeld onze eigen studentenwinkel, genaamd Giftstore in Zoetermeer.

Ook hebben we een nauwe samenwerking met het luxueuze winkelcentrum Westfield Mall of the Netherlands. Door onze samenwerking met dit winkelcentrum met internationale allure krijg je de kans om aan de meest innovatieve projecten mee te werken. Op deze manier word je goed voorbereid op het beroep van Retailmedewerker en wordt studeren veel leuker!

Toegestane vooropleidingen

  • Diploma vmbo basis- of kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
  • Diploma mbo-opleiding niveau 1
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 2
Duur
1 tot 1,5 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Leidschendam-Voorburg (BBL / BOL)

Over jou

  • Commercieel
  • Werken in een winkel of showroom
  • Instructies opvolgen
  • Klantvriendelijk

In de praktijk

Je kan bij deze opleiding kiezen voor een BBL variant. Je gaat een keer per week een dag naar school, naast je werk bij een erkend leerbedrijf. Zo zit je niet de hele week op school en verdien je ook een salaris. Door de combinatie van werken en leren zijn BBL studenten zeer gewild bij werkgevers.

Na de anderhalf jarige BOL of BBL-opleiding stroom je door naar een niveau 3 opleiding of ga je aan het werk! Je werkt in een winkel, zoals een modewinkel, supermarkt, filiaal van een grootwinkelbedrijf of zelfstandige winkel. Je kan dus overal in Nederland terecht!

Als verkoper help en adviseer je klanten op een vriendelijke en deskundige manier. Jij weet alles over de producten die jullie verkopen en daar vertel je graag over. Je voert verkoopgesprekken en rekent vervolgens af. Klachten in de winkel? Die weet jij op de juiste manier af te handelen. Ook zorg jij ervoor dat de winkel er altijd netjes uitziet, de artikelen overzichtelijk gepresenteerd zijn en de opslag op orde is.

Als je klaar bent

  • Doorstroom binnen mbo - 41% (deze opleiding)
  • Percentage gediplomeerden met werk - 83% (deze opleiding) 70% (landelijk gemiddelde)
  • Bekijk studiewijzer

Aanvullende informatie

  • Kosten
  • BOL
  • BBL
  • Buitenland
  • Keuzedelen
  • Ondernemerschap
  • Studeren met een laptop
  • Vakken

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Bij deze opleiding raden we je aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Meer informatie over het gebruik van een laptop en over de keuze van een laptop vind je hier.

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.