Samenwerking mboRijnland en BLOS Kinderopvang leidt in 1,5 jaar op tot Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker

De kinderopvang heeft met grote personeelstekorten te maken. Om meer kwalitatief personeel op te leiden, werkt mboRijnland samen met BLOS Kinderopvang aan een verkort BBL-leertraject. Deze samenwerking is officieel vastgelegd in LLokaal bij mboRijnland Lammenschans. Mbo-studenten met een vakopleiding op zak, havisten en vwo’ers kunnen nu in 1,5 jaar tijd worden opgeleid tot Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker.

Verkort leertraject

Het verkorte leertraject is erop gericht om meer studenten te stimuleren de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker te gaan doen. De BBL-opleiding duurt 1,5 jaar in plaats van de gangbare 3 jaar. De intensieve begeleiding op de werkvloer is een voorwaarde voor het slagen van dit verkorte traject. De verkorte opleiding wordt bekostigd door BLOS Kinderopvang, waar de studenten 3 á 4 dagen in de week werkzaam zijn tijdens de opleiding. De student krijgt 1 dag in de week les bij mboRijnland Leiden Lammenschans. Het verschil met de reguliere driejarige BBL-opleiding, is dat alle studenten in het verkorte traject op dezelfde werkplek zitten.

Samenwerking

De eerste bedrijfsklas met 22 studenten is inmiddels van start gegaan. Angelique, docent en kartrekker vanuit mboRijnland vertelt: “BLOS is een belangrijke samenwerkingspartner in onze regio en de samenwerking bevalt ontzettend goed. We zijn met de eerste klas gestart op 1 september en we zijn nu al de mogelijkheden aan het bekijken om in februari 2023 met een nieuwe klas te starten. Het is fantastisch om te zien hoe gemotiveerd onze studenten zijn. De leeftijden lopen uiteen van 20 tot 56 jaar en elke student heeft er heel bewust voor gekozen om dit verkorte traject te volgen. Met deze nieuwe samenwerking, het starten van een bedrijfsklas, willen we bijdragen aan het terugdringen van de personeelstekorten in deze sector.”

Ook BLOS is trots op de samenwerking: “Deze samenwerking is een mooi praktijkvoorbeeld hoe we als bedrijfsleven en mbo-instelling gezamenlijk bijdragen om de maatschappelijke noodzaak van het tekort aan gekwalificeerd personeel in de kinderopvang op te lossen, aldus Anoek Klein Swormink, Recruitment Director BLOS Kinderopvang.”

Omscholen

Patricia is 56 jaar en besloot zich om te scholen na jaren in de reisbranche te hebben gewerkt: “De afgelopen twee jaar is de reisbranche erg veranderd en ik heb twee passies; reizen en kinderen. Ik besloot mijn andere passie te volgen. Toen zag ik deze opleiding voorbijkomen en het feit dat ik het versneld kan doen trok mij over de streep. Ik ben erg enthousiast over de opleiding in combinatie met het werken bij de BSO van BLOS. De pedagogiekvakken die we tijdens de lessen bij mboRijnland krijgen, kan ik direct toepassen in de praktijk. Dat leert veel makkelijker en is ook een stuk leuker. Andersom kunnen we ook praktijksituaties in de klas bespreken en elkaars hulp vragen als je ergens tegen aanloopt. Het is wel weer wennen om fulltime bezig te zijn. Het werken en thuisstudie in combinatie met het volgen van lessen is heel pittig. Iedere student heeft er bewust voor gekozen dit verkorte leertraject te volgen, maar aanpoten is het zeker!”

Voor meer informatie over BLOS Kinderopvang: https://www.blos.nl/nl/