Studenten voeren debatten in aanloop naar Provinciale Statenverkiezing

Op 20 en 21  februari vonden debatten plaats in Zoetermeer en Leiden. Ruim honderd studenten deden mee aan de debatten. Doel van de debatten is om studenten te laten nadenken over stellingen en daarover met elkaar en politici in debat te gaan.

Zoetermeer
Eerstejaarsstudenten van de opleiding Onderwijsassistent en Pedagogisch medewerker van mboRijnland deden mee aan het debat. Het debat was een samenwerking tussen mboRijnland, het Debatbureau en de gemeente Zoetermeer.

Studenten in Zoetermeer

Burgemeester Bezuijen, gemeente Zoetermeer, opende de debatochtend en vroeg aan de studenten wie erover dacht om de politiek in te gaan. Er werden geen vingers opgestoken. “Geeft niks. Toen ik 25 was, was ik ook niet met politiek bezig maar met zaken als sporten en uitgaan”, aldus de burgemeester.

Veiligheid en duurzaamheid
Stellingen waar de studenten mee aan de slag gingen waren ‘er is meer toezicht nodig voor de veiligheid op straat’, ‘studenten die ondernemer zijn moeten een vak kunnen laten vallen’, jongeren moeten ouders dwingen duurzamer te leven’, ‘Zoetermeer moet natuur opofferen voor woningen’ en ‘docenten moeten met voorrang een huurwoning krijgen’. De jury bestond uit juryvoorzitter Coen Wassink van het Debatbureau en twee gemeenteraadsleden, Yvonne Bink en Rigaud Markes, van de gemeente Zoetermeer.

Leiden
Voor het derde jaar op rij vond het Verkiezingsdebat plaats in Leiden. Het debat wordt georganiseerd door mboRijnland, de DebatUnie en BplusC met steun van Fonds1818 en de gemeente Leiden.

Stemrecht
Het verkiezingsdebat is o.a. bedoeld om studenten bewust te maken van hun stemrecht. Merve Kilic- Ayan, docent Burgerschap mboRijnland: “We vinden het belangrijk dat studenten gebruikmaken van hun recht om te gaan stemmen en hun stem en mening laten horen. Tijdens dit verkiezingsdebat oefenen ze daarmee en krijgen bovendien meer gevoel voor de onderwerpen die in de regio spelen en die ook voor hen belangrijk kunnen zijn.”

Beste spreker in Leiden

Stellingen
De stellingen waar studenten van MBO College Welzijn en Zorg en Economie mee aan de slag gingen waren ‘het is geen probleem dat mbo-, hbo-, en wo studenten doorgaans gescheiden studenten levens leiden’, ‘de verplichte verkoop van boeren in de Provincie Zuid-Holland moet pas kunnen als de bevolking daarmee instemt in een bindend referendum’, ‘het is een groot probleem dat de stemopkomst bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen bijna altijd laag is’.