Expositie Poëzie Parkoers studenten mboRijnland Breestraat Leiden

Van 9 december tot en met 17 januari exposeren studenten van mboRijnland gedichten over het thema ‘Dit is mijn plek, hier ben ik thuis’ op de locatie Breestraat 46-48 in Leiden.

De studenten die opleidingen doen voor beroepen in de gezondheidszorg en de welzijnssector, volgen tijdens de lessen Nederlands een workshop poëzieschrijven met tips en adviezen van de Leidse stadsdichter Marianne van Velzen. Poëzie is taalvaardigheid op microniveau. Dat vraagt aan studenten een houding waarbij zij over ieder woord en iedere punt nadenken. Opperste concentratie dus. Ook leren de studenten metaforen te gebruiken die niet alleen in de poëzie voorkomen, maar ook in het alledaagse taalgebruik.

Origineel

Een selectie van de origineelste dertig gedichten is gedrukt op posterformaat en tentoongesteld in het gebouw aan de Breestraat. Bij elk gedicht is een korte tekst toegevoegd waarin de dichter(es) meer vertelt over zichzelf en het gedicht. De tentoonstelling, die onder de naam Poëzie Parkoers voor de vierde keer wordt georganiseerd, is dit jaar voor het eerst gedeeltelijk zichtbaar in de Breestraat. Een aantal posters worden geëxposeerd in lokalen op de begane grond en zijn voor het publiek zichtbaar.

Voordracht

Op vrijdag 17 januari 2020 declameren studenten van 13.00 tot 14.00 hun gedichten in de aula van het schoolgebouw. Studenten kiezen die dag de drie beste gedichten uit voor de publieksprijs en aan het einde van de voordrachten stemmen zij ter plekke, online, voor de beste voordracht. Die middag wordt ook de mogelijkheid geboden de complete tentoonstelling te bezoeken. Beide activiteiten zijn voor het publiek toegankelijk. Daarvoor kun je je aanmelden bij de heer Steenvoorden via hsteenvoorden@mborijnland.nl.