“We spreken al veel meer elkaars taal”

Om bij Grey Valley op het Dutch Innovation Park in Zoetermeer te komen, moet je een slagboom passeren. Alsof die een overgang markeert. De wereld van nu en gisteren laat je even achter je. Die van morgen – innovatie – rijd je tegemoet. Het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Welzijn en Zorg heeft deze plek gekozen voor de vierde werkconferentie in zijn bestaan. Een mooie locatie om vooruit te kijken en om inspiratie op te doen.

De ontvangstruimte van Grey Valley vult zich op donderdagmiddag 14 november snel met netwerkende mensen. Annette van Krimpen, programmadirecteur CIV Welzijn en Zorg, kan ervan genieten. Juist hiervoor zijn deze werkconferenties in het leven geroepen. Maar natuurlijk biedt het CIV ook vandaag weer een boeiend programma, waarvoor Annette in haar openingsspeech de aandacht vraagt. 

Eerst mag zij met veel trots de gloednieuwe website www.civ-welzijnenzorg.nl presenteren, waar iedereen informatie vindt over de proposities en de projecten van het CIV. Daarna geeft zij het woord aan Bernd van Damme, de oprichter en directeur van Sativus Consulting. Hij weet de aanwezigen te triggeren met bijvoorbeeld een uitspraak van de in 2011 overleden Steve Jobs, medeoprichter en topman van Apple: ‘It’s more fun to be a pirate than to join the navy.’

Drijfveer voor innovatie

Bernd is een ondernemer pur sang. Hij had als 16-jarige al zijn eerste bedrijf. Uit ervaring weet hij hoeveel kansen innovatief denken creëert. Eerlijk vertelt hij over zijn successen én zijn mislukkingen. Over hoe je als organisatie een dodo wordt en hoe een giraffe. De dodo is niet meer. De giraffe ziet nog steeds kansen. Houdt het overzicht. Biedt problemen het hoofd en onderzoekt het onbekende.

Boundary crossings

Na de lezing van Bernd van Damme verdelen de aanwezigen zich over drie deelsessies. In de eerste spreekt Anne de Graaf over boundary crossings in het beroepsonderwijs. Anne is onderwijskundig ontwerper van rijke leeromgevingen, een van de mensen binnen De Leermeesters, een collectief van professionals die acteren op het snijvlak van leren en werken. “School en werkplek zijn beide belangrijk in het leren. Zij hebben wel verschillende logica’s. Werkplekleren is dus: je continu bewegen in een grensgebied. Door steeds verkennend die grenzen te passeren doen we kennis op.”

Aansluiten op behoeften

In een andere deelsessie vertelt Judith de Bie over de broodnodige innovatie in de (ouderen)zorgmarkt. Dan gaat het niet alleen over de slimme apparaten, maar ook over oplossingen die aansluiten op de behoeften van de gebruikers. Frank Coster, oprichter van Leading Care Technologies, geeft daarvan een mooi voorbeeld. Hij kwam met een slim horloge voor kinderen en dacht dat even aan te passen voor dementerende senioren. “Nou, dat werd dus niks. Toen hebben we een jaar lang gesproken met zorginstellingen en op basis van die input een andere interface ontwikkeld. Het resultaat is de Watchi, een smartwatch die handig is voor zowel de gebruiker als de mantelzorger.”

Alle partners als kenniskring

Practor CIV bij mboRijnland, Désiree Bierlaagh boeit haar gehoor met de plannen die het practoraat heeft. “We doen onderzoek vanuit de projecten die de CIV-partners hebben opgezet. Op die manier helpen we een onomkeerbare beweging in gang te zetten die een meerwaarde biedt voor de student, de docent en het werkveld. Het practoraat functioneert als een scharnier tussen de innovatie van de beroepspraktijk en de vernieuwing van het onderwijs.” Net als een lectoraat in het hbo heeft ook Désiree haar kenniskring. “Ik beschouw alle partners van het CIV als mijn kenniskring.”

Annette van Krimpen vertelt aan het einde van de dag dat ze blij is dat alle branches aanwezig zijn. “Vandaag hebben we nieuwe awareness gecreëerd. We zijn in het CIV begonnen met werkgevers die al projecten voor ogen hadden. Die ons nodig hadden om die uit te voeren. Nu laten werkgevers zich inspireren door de lopende projecten om iets heel nieuws te beginnen. Dat is prachtig.”

Klik hier voor de aftermovie.