mboRijnland tekent convenant Haagse Dreamers

Op 26 september tekende mboRijnland het convenant ‘Haagse Dreamers’. Dit gebeurde in De Haagse Hogeschool in het bijzijn van Gemeente Den Haag en vertegenwoordigers van de grote onderwijsinstellingen uit de regio: ROC Mondriaan, Inholland Teh Hague, Hotelschool The Hague, Hogeschool der Kunsten Den Haag. Deze samenwerking moet ervoor zorgen dat de toegang tot het onderwijs verbetert voor ongedocumenteerde Haagse jongeren, de zogeheten Dreamers.

Voorlichting, begeleiding, financiën

Voorlichting, begeleiding en het wegnemen van financiële drempels staan centraal in het getekende convenant. Voorlichting door het waarborgen van goede informatie via middelbare scholen en online. Begeleiding door ervoor te zorgen dat binnen de deelnemende onderwijsinstellingen kennis wordt gedeeld en goed wordt samengewerkt om het onderwijs soepel te laten verlopen.

Bovendien onderzoekt de gemeente de mogelijkheid voor een speciaal gezamenlijk studiefonds voor deze groep jongeren, omdat zij geen studiefinanciering kunnen krijgen.

Dreamers

Dreamers zijn Nederlandse jongeren die Nederlands onderwijs hebben gevolgd en vaak al langere tijd in Nederland wonen. Zonder perspectief omdat ze niet de juiste verblijfsdocumenten hebben. Ze mogen niet werken en na hun 18e vervalt hun recht op onderwijs en daarmee de kans om hun dromen voor studie en werk mogelijk te maken.

Inclusief onderwijs

Gemeente Den Haag en de deelnemende onderwijsinstanties hebben stuk voor stuk inclusief onderwijs hoog in het vaandel staan. Dreamers zijn jongeren die hier zijn opgegroeid, hier naar de middelbare school zijn gegaan. Ze zijn eigenlijk net zo Nederlands als hun klasgenootjes, op een verblijfsvergunning na. Met dit convenant geven de ondertekenaars vorm aan inclusief onderwijs voor deze groep jongeren.

Foto Vlnr: Otto Jelsma (mboRijnland), Elisabeth Minnemann (De Haagse Hogeschool), Huug de Deugd (Hogeschool der Kunsten), Marije Deutekom (Hogeschool Inholland), Jan Willen van Brouwershaven (Hotelschool The Hague). Niet op de foto wel getekend: Hans Schutte (ROC Mondriaan).