Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Medewerker Marketing & Communicatie leer je alles over marketing en hoe dit in de praktijk werkt. Je leert om producten en diensten onder de aandacht te brengen op doelgerichte, creatieve manieren. Je werkt mee aan bijvoorbeeld een billboard langs de snelweg. Of een reclamespotje op de televisie.

Je hebt altijd al commercieel kunnen denken. Die vaardigheid ontwikkel je verder tijdens deze opleiding. Je leert om producten zo goed mogelijk te verkopen. Hiervoor is een goede communicatie belangrijk. Je leert hoe je een verkoopactie uitvoert en meer te weten komt over je concurrenten. Hoe je de mooiste flyers en posters maakt. Hoe je commerciële brieven en webteksten schrijft, in het Nederlands, Engels en een derde taal. Verder leer je hoe je een marktonderzoek uitvoert en hoe je de uitkomsten daarvan analyseert. Hierbij komt je cijfermatig inzicht goed van pas. De opleiding staat heel dicht bij de praktijk. Ieder jaar loop je stage bij een bedrijf.

Let op: deze opleiding kun je ook volgen in de internationale variant. Ontdek wat de verschillen zijn.

Toegestaan

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Gouda

Leidschendam-Voorburg

Leiden Bètaplein

Woerden

Direct aanmelden

Over jou

 • Je hebt affiniteit met marketing en management
 • Je kunt goed samenwerken
 • Plannen en organiseren
 • economie en office

In de praktijk

Na 3 jaar sluit je de BOL-opleiding Medewerker Marketing en Communicatie succesvol af. Je stroomt daarna door naar het hbo of gaat aan het werk. Je werkt dan op de marketing- of communicatieafdeling van een bedrijf. Je kunt dus op veel verschillende plekken en branches terecht. Of je werkt bij een marketingbureau. Dan werk je bij één bedrijf voor verschillende klanten.

Als medewerker marketing en communicatie breng je zaken zo goed mogelijk onder de aandacht. Bestaande en nieuwe klanten moeten weten wat jullie producten en diensten zijn. In deze functie ben je zeer geïnteresseerd in reclame. Je weet precies wat er wel en niet goed aan is en waarom. Zelf heb je duidelijke ideeën hoe je interesse moet kweken voor je eigen producten en diensten. Je helpt bij het opstellen van marketingplannen. Bedenkt marketingcampagnes en werkt ze uit. Ook doe je uitgebreid marktonderzoek: je analyseert waar je klanten zitten en wat ze precies willen.

Studie in cijfers

Aanvullend informatie

 • Kosten
 • BOL
 • BBL
 • Doorstroommogelijkheden
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

De patissier is in de meeste bakkerijen een eindfunctie, maar je kunt doorstromen naar het management of verdergaan als ondernemer. Binnen het onderwijs kun je doorstromen naar de associate degree Small business & retail management, de hbo-opleiding Voedingsmiddelentechnologie met een specialisatie Bakkerijtechnologie of de docentenopleiding Bakkerij (consumptieve techniek).

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Veel gestelde vragen

Wanneer zijn de Open Dagen?

Deze zijn per opleiding en locatie afhankelijk. Bekijk voor meer informatie onze voorlichtingskalender

Locaties