Janssen Biologics en mboRijnland verbeteren samen arbeidsmarktpositie mbo-ers

De ondertekening

Janssen Biologics en de laboratoriumopleiding (MLO) van mboRijnland in Leiden gaan nauw samenwerken om de arbeidsmarktpositie van de studenten van de opleiding Allround Laborant te verbeteren. Zij ondertekenden hiervoor op 23 januari een samenwerkingsoverenkomst. Beide organisaties hebben afspraken met elkaar gemaakt over stageplaatsen, werkgelegenheid en het samen ontwikkelen van onderwijs.

Els de Waard, manager van het Middelbaar Laboratorium Onderwijs van mboRijnland: “In de huidige arbeidsmarkt worden vacatures voor deze niveau 3 gediplomeerden regelmatig ingevuld door hoger opgeleiden. Vaak kiezen die snel weer voor een andere functie. Voor bedrijven is dit onwenselijk omdat de continuïteit van de bedrijfsvoering in gevaar komt. En voor de studenten van niveau 3 is het een gemiste kans op een leuke baan. In de samenwerking met Janssen Biologics hebben we behalve over stageplaatsen afspraken gemaakt over doorstroom naar werk. Gediplomeerden niveau 3 laboranten die stage hebben gelopen bij Janssen, gaan bij sollicataties behandeld worden als interne medewerkers en hebben daarmee een streepje voor. Verder gaan we nauw samenwerken in de ontwikkeling van onderwijs, waardoor dat nog beter aansluit op de praktijk en Janssen Biologics.”

Henri van Drunen, General Manager Janssen Biologics in Leiden: “We hechten veel belang aan betrokkenheid bij het onderwijs en benutten dan ook graag de mogelijkheid om al tijdens de opleiding actief bij te dragen aan de kwaliteit van toekomstige medewerkers. Hierdoor kunnen we het aanbod van de verschillende opleidingsniveaus van mboRijnland beter laten aansluiten met de vraag van de huidige arbeidsmarkt.”

In februari starten de eerste studenten die onder deze samenwerkingsovereenkomst vallen. Kelly Kazobagora is een van hen: “Het is mijn eerste stage. Ik vind het wel spannend, ook al heb ik een kennismakingsgesprek gehad. Later wil ik graag werken als laborant en me daar verder in ontwikkelen. Ik hoop hiervoor bij Janssen veel te leren.”