8 maart Verkiezingsdebat studenten mboRijnland en Leidse politiek

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen vond op dinsdag 8 maart een Verkiezingsdebat plaats tussen studenten van mboRijnland en raadsleden van de gemeente Leiden. Het debat werd gehouden in het Leidse Volkshuis. De organisatie lag in handen van mboRijnland, de DebatUnie en BplusC met steun van Fonds1818 en de gemeente Leiden.

Onder aanvoering van een raadslid gingen studenten in zes teams met elkaar in debat over een aantal actuele stellingen. Een jury bepaalde welk team zich aan het einde van de middag ‘Beste mboRijnland-debatteam 2022’ mocht noemen (zie foto).

Merve Kiliç-Ayan, docent Burgerschap mboRijnland: “Afgelopen weken hebben de studenten in workshops geleerd hoe je een goed debat voert en een overtuigend betoog neerzet. Dit debat was een mooie kans voor studenten om in gesprek te raken met de lokale politici over thema’s die belangrijk voor hen zijn, zoals de woonvoorzieningen voor jongeren in de stad en de veiligheid op straat.”

De Debatunie heeft de workshops bij mboRijnland verzorgd. Alexander Schinkel, directeur DebatUnie: “We hebben in zestien workshops aan zo’n 350 studenten van mboRijnland verteld wat de gemeenteraadsverkiezingen inhouden en hoe jongeren hun stem kunnen laten horen door te gaan stemmen op 16 maart. Bovendien hebben ze debattechnieken geleerd, waardoor ze vanmiddag beter in staat waren argumenten aan te voeren en een stelling te verdedigen.”

Alle belangrijke lokale partijen waren aanwezig tijdens dit debat. Maria Gayed van de DebatUnie was dagvoorzitter van deze middag en leidde het debat. Paul Dirkse, wethouder Onderwijs, sloot het debat af en reikte de prijs uit aan het winnende team. Eind februari organiseerde mboRijnland samen met ILOZ in Zoetermeer al een Verkiezingsdebat tussen studenten en Zoetermeerse politici.

Terugkijken debat
Het debat is terug te kijken via de volgende link: https://vimeo.com/event/1901410

Vlog van het verkiezingsdebat
Gino, student van mboRijnland en lid van The Social Crew, kwam ook langs om een kijkje te nemen bij het Verkiezingsdebat. Hij maakte een vlog van wat hij allemaal zag en interviewde een paar studenten. Je kunt de vlog hier terugkijken.