mboRijnland studenten rijden eigen Formule 1 race op circuit Zandvoort

Terwijl Max Verstappen in een bloedstollende finale om het wereldkampioenschap rijdt in Abu Dhabi, leveren studenten mboRijnland aan de andere kant van de wereld een prestatie van formaat. In eigen geprepareerde race auto’s, Peugeot 206 GTI, rijden de studenten zo goed als zij kunnen op het circuit van Zandvoort, de plek waar Verstappen nog maar net zijn hielen heeft gelicht.

Al maanden keken de studenten van mboRijnland in Gouda hiernaar uit. Meerdere keren uitgesteld door corona was het dan eindelijk zover: de Peugeots mochten vlammen over het circuitpark Zandvoort!

Verslag
Het was een regenachtige dag en warm was het zeker niet, maar dat mocht de pret niet drukken.  Om 07.18 uur precies komt de oprijwagen met aanhanger en raceauto’s aan in Zandvoort. De junkyardcrew studenten zijn al aanwezig. Ze kunnen niet wachten en hebben er veel zin in. De auto’s worden van de oprijwagen afgereden en direct gekeurd. De organisatie controleert of ze voldoen aan alle veiligheidsmaatregelen en reglementen.

12 december 2021 Junkyardrace , Circuit Zandvoort. foto Chris Schotanus

Steentje
Beide auto’s gaan zonder problemen door de keuring en de laatste stickers worden op de auto’s geplakt, de bandenspanning gecheckt, de wielen nagetrokken en gordels afgesteld. Om 09.00 uur volgt de testsessie; de spanning in de pitbox stijgt en de overalls worden aangetrokken. De auto’s rijden de baan op en komen na twee oefenrondjes binnen. De ene na de andere student maakt een testronde. De baan is glad. Alles gaat goed tot een student de grindbak in rijdt. Normaal gesproken is dat niet direct een probleem. Nu is echter een steentje tussen de multisnaar gesprongen en heeft deze in tweeën gespleten. Na wat sleutelwerk kan de auto gelukkig weer verder!

Het gaat zo echt gebeuren……zes uur lang over het circuit rijden! Na de briefing van de wedstrijdleiding snellen de studenten naar hun auto’s en gaan het circuit op onder code 60 (max snelheid 60 km/u). Als de starttijd zover is, springt het licht op groen en start de race. Twee uur lang razen de auto’s over de baan zonder problemen tot één van de auto’s olielekkage vertoont en de motor wat gekke geluiden maakt. Een aantal bouten van de nokkenassen blijkt los te zitten. Deze worden aangedraaid, de olie wordt vervangen en de auto kan het circuit weer op!

Een grote klap
Helaas heeft de auto al teveel interne schade opgelopen, de motor begeeft het na twee ronden met een grote klap….. verder rijden zit er helaas niet meer in. De tweede auto zit gelukkig nog goed in de race;  wat kleine problemen met een uitlaatbeugel, bandenwissel en wat andere kleine zaken, maar na zes uur rijden komt deze ‘heelhuids‘ over de finish. Niet als nummer 1, maar de race wel helemaal uitgereden. En dat is al heel wat tijdens deze slijtageslag!

Leerzaam project
Studenten vinden dit echt een mooi project. “Echt gaaf, wanneer maak je dit nu mee en krijg je zo’n kans? Hier leren wij echt veel van. Niet alleen de techniek, maar ook doorzetten en samenwerken”, aldus de studenten. Dat is ook goed te zien. De sfeer is uitstekend en studenten gaan met elkaar voor het succes. mboRijnland is ondertussen al met een nieuwe groep studenten Autotechniek gestart met het bouwen van een nieuwe raceauto voor de volgende race.

Check ook www.junkyardrace.nl voor foto’s en resultaten van deze dag.