Allround kapper

Van knippen tot leidinggeven

Ben jij geïnteresseerd in verschillende kapsels? Kijk je vaak op YouTube hoe je bepaalde kapsels kunt maken? En vind je het leuk om met allerlei mensen om te gaan? Dan is het werken in een kapsalon vast iets voor jou! 

Bekijk opleidingen

Als junior kapper heb je tal van taken, waaronder afspraken maken, klanten ontvangen en eenvoudige kappershandelingen doen. Je mag bijvoorbeeld haren wassen, knippen, permanenten en verven. Ben je de juniorstatus ontgroeid? Dan heb je meer verantwoordelijkheden. Je hebt meerdere knip-, snij- en verftechnieken in de vingers, werkt zelfstandiger en stuurt bijvoorbeeld een team van kappers aan. Jij beheert dan de agenda, zorgt voor voldoende personeel op een werkdag en bepaalt wie welke werkzaamheden mag doen.

Kappersopleidingen

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als allround kapper werk je in een kapsalon aan de verzorging en vormgeving van het haar van klanten. Het is een creatief beroep waarin je veel invloed hebt op het uiterlijk van mensen. Je maakt afspraken, ontvangt klanten, adviseert over de verzorging van het haar en informeert naar de behandelingswensen. Je houdt je bezig met haarverven, permanenten, opsteken, watergolven, knippen, snijden en föhnen. Daarnaast verkoop je haarverzorgingsproducten. Je werkt intensief samen met collega’s en leidinggevenden. Als allround kapper heb je meer verantwoordelijkheden dan een kapper. Je werkt zelfstandiger en mag in opdracht van de eigenaar van de kapsalon de leiding hebben over de salon.

Opleidingsinhoud

De opleiding wordt op twee manieren aangeboden: een dagopleiding BOL of een deeltijdopleiding BBL. In beide leerwegen leer je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om een goede kapper te zijn. Je leert de techniek van het knippen, snijden, watergolven, haarkleuren, permanenten en vlechten. Je traint ook verkooptechnieken en sociale vaardigheden.

Je moet klanten immers op de juiste manier adviseren en overtuigen. In de BOL-opleiding bestaat een deel van de opleiding uit beroepspraktijkvorming. Zo kun je de geleerde kennis en vaardigheden in de praktijk oefenen. In de BBL-opleiding werk je minimaal 24 uur per week in een kapsalon en leer je het beroep dus vooral in de praktijk.

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4  

Maximum aantal plaatsen
Deze opleiding heeft een maximum aantal plaatsen. Het aantal plaatsen geldt voor alle locaties samen. Dit aantal is: 20 BOL en 22 BBL

We plaatsen studenten op volgorde van aanmelding. Als we het maximum aantal studenten geplaatst hebben, dan kom je op een wachtlijst. Je wordt hier dan over geïnformeerd. 
Je kunt je aanmelden door het aanmeldformulier volledig in te vullen. Daarnaast neem je verplicht deel aan onze intakeactiviteiten.

Wil je meer informatie over toelating bij mboRijnland kijk dan hier.

Aanvullende intakeactiviteiten

Als je je aanmeldt bij mboRijnland dan krijg je een invidueel intakegesprek. Daarnaast vragen je we de startmeter in te vullen. Een online vragentest. We willen je graag beter leren kennen. Voor deze opleiding geldt dat er ook een aanvullende intakeactiviteit is. Deze is op hetzelfde moment als het intakegesprek, zodat je niet twee keer hoeft te komen. De aanvullende intakeactiviteit bestaat uit het luisteren naar een presentatie over het beroep en je volgt een praktijkles.

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Bijzonderheden

 Verhuizing
Let op: deze opleiding op de locatie in Leiden verhuist vanaf studiejaar 2018-2019 naar onze vernieuwde locatie Leiden Storm Buysingstraat.
Klik hier om alvast een sfeerimpressie te zien, en een overzicht van al onze locaties in Leiden.

Locaties

  • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BOL & BBL)
  • Leiden (Vijf Meilaan) (BOL & BBL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL & BBL
Niveau
3
Duur
3 jaar
Locaties
Gouda
Leiden (Vijf Meilaan)

Deze opleiding heeft maximaal 42 plaatsen

20 BOL en 22 BBL

Voldoende plaats
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag