Week van het geld: studenten in gesprek met Provincie Utrecht over wonen en geldzaken

In de ‘Week van het geld’ gingen 150 eerstejaars studenten op locatie Woerden in gesprek met De Kiesmannen en medewerkers van de Provincie Utrecht over wonen en geldzaken. In het kader van het 650 jarig bestaan van de provincie Utrecht bezoeken medewerkers, statenleden en gedeputeerden onder de vlag ‘Jong Utrecht aan Zet’ vijf scholen en halen op hoe jongeren denken over de toekomst. Hoe lossen we bijvoorbeeld het woningtekort op? En hoe kan de provincie jongeren het beste betrekken bij belangrijke thema’s? 

Op een aansprekende manier over het woningtekort praten en brainstormen en vervolgens originele oplossingen bedenken. Dat deden 150 studenten op 26 maart in de aula op locatie Woerden. Gedeputeerde Rob van Muilekom (provincie Utrecht) leidde de ochtend in, samen met Raïsha Zeegelaar (programmamaker) en Jochem Jordaan en Sacha Roché (De Kiesmannen). Vervolgens gingen de studenten in tien groepjes uiteen om met elkaar ideeën uit te wisselen en een mindmap te maken volgens de Design methode.

Creatieve en innovatieve ideeën

Daarna hield elk groepje een pitch voor de provincie met hun meest originele en innovatieve idee om het woningprobleem op te lossen. Gerard Dorrepaal, locatieverantwoordelijke Woerden: “Het was een zeer geslaagde ochtend met zeer betrokken en gemotiveerde studenten. Een van de originele ideeën was bijvoorbeeld om zeer luxe woontorens te bouwen voor ouderen, waardoor zij gemotiveerd zijn om hun huidige woning willen verlaten. Deze woningen komen dan beschikbaar voor jongeren. Geniaal bedacht!”

Sacha Roché vult lachend aan: “Andere ideeën waren bijvoorbeeld om extra woonlagen bovenop winkels te bouwen of iets heel anders: de provincie Limburg te verkopen aan de Belgen en met dat geld extra woningen te bouwen.”

 

Wonen en geldzaken

De huidige woningnood in Nederland raakt jongeren buitengewoon hard. Hoge huizenprijzen, schaarse huurwoningen en lange wachttijden voor sociale huur maken het voor veel jongeren bijna onmogelijk om een zelfstandige woonruimte te vinden. Jongeren nemen soms onverantwoorde financiële risico’s of krijgen te maken met een vertraagde levensstart. Dit creëert niet alleen huisvestingsproblemen, maar leidt ook tot financiële stress. Wonen en geldzorgen zijn daarmee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het was een vruchtbare en leerzame ochtend. Er zijn veel mooie en nieuwe ideeën zijn bedacht die de provincie meeneemt in haar toekomstige beleid.

Over De Kiesmannen 

De Kiesmannen is een creatief bureau voor maatschappelijke impact. Ze maken meeslepende campagnes, interactieve (mbo) lesprogramma’s en theatershows om jongeren te activeren rondom maatschappelijke thema’s, zoals de verkiezingen, woningnood en het klimaat. Dat doen ze via hun eigen producties, maar ook in opdracht van bedrijven en (onderwijs)instellingen.