Studenten mboRijnland kleuren Leiden oranje om aandacht voor geweld tegen vrouwen

Vandaag, 30 november, tussen 12.00 en 15.00 uur kleuren studenten Social Work van mboRijnland de straten van Leiden oranje. Met milieuvriendelijke graffiti spuiten ze op diverse plekken oranje handen op de stoep en de woorden ‘Stop geweld tegen vrouwen’.

De studenten doen mee aan de (inter)nationale actie Orange the World; in veel Nederlandse, maar ook buitenlandse steden, vragen organisaties en burgers op verschillende manieren aandacht voor het geweld tegen vrouwen.

Leren in de praktijk
Astrid Prakke-Bruins, docent mboRijnland: “Onze studenten Social Work zijn maatschappelijk betrokken en zetten zich straks in hun werk in om mensen deel te laten nemen aan de maatschappij. Daarnaast is belangenbehartiging ook onderdeel van hun werk. Met deze actie voelen ze wat het betekent om actie te voeren en op te komen voor vrouwen die slachtoffer zijn van geweld. Ze leren in de praktijk.”

Oranje handen en medestander
Vrouwennetwerk Leiden vroeg mboRijnland om mee te doen aan de actie. De gemeente Leiden gaf toestemming voor het kleuren van de straten. Afgelopen woensdag begonnen de voorbereidingen al voor de studenten en beschilderden ze hun eigen t-shirt met oranje handen en het woord ‘medestander’.

Vandaag rond 12 uur starten de studenten, gewapend met een spuitbus en gehuld in witte pakken en oranje pet, hun actie bij locatie mboRijnland op de Breestraat en kleuren de straten oranje. Ook op het Centraal Station, de Koornbeursbrug, de Garenmarkt en in de Haarlemmerstraat zullen de oranje handen en teksten te vinden zijn.

De actie past in het gedachtegoed van mboRijnland dat gelijkwaardigheid en inclusiviteit hoog in het vaandel heeft.

Dit artikel (premium) verscheen vandaag (1 dec) in Leidsch Dagblad.