Vandaag presenteerden studenten van mbo, hbo en universiteit hun innovatieve ruimte-ideeën aan astronauten en Eppo Bruins, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Tijdens de finale van het programma NL MOONSHOTS ’24 kregen drie studententeams de kans om bij mboRijnland hun ‘crazy idea’ te pitchen, waaraan ze de afgelopen negen maanden hebben gewerkt. Behalve bij mboRijnland gaven Moonshots-studenten op nog acht andere locaties in het hele land pitches aan bezoekende astronauten.
Maurice (foto midden), deelnemer Moonshots en student mboRijnland: ‘In dit project kon ik al mijn passie voor de ruimtevaart kwijt. Bovendien heeft meedoen aan Moonshots mij de mogelijkheden laten zien die ruimtevaart biedt om problemen op aarde aan te pakken. We hebben niet alleen geleerd om groot te dromen, maar ook om die dromen concreet te maken en uit te werken tot een uitvoerbaar idee,” aldus de enthousiaste deelnemer van team ‘Twenty-Four’. Hij bedacht samen met zijn medestudenten een zelfvoorzienend ruimtestation voor ruimte-
exploratie, dat kunstmatige zwaartekracht en verticale landbouw bevat.
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap investeert dit jaar extra in Moonshots. Minister Bruins: ‘Het is inspirerend om te zien dat studenten al tijdens hun studie kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de ruimtevaart. Deze samenwerking tussen vakmensen uit verschillende onderwijsvelden bevestigt dat we iedereen nodig hebben om tot grote hoogte te komen. Zo kunnen we de maatschappelijke uitdagingen van nu én van de toekomst het hoofd bieden.’
Lucien Geelhoed, ontwikkelaar Moonshots, vult aan: ‘We hebben gezien hoe creatief en gedreven deze studenten zijn. Hun ideeën hebben ons niet alleen verrast, maar inspireren ook de ruimtevaartsector om verder te kijken dan de bekende grenzen.’
Wat is Moonshots?
Moonshots is een idee en initiatief van het Netherlands Space Office (NSO), gefinancierd door het ministerie van OCW, waarin in totaal 40 studententeams hun ‘crazy ideas’ voor de ruimtevaart hebben uitgewerkt. Het is belangrijk studenten van allerlei studies uit mbo, hbo en wo te inspireren en mee te geven dat er alle reden is om te denken en dromen over werken in of met ruimtevaart, vindt NSO-directeur Harm van de Wetering: ‘Ruimtevaart is niet meer ver van je bed of alleen weggelegd voor rocket scientists. De samenleving is doordrenkt van ruimtevaart en de toepassingen daarvan. Nederland heeft grote ambities voor de toekomst, maar daar hebben we wel het talent voor nodig dat nu in de collegezalen of praktijkruimtes van mbo, hbo en universiteiten zit.’
Astronaut als coach
Astronauten hebben de studenten de afgelopen maanden via online sessies geadviseerd en geïnspireerd om hun plannen te ontwikkelen die kunnen bijdragen aan de ruimtevaart en maatschappelijke uitdagingen op aarde. Vandaag presenteren al deze studententeams bij negen verschillende onderwijsinstellingen hun resultaten aan astronauten, die in Nederland zijn voor het jaarlijkse ASE Planetary Congress.
Bij mboRijnland waren vanmorgen drie studententeams die hun drie verschillende ideeën pitchten aan de astronauten Pedro Duque en Julie Payette en aan minister van OCW, Eppo Bruins.
Finale Moonshots, startschot Space for Talent
De Moonshots-finale is de afsluiting van een zeer inspirerende periode, waarin de studenten veel hebben geleerd van elkaar en over de ruimte en de kansen en mogelijkheden die de ruimte biedt voor het oplossen van problemen op aarde. Tevens is dit moment de start van een vervolgproject ‘Space for Talent’. Deze meerjarige campagne, ondersteund door het NSO, SpaceNed en de NL Space Campus, heeft als doel om jong talent te stimuleren een carrière in de ruimtevaart of een aanverwant veld na te streven.
Ruimtevaart is overal om ons heen
Want als Moonshots één ding heeft aangetoond, dan is het wel dat iedere mbo’er, hbo’er en universitaire student kan nadenken over een onderneming of carrière in de ruimtevaart. Want ruimtevaart en de toepassingen ervan zijn overal om ons heen. In landbouw en natuurbeheer, transport en logistiek, techniek en ICT, stedelijke planning en ruimtelijke ordening, water- en kustbeheer en ga zo maar door.
Meer informatie over het Moonshots programma is te vinden op: https://moonshots24.nl/. Voor meer informatie over de Nederlandse ruimtevaart, bezoek de website van het Netherlands Space Office, www.spaceoffice.nl.