Salonmanager

Van knippen tot leidinggeven

Ben jij geïnteresseerd in verschillende kapsels? Kijk je vaak op YouTube hoe je bepaalde kapsels kunt maken? En vind je het leuk om met allerlei mensen om te gaan? Dan is het werken in een kapsalon vast iets voor jou! 

Bekijk opleidingen

Als junior kapper heb je tal van taken, waaronder afspraken maken, klanten ontvangen en eenvoudige kappershandelingen doen. Je mag bijvoorbeeld haren wassen, knippen, permanenten en verven. Ben je de juniorstatus ontgroeid? Dan heb je meer verantwoordelijkheden. Je hebt meerdere knip-, snij- en verftechnieken in de vingers, werkt zelfstandiger en stuurt bijvoorbeeld een team van kappers aan. Jij beheert dan de agenda, zorgt voor voldoende personeel op een werkdag en bepaalt wie welke werkzaamheden mag doen.

Kappersopleidingen

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Je hebt een passie voor het kappersvak, je hebt lef en doorzettingsvermogen, dan is een eigen kapsalon iets voor jou. Als eigenaar of als leidinggevende vind je tevreden klanten belangrijk. Je wilt dat klanten terug blijven komen. Je denkt hier bewust over na. Je werkt met een slim en doordacht bedrijfsplan. Het coachen van andere medewerkers hoort daar ook bij. Om andere medewerkers in je  kapsalon goed te coachen, heb je zelf veel kennis over het kappersvak. Je beheerst zelf de alle knipmethodes, finish-technieken en je kunt haar opsteken. Ook volg je de laatste haarmode op de voet. Daardoor kunnen naast je eigen medewerkers ook klanten bij jou terecht voor een goed advies. Klangericht zijn, vind je leuk en belangrijk.

Opleidingsinhoud

Deze opleiding staat heel dicht bij de praktijk. Je leert alle technieken die je als kapper nodig hebt om je werk te kunnen doen. Knippen, snijden, watergolven, haarkleuren, permanenten, opsteken en vlechten. Daarnaast leer je ook specialistische behandelingen toe te passen. Moeilijke knipmethoden en finishtechnieken die worden gebruikt in bijvoorbeeld de laatste haarmodelijn.

Omdat je als salonmanager straks dagelijks met klanten omgaat, leer je ook verkooptechnieken. Ontwikkel je je sociale vaardigheden. Leer je om te adviseren en te overtuigen. Als salonmanager kun je je eigen kapperszaak beginnen. Daarom leer je een ondernemersplan te schrijven. Om leiding te geven aan anderen. De stage is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Wat je hebt geleerd, kun je direct in de praktijk oefenen. De ervaringen uit de praktijk neem je vervolgens weer mee de opleiding in.

BOL

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.

BBL

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en volg je minimaal 640 uur stage/bpv (per schooljaar) bij een erkend leerbedrijf. Je hebt een praktijkplaats bij een erkend leerbedrijf nodig. Je leert de opleiding in de praktijk en krijgt op school de benodigde kennis en vaardigheden. Het is heel belangrijk om meteen bij de start van de opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen. Heb je hulp nodig bij het vinden van een leerwerkbedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl en bespreek dit in het intakegesprek.

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Beroepseisen

• Je bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van het werk in de kapsalon.
• Je bent ondernemend.
• Je bent verantwoordelijk voor de boekhoudding, administratie en promotie.
• Je kunt anderen goed coachen en een modelijn overbrengen aan je medewerkers.
• Je vindt het voor jezelf een must om trends in haarmode op de voet te volgen.
• Je bent klantgericht en communicatief sterk. Weet goed om te gaan met de wensen en verwachtingen van de klant.

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4  

Maximum aantal plaatsen
Deze opleiding heeft een maximum aantal plaatsen. Dit aantal is: 22

We plaatsen studenten op volgorde van aanmelding. Als we het maximum aantal studenten geplaatst hebben, dan kom je op een wachtlijst. Je wordt hier dan over geïnformeerd. 
Je kunt je aanmelden door het aanmeldformulier volledig in te vullen. Daarnaast neem je verplicht deel aan onze intakeactiviteiten.

Wil je meer informatie over toelating bij mboRijnland kijk dan hier.

Aanvullende intakeactiviteiten

Als je je aanmeldt bij mboRijnland dan krijg je een invidueel intakegesprek. Daarnaast vragen je we de startmeter in te vullen. Een online vragentest. We willen je graag beter leren kennen. Voor deze opleiding geldt dat er ook een aanvullende intakeactiviteit is. Deze is op hetzelfde moment als het intakegesprek, zodat je niet twee keer hoeft te komen. De aanvullende intakeactiviteit bestaat uit het luisteren naar een presentatie over het beroep en je volgt een praktijkles.

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Bijzonderheden

Locaties

  • Leiden (Storm Buysingstraat) (BOL & BBL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL & BBL
Niveau
4
Duur
3 jaar
Locatie
Leiden (Storm Buysingstraat)

Deze opleiding heeft maximaal 22 plaatsen

Voldoende plaats
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag