Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Eerste Autoschadehersteller leer je complexe schadereparaties zelfstandig uitvoeren. Je leert grote reparatieplekken uitdeuken en strak maken, uitdeuken zonder spuiten, carrosseriedelen meten en richten en nieuwe onderdelen lassen, lijmen en het maken van hybride verbindingen.

Als Eerste Autoschadehersteller leer je zichtbare én onzichtbare schade herstellen. Ook leren we je het taxeren van autoschades. Bij taxaties maak je een kostenbegroting voor het herstellen van de schade. Daarnaast leer je tijdens de opleiding samenwerken met collega’s, leidinggevenden en klanten.

Het eerste jaar
Tijdens de opleiding ga je vijf dagen per week aan de slag. Vier dagen ben je aan het werk bij een autoschadeherstelbedrijf en één dag per week volg je lessen. Je wordt de gehele studie begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er) en stagebegeleider. Met de stagebegeleider bespreek je hoe het gaat bij je leerwerkbedrijf. Wat je leert houd je bij in een opdrachtenboek. Je start met eenvoudige opdrachten en werkt steeds meer aan complexe opdrachten. Van kleine autoschades naar complexe grotere autoschades. De stagebegeleider bespreekt samen met jou wat het beste voor je is, en hoe je de opleiding goed doorloopt.

Vakken en keuzedelen
Je werkt tijdens de opleiding aan veertien Praktijk Relevante Opdrachten (PRO’s). Tijdens de lessen krijg je de nodige theorie en pas je vervolgens toe in de praktijk. Bij het leerwerkbedrijf werk je zelfstandig aan de oefenopdrachten van je PRO’s. De veertien PRO’s bestaan uit:

  1. Schoonmaken van het voertuig voor/na reparatie
  2. De- en montage van eenvoudige geschroefde delen
  3. Voorbewerken, afplakken en afdekken
  4. Onderhoud werkplaatsapparatuur en gereedschap
  5. Herstellen van beschadigde carrosseriedelen
  6. Vernieuwen van carrosseriedelen
  7. De-/ monteren en inregelen van voertuigsystemen
  8. Carrosserie en veiligheidssystemen
  9. Schadediagnose
  10. Herstellen van carrosseriedelen
  11. Meten met een universeel meetsysteem
  12. Richten carrosserie
  13. Vervangen van niet geschroefde carrosseriedelen
  14. Werkplaats, gereedschap en apparatuur

Beheers je de oefenopdrachten, dan is het tijd om de eindopdrachten van je PRO’s af te ronden. Op die manier werk je toe naar je examens!

Naast de beroeps specifieke vakken volg je ook generieke vakken, zoals: Nederlands, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap. Daarnaast krijg je ook de mogelijkheid om je te specialiseren door middel van Keuzedelen. Een keuzedeel geeft jou de mogelijkheid om je in een onderwerp te verdiepen. Keuzedelen waar je uit kunt kiezen zijn: Digitale vaardigheden, Duurzaamheid en Schadecalculatie in de carrosseriebranche.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Je werkt tijdens deze opleiding met de nieuwste gereedschappen, materialen en apparatuur. Dit zorgt ervoor dat jij met alle auto’s aan de slag kan. Daarnaast werk je met allerlei verschillende merken auto’s, waaronder auto’s met de modernste technieken en rijveiligheidssystemen. Ook heb je als Eerste Autoschadehersteller verschillende doorgroeimogelijkheden. Je kan doorgroeien tot Technisch specialist autoschadeherstel, Schadecalculator, Werkplaatsmanager of Verzekeringsexpert. 

Toegestane vooropleidingen

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BBL
Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BBL)

Direct aanmelden

Over jou

  • Kunnen analyseren
  • Werken in een werkplaats of productieruimte
  • Klantvriendelijk
  • Reparatie en onderhoud
  • Technisch inzicht

In de praktijk

Je leert het vak Autoschadehersteller vijf dagen in de week, waarvan één dag op school en vier dagen bij een autoschadeherstelbedrijf. Dit is altijd een erkend leerbedrijf. Je werkt bij het leerbedrijf aan de oefendrachten uit je beroepspraktijkvorming-opdrachtenboek. Beheers je alle oefenopdrachten, dan rond je ze in de praktijk met eindopdrachten (PRO) af. Na het afronden van de eindopdrachten doe je een vakkennisexamen, het beroepshoudingsexamen (BHE) bij je werkgever en sluit je af met een beroepsvaardigheidsexamen (BVE) bij de Innovam. 
 
Na het volgen van deze driejarige BBL-opleiding kan jij door naar de niveau 4 opleiding Technisch Specialist Autoschadehersteller of ga je aan het werk. Je werkt dan bij een autoschadeherstelbedrijf, carrosseriebedrijf of de autoschadeherstelafdeling van een automobielbedrijf. Je voert vervangings- en herstelwerkzaamheden uit aan carrosserieën en aan complexe voertuigsystemen. Je leert deze werkzaamheden geheel zelfstandig uit te voeren. 

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

  • Kosten
  • BBL
  • Buitenland
  • Keuzedelen
  • Ondernemerschap

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap