Eerste diplomering mbo-studenten bij DZB Leiden een feit

Mernie, Perry, Selman, Joshua, Kurt en Selwyn hebben trots hun mbo-diploma niveau 1 in ontvangst genomen. Zij hebben met succes een speciale eenjarige praktijkopleiding, genaamd School@Work, doorlopen bij DZB Leiden. School@Work is ontwikkeld door mboRijnland en op maat gemaakt voor DZB. Het traject is bedoeld voor jongeren boven de 16 zonder diploma, die extra begeleiding nodig hebben. Dat deze manier van opleiden voorziet in een grote behoefte blijkt uit het aantal studenten dat in september gaat starten: maar liefst 20 personen staan te trappelen om te beginnen.

Studenten gaan aan het begin van het studiejaar direct aan het werk en leren in de praktijk bij DZB’s afdelingen Catering, Houtbewerking en Schoonmaak. Zij leren namelijk het beste ‘met de handen’. mboRijnland geeft korte lessen op de werkvloer. Na afloop van het jaar krijgen de studenten passend werk bij DZB of starten ze met een vervolgopleiding.

De studenten zijn enthousiast over deze manier van opleiden. Zo zegt student Selwyn: “Ik ben een fanaat in de keuken, koken is mijn hobby.” Toch wil hij later graag ander werk doen. “Mijn roeping is om in de beveiliging te werken. Daar heb ik een diploma voor nodig en die hoop ik te halen door bij DZB werkervaring op te doen. Ik leer hier over discipline en hoe je het beste met mensen in gesprek kunt gaan. Dat zijn ook belangrijke dingen voor een beveiliger.”

“Ik ben heel blij met deze samenwerking”, aldus Noëlle ter Woerds, directeur DZB Leiden. “Hierdoor kunnen wij een beetje bijdragen aan hun ontwikkeling, waarna ze aan het werk kunnen of een vervolgopleiding doen. Daarnaast vind ik het geweldig om meer jongeren bij ons rond te hebben lopen.”

“Hoe je met collega’s moet samenwerken, leer je niet in de schoolbanken maar in de praktijk”, zegt Arnold Blok, Teamleider Entree-opleidingen bij mboRijnland en programmamanager CIV Leven Lang Flex. “In dit traject wordt onderwijs op de werkvloer aangeboden, in mijn ogen een fantastische invulling van het beroepsonderwijs. Ik ben extra trots op de studenten, dit is hun eerste schooldiploma! Door deze samenwerking kunnen ze doorstromen naar een niveau 2 opleiding of gebruikmaken van het sociale vangnet van de samenwerkende partners.”

Yvonne van Delft, wethouder Energie, Werk en Inkomen en Cultuur Leiden: “School@Work is een mooi voorbeeld van een samenwerking waar je blij van wordt. Deze manier van duurzaam opleiden naar werk past goed bij Leiden en voorziet duidelijk in een grote behoefte. Het is belangrijk dat iedereen de kans krijgt om mee te doen en zich kan ontwikkelen op een manier die het beste past. Zo maken we de stad samen weer een beetje mooier.”