Allround Schoonheidsspecialist

Van cosmetica tot massages

Ben je vaak met cosmetica, crèmes en andere verzorgingsproducten in de weer? Lijkt het jou leuk om andere mensen mooier te maken? En zie jij jezelf wel achter de behandelstoel staan in een schoonheidssalon, beautycentrum of wellnessinstituut? 

Bekijk opleidingen

Bij de studierichting Schoonheidsverzorging leer je alles over de verzorging van het uiterlijk: je geeft advies over de juiste make-up, brengt producten aan op bijvoorbeeld hoofd of hals en doet ontspanningsbehandelingen.

Als allround schoonheidsspecialist voer je ook specialistische behandelingen uit, omdat je meer kennis hebt van huidproblemen. Het kan ook zijn dat je mensen met huidproblemen doorstuurt naar een medisch behandelaar. Kortom: als je voor deze studierichting kiest, heb je straks een zeer veelzijdig beroep.

Opleidingen Schoonheidsverzorging

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als allround schoonheidsspecialist ben je werkzaam in schoonheidssalons, beautycentra en wellness-instituten. Je werkt aan de verzorging van het uiterlijk waarbij je zorgt dat de conditie van de huid van het gezicht, de hals, het lichaam en de handen verbeterd wordt of behouden blijft. Ook geef je behandelingen ter ontspanning en geef je adviezen over cosmeticagebruik.

Daarnaast kun jij als allround schoonheidsspecialist leiding geven, specialistische behandelingen uitvoeren, heb je kennis van specifieke huidproblemen en kun jij klanten doorverwijzen naar andere disciplines. Kortom, allround schoonheidsspecialist is een veelzijdig beroep.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding doe je alle kennis op en ontwikkel je alle vaardigheden die je nodig hebt om een goede allround schoonheidsspecialist te worden. Je leert hoe je een gezichtsbehandeling, lichaamsbehandeling en een cosmetische hand-, nagel- en voetbehandeling moet geven en daarnaast leer je een aantal specialistische behandelingen zoals Shiatsu, bindweefsel, acne-behandelingen en additionele behandelingen zoals aromatherapie, hydrotherapie en wraptechnieken.

Sociale en communicatieve vaardigheden spellen bij het geven van de behandelingen een grote rol. Je moet cliënten immers op de juiste manier kunnen ontvangen en adviseren. Verder leer je hoe je een onderneming kunt starten en vormgeven en hoe de administratieve werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Tijdens het onderdeel management leer je coachende en managementvaardigheden om personeel te kunnen begeleiden. Je gaat stage lopen in een schoonheidssalon, beautycentrum of wellness instituut.

Leergebieden
De opleiding Allround schoonheidsspecialist bestaat uit de volgende leergebieden:

Beroepsspecifieke vakken:

 • Gezichtsbehandeling
 • Lichaamsbehandeling
 • Cosmetische hand-, nagel- en voetbehandeling
 • Ondernemen
 • Specialistische behandelingen
 • Additionele behandelingen

Generieke vakken:

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Engels
 • Leren & Loopbaan

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4  

Maximum aantal plaatsen
Deze opleiding heeft samen met de opleiding Schoonheidsspecialist een maximum aantal plaatsen. Het aantal plaatsen geldt voor alle locaties samen. Dit aantal is: 125.

We plaatsen studenten op volgorde van aanmelding. Als we het maximum aantal studenten geplaatst hebben, dan kom je op een wachtlijst. Je wordt hier dan over geïnformeerd. 
Je kunt je aanmelden door het aanmeldformulier volledig in te vullen. Daarnaast neem je verplicht deel aan onze intakeactiviteiten.

Wil je meer informatie over toelating bij mboRijnland kijk dan hier.

Aanvullende intakeactiviteiten

Als je je aanmeldt bij mboRijnland dan krijg je een invidueel intakegesprek. Daarnaast vragen je we de startmeter in te vullen. Een online vragentest. We willen je graag beter leren kennen. Voor deze opleiding geldt dat er ook een aanvullende intakeactiviteit is. Deze is op hetzelfde moment als het intakegesprek, zodat je niet twee keer hoeft te komen. De aanvullende intakeactiviteit bestaat uit het luisteren naar een presentatie over het beroep en je volgt een praktijkles.
Ook zullen we je vragen of je een motivatiebrief wil schrijven. 

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Bijzonderheden

Een belangrijk deel van de opleiding bestaat uit de beroepspraktijkvorming. Alle kennis en vaardigheden die je op school hebt geleerd, ga je dan toepassen in de praktijk. Je wordt begeleid door een praktijkopleider van de instelling en een docent van de school. Je gaat stage lopen in een schoonheidssalon, beautycentrum of wellness instituut.

Als jij je nu aanmeldt krijg je een uitnodiging voor een intakemiddag. Tijdens deze middag kun je kennismaken met onze docenten en toekomstige klasgenoten. Als nog vragen hebt kun je die natuurlijk ook stellen.

Locaties

 • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BOL)
 • Leiden (Storm Buysingstraat) (BOL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL
Niveau
4
Duur
3 jaar
Locaties
Gouda
Leiden (Storm Buysingstraat)

Deze opleiding heeft maximaal 125 plaatsen

Voldoende plaats
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag