Wat ga je leren?

Bij de opleiding International Business Studies haal je twee diploma’s. Het diploma Junior Accountmanager en het internationaal erkende diploma BTEC Extended Diploma in Business Level 3. Hiermee kun je eerder aan de slag bij een internationale organisatie en stroom je makkelijker door naar het hbo.

Je leert tijdens de opleiding commercieel denken, verkopen, zelfstandig zaken doen en relaties onderhouden. We leren je een hogere omzet genereren, offertes opstellen, klanten werven en onderhandelen over een prijs. Daarnaast leer je om je eigen verantwoordelijkheid te nemen, samen te werken en om een verkoopgesprek in het Engels te voeren. Kortom, allemaal vaardigheden die je bij een internationaal bedrijf nodig hebt! Je werkt aan projecten waarin de lesstof van de vakken aanbod komt. De projecten staan dicht bij de praktijk. Je ontwikkelt je probleemoplossend vermogen en je creativiteit. Extra leuk is dat je tijdens de opleiding mogelijk ook op stage gaat naar het buitenland. Zo leer jij je pas écht goed voorbereiden op jouw toekomstige job! Ook krijg je de mogelijkheid om een Anglia diploma te behalen. Dit betreft een tweetalige opleiding, een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal is noodzakelijk.

Het eerste jaar
In het eerste jaar word je meegenomen in alle facetten van het bedrijfsleven. Dit doen we aan de hand van de BTEC methode van Pearson. We beginnen de opleiding dan ook gelijk in het Engels. Lessen die je volgt zijn zowel theorielessen en begeleidingslessen. Tijdens de begeleidingslessen werk je onder begeleiding van je docent aan opdrachten.

In het eerste jaar volg je ook gelijk de opleiding Junior Accountmanager. Dit onderdeel van de opleiding is in het Nederlands. Wekelijks volg je lessen, waarmee we je voorbereiden op de examens en stageperiode. In de tweede helft van het eerste jaar start ook je stage als Junior Accountmanager.

Vakken en keuzedelen
Voor het Engelse onderdeel van je opleiding sluit je in drie jaar tijd 16 units af. Dit doe je door zogenoemde tasks. Deze tasks bestaan uit verslagen, presentaties, posters en artikelen.

Voor het andere onderdeel van de opleiding, Junior Accountmanager, werk je aan vier kerntaken:

 1. Onderzoek de markt en doe voorstellen voor een commercieel beleid: hierbij doe je verbetervoorstellen in het commercieel beleid van je stagebedrijf.
 2. Voer een verkooptraject uit: dit gaat van acquisitie ophalen tot het daadwerkelijk verzenden van goederen. Dit zorgt ervoor dat je begrijpt hoe het proces van A tot Z werkt.
 3. Relatiebeheer en klantenservice: je leert contacten met klanten onderhouden en eventuele klachten afhandelen.
 4. Accountmanagement: je leert een accountplan opstellen, waarmee je nieuwe klanten binnenhaalt of bestaande klanten binnen houdt. Je leert hierbij ook meer over het opbouwen van een netwerk.

Daarnaast krijg je de mogelijkheid om keuzedelen te volgen. Keuzedelen geven je de kans om je kennis te verdiepen of verbreden over een onderwerp. Het keuzedeel Werken in het buitenland 2 is verplicht. Om dit keuzedeel af te ronden moet je in het tweede of derde studiejaar stagelopen in het buitenland. De overige ruimte voor keuzedelen mag je zelf invullen.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Het is een excellente opleiding waarbij je twee diploma’s haalt: het BTEC Business level 3 en het niveau 4 diploma Junior Accountmanager. Elk jaar organiseren we een excursie naar het buitenland, waarbij we een onderdeel van BTEC uitvoeren en bedrijven bezoeken. Daarnaast krijg je tijdens de excursie de vrijheid om te genieten van de culturele hoogtepunten van de betreffende stad.

Let op: kies je voor deze opleiding, dan kies je voor een verzwaard programma. Je besteedt meer tijd aan studie dan de gemiddelde mbo niveau 4 student. Ben je gemotiveerd en rond je de opleiding succesvol af, dan krijg je er twee diploma’s voor terug!

Extra kosten
Voor deze variant van de opleiding wordt een verplichte bijdrage van €300 voor studiejaar 1 en €350 voor studiejaar 2 en voor studiejaar 3 voor excursies en activiteiten in rekening gebracht. 
Te betalen bij start van de opleiding: de inschrijving bij Pearson voor het tweede diploma voor de opleiding International Business Studies: € 450.

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

Aanvullende eisen
Deze opleiding heeft aanvullende eisen. Je moet voldoen aan deze eisen om geplaatst te kunnen worden. Het gaat om de voldoende beheersing van de Engelse taal.(Let op: dit betreft een tweetalige opleiding, dus een goede beheersing van de Nederlandse taal is ook noodzakelijk)

Aanvullende instroomactiviteiten
Nadat jij je hebt aangemeld, word je uitgenodigd voor een assessment. Hier bepalen wij of je de Engelse taal voldoende beheerst om aan te kunnen haken bij het niveau van de opleiding. Het assessment is op een aantal vaste momenten in het jaar. Nadat is aangetoond dat jouw niveau voldoende is beoordeeld word je uitgenodigd voor een intakegesprek. Tijdens het intakegesprek willen we graag horen waarom jij deze zwaardere variant van de opleiding wilt volgen. Het intakegesprek is daarnaast in het Engels. Mocht je niet worden toegelaten tot de internationale opleiding, dan kom je in aanmerking voor de reguliere variant van Junior Accountmanager.

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Leidschendam-Voorburg (BOL)

Let op:
De opleiding start in 2024 niet in Woerden

Deze opleiding heeft aanvullende toelatingseisen!

Direct aanmelden

Over jou

 • Commercieel ingesteld
 • Internationale werkomgeving
 • Je doet je werk zelfstandig en nauwkeurig
 • Je werkt goed samen
 • Je bent communicatief

In de praktijk

Je volgt de BOL-opleiding en na drie jaar studeer je af. Je bezit dan twee diploma’s, namelijk die van Junior Accountmanager en het BTEC Extended Diploma in Business level 3. Je stroomt gemakkelijk door naar het hbo je gaat aan het werk in het binnen- of buitenland. Je bent verantwoordelijk voor de verkoop van producten of diensten. Je houdt de internationale markt goed in de gaten en spoort nieuwe ontwikkelingen op. Iets ontdekt? Dan weet jij dit als eerste te verkopen!

Als Junior Accountmanager bij een internationale organisatie ben je veel in contact met klanten uit binnen- en buitenland. Om bij te blijven volg je regelmatig vakgerichte cursussen. Zo weet jij jouw account – mooi woord voor klant – altijd goed in te lichten. Je biedt jouw klant een offerte aan die precies aansluit bij zijn wensen en onderhandelt over prijzen. Je handelt eventuele klachten zo af, dat de klant tevreden is én blijft. Een tevreden klant is de sleutel tot succes. Het is voor jou de uitdaging om een langdurige relatie met je account op te bouwen. Die klant kan in Nederland zitten, maar ook in China of Brazilië. Voor jou maakt dat niet uit. Jij spreekt net zo makkelijk Engels als Nederlands.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • BOL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Studeren met een laptop
 • Bijzonderheden

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Bij deze opleiding raden we je aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Meer informatie over het gebruik van een laptop en over de keuze van een laptop vind je hier.

Kies je voor deze opleiding, dan kies je voor een verzwaard programma. Je zult meer tijd aan school moeten besteden.  Als je gemotiveerd bent en de opleiding succesvol afrondt, krijg je hier twee diploma’s voor terug. 

Voor deze opleiding is het kledingvoorschrift: zakelijk, netjes.